Euro 1984: Πλατινί και Χιντάλγκο στον δρόμο για τη δόξα
Σε ένα από τα καλύτερα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα όλων των εποχών, το άστρο του Μισέλ Πλατινί έλαμψε στη Γαλλία υπό τις οδηγίες του αείμνηστου εκλέκτορα των «τρικολόρ», Μισέλ Χιντάλγκο.
Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1984 στα γήπεδα της Γαλλίας έμεινε στην Ιστορία ως ένα από τα καλύτερα όλων των εποχών. Δεν ήταν μόνο το πλούσιο ποδοσφαιρικό θέαμα που παρουσίασαν οι ομάδες που πήραν μέρος στα τελικά αλλά και η μαγεία του Μισέλ Πλατινί, που πήρε από το χέρι τη διοργανώτρια Γαλλία και της έδειξε τον δρόμο για τη δόξα και την κατάκτηση του τροπαίου. Οι «τρικολόρ» είχαν δείξει τις δυνατότητές τους από το Μουντιάλ του 1982. Το ’84 όμως ήταν ασταμάτητοι, έχοντας μάλιστα στον πάγκο τους τον Μισέλ Χιντάλγκο. Ο τελευταίος έφυγε από τη ζωή πριν από έναν χρόνο (Μάρτιος του 2020) σε ηλικία 87 ετών, ωστόσο η προσφορά του στην εθνική ομάδα παραμένει μέχρι σήμερα σημείο αναφοράς για τους Γάλλους. «Άφησε μια σημαντική κληρονομιά. Έχτισε ξανά το γαλλικό ποδόσφαιρο σε διεθνές επίπεδο. Οδήγησε τη Γαλλία στην κορυφή επιλέγοντας όμορφο στυλ ποδοσφαίρου, που επέτρεψε στον καθένα μας να εκφράσει πλήρως τα ατομικά του ταλέντα» είχε πει γι’ αυτόν ο Πλατινί.
Αλλαγές… επί αλλαγών από την ΟΥΕΦΑ
Ολυμπιακός: Εντείνονται οι φήμες για Γιάρεμτσουκ
Σε ακόμα ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα η ΟΥΕΦΑ προχώρησε σε αλλαγές όσον αφορά τον τρόπο διεξαγωγής της τελικής φάσης. Επανέφερε τα ημιτελικά για να κάνει πιο ανταγωνιστική και ελκυστική τη διοργάνωση, αλλά αποφάσισε να καταργήσει τον μικρό τελικό. Οι οκτώ ομάδες που πήραν μέρος χωρίστηκαν σε δύο ομίλους των τεσσάρων και οι δύο πρώτοι των γκρουπ προκρίνονταν στα ημιτελικά, πριν φτάσουν και στον τελικό με νοκ άουτ αγώνες. Η νίκη έδινε δύο βαθμούς και έναν η ισοπαλία, ενώ μεγάλη απούσα ήταν η Ιταλία, που δύο χρόνια πριν, το 1982, είχε κατακτήσει το Μουντιάλ.
Περίπατος στον όμιλο
Στον πρώτο όμιλο του Γιούρο 1984 η Γαλλία αντιμετώπισε τη Δανία, το Βέλγιο και τη Γιουγκοσλαβία. Ο Πλατινί βρισκόταν στην καλύτερη κατάσταση της καριέρας του και σκόραρε σε κάθε ματς των «τρικολόρ» στο γκρουπ, με τους διοργανωτές να εξασφαλίζουν την πρωτιά με απόλυτο νικών και τη Δανία να παίρνει τη δεύτερη θέση. Δύο χατ τρικ σε τρεις αγώνες πέτυχε ο Γάλλος θρύλος κόντρα σε Βέλγιο, Γιουγκοσλαβία και ένα γκολ στην πρεμιέρα με τη Δανία.
Στον δεύτερο όμιλο, βέβαια, ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος. Η Δυτική Γερμανία, που ήταν κάτοχος του τίτλου, τέθηκε αντιμέτωπη με Ισπανία, Πορτογαλία και Ρουμανία. Η ισοπαλία της (0-0) όμως στην πρεμιέρα με την Πορτογαλία και η ήττα (0-1) από τους Ισπανούς στην τελευταία αγωνιστική την οδήγησαν στην τρίτη θέση και εκτός συνέχειας στον θεσμό. Τις δύο πρώτες θέσεις εξασφάλισαν τελικά Ισπανία και Πορτογαλία που ισοβάθμησαν και πέρασαν στα ημιτελικά.
Δικαίωσε τις προσδοκίες ενός έθνους
Στα ημιτελικά η Γαλλία δυσκολεύτηκε αρκετά κόντρα στην Πορτογαλία. Με τον Πλατινί όμως να βρίσκει εκ νέου δίχτυα και τον Ντομέργκ να σκοράρει δις πέρασε το εμπόδιο των Ιβήρων με 3-2 στην παράταση και βρέθηκε στον τελικό. Αντίπαλός της στην τελευταία φάση ήταν η Ισπανία, η οποία στα ημιτελικά χρειάστηκε τα πέναλτι (5-4) για να αποκλείσει τη Δανία μετά το ισόπαλο 1-1 της κανονικής διάρκειας.
Το «Παρκ ντε Πρενς» έστρωσε… κόκκινο χαλί στις 27 Ιουνίου για να υποδεχτεί τους δύο φιναλίστ του τελικού και ο Πλατινί δικαίωσε τις προσδοκίες ενός ολόκληρου έθνους για την κατάκτηση του τροπαίου. Στο 57’ άνοιξε το σκορ, πριν ο Μπελονέ σφραγίσει τη νίκη και οι «τρικολόρ» του πρωτομάστορα Μισέλ Χιντάλγκο σήκωσαν στα ουράνια το Κύπελλο. Μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει καταφέρει να καταρρίψει το ρεκόρ των εννιά γκολ σε πέντε αγώνες σε ένα Γιούρο που πέτυχε το 1984 ο Πλατινί.
ΓΙΟΥΡΟ 1984
ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ
23 Ιουνίου 1984
(Μασσαλία, «Βελοντρόμ», 54.848 θεατές)
Γαλλία – Πορτογαλία 3-2 στην παρ., 1-1 κ.δ.
24’ και 114’ Ντομέργκ, 119’ Πλατινί – 74’ και 98’ Ζορντάο
24 Ιουνίου 1984
(Λιόν, «Ζερλάν», 47.843 θεατές)
Δανία – Ισπανία 4-5 στα πέναλτι, 1-1 κ.δ.
7’ Λέρμπι – 67’ Μασέντα
ΤΕΛΙΚΟΣ
27 Ιουνίου 1984
(Παρίσι, «Παρκ Ντε Πρενς», 47.368 θεατές)
Γαλλία – Ισπανία 2-0
57’ Πλατινί, 90’ Μπελονέ
ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ
ΓΑΛΛΙΑ: Μπατς, Μπατιστόν (73’ Αμορός), Λε Ρου, Μποσίς, Ντομέργκ, Ζιρές, Τιγκανά, Φερναντέζ, Πλατινί, Λακόμπ (80’ Ζεγκινί), Μπελονέ.
ΙΣΠΑΝΙΑ: Αρκονάδα, Ουρκιάγα, Γκαρσία (85’ Μπονίγιο), Ρεδόνδο, Καμάτσο, Κάσας (75’ Λόπεθ), Γκόμεζ, Μανρίκε, Χαβιέρ, Σαντιγιάνα, Καράθκο.