Πρέσπες: Ένας υδάτινος παράδεισος!
Ένας μαγικός υδάτινος κόσμος που κρύβει έναν ανεκτίμητο θησαυρό χλωρίδας και πανίδας, νησάκια και παραδοσιακά χωριά που αποπνέουν μια απέραντη ηρεμία και μια γαλήνη.
Στα βορειοδυτικά σύνορα της Ελλάδας, οι Πρέσπες είναι ένας υδάτινος παράδεισος γεμάτος εικόνες που ξεπερνούν κάθε φαντασία: πλάβες που εμφανίζονται ξαφνικά μέσα από την ομίχλη, αποδημητικά πουλιά, ατελείωτοι καλαμιώνες, παραδοσιακά χωριά, αρχαίοι οικισμοί και βυζαντινά ασκητήρια.
Ένα ασύλληπτα γοητευτικό τοπίο, ένα σπουδαίο οικοσύστημα που προσφέρει την ευκαιρία για ένα αξέχαστο ταξίδι στη φύση. Στη Μικρή και τη Μεγάλη Πρέσπα κατεβάζεις ρυθμούς, απολαμβάνεις τα τοπία και ξεχνιέσαι.
Ολυμπιακός: Να μη «βλέπει» τους άλλους
Πρέσπες: Η φύση πρωταγωνιστεί
Στις Πρέσπες η φύση έχει στήσει ονειρικό σκηνικό. Εδώ έχουν παρατηρηθεί 275 είδη πουλιών (αργυροπελεκάνοι, ροδοπελεκάνοι κ.α), 1800 είδη φυτών και δέντρων, 45 είδη θηλαστικών (αρκούδες, λύκοι, ενυδρίδες, αίγαγροι, νυχτερίδες, τρωκτικά, σκίουροι, σκαντζόχοιροι, ασβοί, αγριόχοιροι, αλεπούδες, αγριόγατες κ.α), 11 είδη αμφιβίων, 21 είδη ερπετών και 23 είδη ψαριών.
Η Μεγάλη Πρέσπα βρίσκεται σε υψόμετρο 850 μ., έχει μέγιστο βάθος 50 μ. και καλύπτει έκταση 288 τ.χλμ., ενώ η Μικρή Πρέσπα έχει έκταση 44 τ.χλμ. Οι λίμνες προστατεύονται από τη συνθήκη Ραμσάρ, ως ένας από τους δέκα Ελληνικούς Υγρότοπους Διεθνούς Σημασίας και από το 1974 έχουν χαρακτηριστεί ως Εθνικός Δρυμός. Στο χωριό Άγιος Γερμανός βρίσκεται το κέντρο ενημέρωσης για τον Εθνικό Δρυμό Πρεσπών, όπου μπορείτε να ενημερωθείτε για τον σπάνιο υγρότοπο.
Άγιος Γερμανός: Ένα χωριό βγαλμένο από άλλη εποχή
Επτά χιλιόμετρα μακριά από τις όχθες των Πρεσπών, ο Άγιος Γερμανός, σκαρφαλωμένος σε υψόμετρο 1.000 μέτρων στις πλαγιές του Βαρνούντα, είναι ένα χωριό που μοιάζει σαν να έχει βγει από σκηνικό ταινίας. Πρόκειται για έναν από τους τρεις χαρακτηρισμένους παραδοσιακούς οικισμούς στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας μαζί με τους Ψαράδες και το Νυμφαίο. Ολόκληρος ο οικισμός παρουσιάζει μεγάλο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Τα πέτρινα σπίτια του, πολλά από τα οποία χτίστηκαν μέχρι το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα της ντόπιας, παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.
Στον Άγιο Γερμανό θα βρείτε ξενώνες και ταβέρνες που σερβίρουν φασολάδα, γριβάδι της λίμνης, αποξηραμένα τσιρόνια και άλλες νοστιμιές. Μην παραλείψετε να αγοράσετε φασόλια από τα καταστήματα που πωλούν τοπικά προϊόντα. Όσοι αγαπάτε την πεζοπορία θα πρέπει να γνωρίζετε ότι πάνω στο ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε6, που διέρχεται από την περιοχή, βρίσκονται οι πηγές Μοτσάρα και Ποτίστρα.
Άγιος Αχίλλειος: Το νησάκι της λίμνης
Ίσως η πιο χαρακτηριστική εικόνα από τη Μικρή Πρέσπα είναι το νησάκι Άγιος Αχίλλειος, το δεύτερο κατοικημένο νησί σε λίμνη της Ελλάδας, μετά το νησί των Ιωαννίνων. Θα το προσεγγίσετε μέσω μιας πλωτής πεζογέφυρας μήκους 650 μ., η οποία κατασκευάστηκε το 2000. Μέχρι τότε η πρόσβαση στο νησάκι γινόταν μόνο με βάρκα. Ο ομώνυμος οικισμός είναι χτισμένος σε υψόμετρο 853 μ., μέσα στη λίμνη. Στο νησί θα βρείτε παραδοσιακό ξενώνα και εστιατόριο.
Στον Άγιο Αχίλλειο υπάρχουν αρκετές βυζαντινές εκκλησίες, από τις οποίες σημαντικότερη είναι η τρίκλιτη Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου που χρονολογείται από τα τέλη 10ου αιώνα μ.Χ. Έδωσε το όνομα στο νησί και πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες βασιλικές της Ελλάδας. Ο μεγαλοπρεπής ναός χτίστηκε από τον Βούλγαρο τσάρο Σαμουήλ για να στεγάσει το σκήνωμα του Αγίου Αχιλλείου, επισκόπου Λαρίσης και τοπικού αγίου, το οποίο είχαν μεταφέρει από τη Λάρισα τα βουλγαρικά στρατεύματα.
Ψαράδες και ασκηταριά
Αξίζει να επισκεφθείτε, επίσης, το χωριό Ψαράδες, που έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός. Χτισμένο σε ένα φυσικό φιόρδ της μεγάλης λίμνης θυμίζει νησιώτικο οικισμό. Από εδώ θα πάρετε το βαρκάκι για ένα διαφορετικό ταξίδι. Οι βαρκάρηδες κάνουν μικρές ξεναγήσεις με τον κόσμο να βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα υπέροχο θέαμα, αυτό των βραχογραφιών. Η Παναγία η Ελεούσα είναι το πιο σημαντικό ασκηταριό από αυτά που υπάρχουν με την αυτοσχέδια προβλήτα να σας βοηθά να βγείτε από τη βάρκα και να ξεκινήσετε την ανάβαση.
Πηγή: travelgo.gr