Δρυόδασος Μογγοστού: Ένα στολίδι της φύσης μιάμιση ώρα μακριά από την Αθήνα
Ένα απομεινάρι της φύσης από την εποχή που η βελανιδιά κυριαρχούσε στην Πελοπόννησο
To μεγαλύτερο και με διαφορά γνωστότερο δρυοδάσος στην Ελλάδα είναι αυτό της Φολόης, στα ορεινά της Ηλείας. Ένα ακόμα -πολύ μικρότερο- δάσος στο οποίο επίσης επικρατεί η βελανιδιά βρίσκεται και αυτό στην Πελoπόνησσο. Είναι το δάσος του Μογγοστού, σε υψόμετρα 700-930 μέτρων στις πλαγιές του όρους Ζήρεια στην Κορινθία. Το δάσος καλύπτει μια έκταση κάτι παραπάνω από 7.000 στρέμματα από τα οποία τα 5.200 προστατεύονται ως «αισθητικό δάσος» από το 1977 και σήμερα είναι ενταγμένα στο δίκτυο ΝATURA.
Το δάσος βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Θροφάρι, Μεγάλος Βάλτος και Σούλι, το τελευταίο είναι χτισμένο σε υψόμετρο 620 μέτρων και προσφέρει υπέροχη θέα στον Κορινθιακό. Το ίδιο το δάσος σίγουρα συστήνεται για ήπιες πεζοπορικές εξορμήσεις καθώς διαθέτει ένα δίκτυο δασικών δρόμων και μονοπατιών σε καλή κατάσταση. Για αυτόν τον λόγο το επιλέγουν για εκδρομές οι φυσιολατρικοί και πεζοπορικοί σύλλογοι της ευρύτερης περιοχής.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Εκτός από την πλατύφυλλη βελανιδιά που χαρίζει στο Μογγοστό τον χαρακτηρισμό «δρυόδασος» άλλα δέντρα και φυτά που συναντά κανείς εδώ είναι το μαύρο πεύκο, η χαλέπιος πεύκη, το ρείκι, η κουμαριά καθώς και διάφορα είδη αγριολούλουδων.
Το Δρυόδασος Μογγοστού, όπως και η πολύ μεγαλύτερη Φολόη είναι από τα απομεινάρια των πανάρχαιων δασών βελανιδιάς της Πελοποννήσου. Αποτελούν μικρά ορατά δείγματα του πόσο διαφορετική ήταν η χλωρίδα (και η πανίδα) της Ελλάδας ακόμα σε περιόδους για τις οποίες δεν υπήρχε η έννοια της «κλιματικής αλλαγής». Άλλωστε το Δρυόδασος Μογγοστού θα μπορούσε να είναι ένα από τα πολλά μέρη της Πελοποννήσου στα οποία ζούσαν λιοντάρια την Προϊστορική Περίοδο και τα οποία «δημιούργησαν» το μυθικό «λιοντάρι της Νεμέας».
Το βέβαιο είναι ότι το δάσος της Κορινθίας προσφέρεται για μια ημερήσια απόδραση από τη φασαρία της Αθήνας, ειδικά τώρα, που η θερμοκρασία ανεβαίνει, αρκεί οι επισκέπτες να δείξουν σεβασμό στις αιωνόβιες βελανιδιές και τα υπόλοιπα δέντρα.
Τι είναι το αισθητικό δάσος;
Αναφέρθηκε ήδη πως το δάσος αυτό είναι ένα από τα 19 αισθητικά δάση της Ελλάδας, τα οποία καλύπτουν μία έκταση 325.000 στρεμμάτων. Σύμφωνα με τον δασικό κώδικα του 1971, ένα αισθητικό δάσος παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός Εθνικού Δρυμού «έχοντα όμως ιδιαιτέραν αισθητικήν, υγιεινήν και τουριστικήν σημασίαν». Στο καθεστώς προστασίας που εντάσσεται το φυσικό ή τεχνητό δάσος προτάσσεται η ιδιότητά του ως τόπος ανθρώπινης αναψυχής χάρη στην ομορφιά του τοπίου και τα άλλα χαρακτηριστικά του. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν ενδιαφέρει η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος ή πως εντός του δάσους δεν μπορεί να ζουν σπάνια είδη πουλιών και ζώων.
Τα υπόλοιπα 18 αισθητικά δάση:
-Φοινικόδασος Βάι
-Δάσος της Καισαριανής
-Η Κοιλάδα των Τεμπών
-Το δάσος του Καραϊσκάκη στην Καρδίτσα
-Πευκιάς Ξυλοκάστρου
-Περιαστικό Δάσος Ιωαννίνων
-Δάσος Χειμάρρων Σελεμνού και Χαράδρων, Παναχαϊκό Όρος
-Δάσος Φαρσάλων
-Δάσος Στενής Εύβοιας
-Δάσος Όσσας Λάρισας
-Δάσος Νικοπόλεως Πρέβεζα
-Δάση Σκιάθου
-Στενά Νέστου Καβάλας – Ξάνθης
-Δάσος Εθνικής Ανεξαρτησίας, Καλάβρυτα
-Δάσος Τιθορέας
-Δάση Αμυγδαλέων Καβάλας
-Δάσος Αηλιάς Τρικάλων
-Δρυόδασος Κουρί, Μαγνησία
Μερικά tips και πληροφορίες για μία εκδρομή στην περιοχή
Το Δρυόδασος Μογγοστού απέχει περίπου 120 χιλιόμετρα από την Αθήνα, περίπου 122 χιλιόμετρα από την Πάτρα και περίπου 45 χιλιόμετρα από την Κόρινθο.
Το δάσος μπορεί να γίνει κομμάτι μιας φυσιολατρικής εκδρομής με εκπαιδευτικό χαρακτήρα, η οποία θα περιλαμβάνει επίσκεψη στη Λίμνη Στυμφαλία και το το Μουσείο Περιβάλλοντος. Εκεί, θα γνωριστείτε καλύτερα με τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.
Τους καλοκαιρινούς μήνες καλή συμπληρωματική επιλογή είναι το Ξυλόκαστρο με τη μεγάλη παραλία του, ένα σημείο της οποίας εκτείνεται μπροστά σε ένα μεγάλο πευκοδάσος.
Πηγή: travel.gr