Λιουμπλιάνα: Η Ελβετία των Βαλκανίων
Η Λιουμπλιάνα είναι πρωτεύουσα της Σλοβενίας και βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της χώρας, με πληθυσμό 295.504 κατοίκους.
Η πόλη παλαιότερα ήταν γνωστή με τη γερμανική ονομασία Λάιμπαχ, κάτι που προκαλούσε έριδες ιδιαίτερα κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι Ναζί προσπαθούσαν να εκγερμανίσουν βιαίως τις πιο πολλές περιοχές της υπό κατοχήν Σλοβενίας. Η ονομασία χρησιμοποιείται ακόμα κυρίως στην Αυστρία και τη νότια Γερμανία, καθώς και από τη γερμανική πρεσβεία στη Λιουμπλιάνα.
Με τη διάλυση της Αυστροουγγαρίας το 1918, η Λιουμπλιάνα έγινε ανεπίσημη πρωτεύουσα της Σλοβενίας. Τον Απρίλιο του 1941, κατελήφθη από τη φασιστική Ιταλία, ενώ το Σεπτέμβριο του 1943 πέρασε υπό την κατοχή των Ναζί. Το 1951, ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος Τίτο αναφέρθηκε στη Λιουμπλιάνα με το χαρακτηρισμό Ηρωική Πόλη, λόγω της δράσης της κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Μεταπολεμικά, έγινε πρωτεύουσα της γιουγκοσλαβικής σοσιαλιστικής δημοκρατίας της Σλοβενίας και παρέμεινε και μετά την ανεξαρτησία της χώρας το 1991.
Στα πλακόστρωτα, γραφικά στενά θα περπατήσετε για ώρες χαζεύοντας τα πανέμορφα μεσαιωνικά κτίσματα, τα μαγαζάκια με σουβενίρ και τον κόσμο που απολαμβάνει τον καφέ ή το φαγητό του στα τραπεζάκια που είναι στρωμένα στις μικρές πλατείες.
Θα δείτε οπωσδήποτε το χαρακτηριστικό και όμορφο αρχιτεκτονικό σημείο του κέντρου, την Τριπλή Γέφυρα που δεσπόζει πάνω από τα νερά του ποταμού Λιουμπλιανίτσα, ο οποίος διατρέχει την πόλη.
Σχεδιασμένη από τον φημισμένο Σλοβένο αρχιτέκτονα Jože Plečnik, ο οποίος για τους Σλοβένους είναι συνειδησιακά ό,τι ο Γκαουντί για τους κατοίκους της Βαρκελώνης, αποτελείται ουσιαστικά από τρεις ξεχωριστές γέφυρες που αρχίζουν από την κεντρική πλατεία Preseren.
Πιο διάσημη και πολυφωτογραφημένη η Γέφυρα του Δράκου, ενώ λίγο παρακάτω μία άλλη γέφυρα, γνωστή με το κάπως αμφιλεγόμενο όνομα «Η Γέφυρα του Χασάπη» εξελίχθηκε πριν από μερικά χρόνια σε ένα αυτοσχέδιο installation με εκατοντάδες ζευγάρια να φτάνουν εκεί προκειμένου να «κλειδώσουν» την αγάπη τους. Πλέον στα σύρματα που είναι τοποθετημένα στη γέφυρα κρέμονται πάρα πολλά λουκέτα με τα αρχικά ονόματα των ζευγαριών χαραγμένα πάνω, ενώ τα κλειδιά τους βρίσκονται στον πάτο του ποταμού, σαν σύμβολο της υπόσχεσης ότι ο έρωτας αυτός δεν θα τελειώσει ποτέ.
Ο πιο εύκολος τρόπος να ταξιδέψετε στη Λιουμπλιάνα είναι αεροπορικώς. Δεν υπάρχει απευθείας πτήση από την Ελλάδα για τη Σλοβενία θα χρειαστεί να κάνετε στάση είτε στη Γερμανία, είτε στην Ελβετία, είτε στη Σερβία. Υπάρχει και η επιλογή του τρένου το οποίο ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη με προορισμό το Βελιγράδι. Εκεί κάνετε αλλαγή και επιβιβάζεστε στο τρένο για Σλοβενία.
ΦΩΤΟ: www.tripadvisor.com