Τα άγρια άλογα της Ροδόπης και της Θράκης
Τα πανέμορφα άγρια άλογα της Θράκης αποτελούν ένα μονάχα μέρος της πλούσιας πανίδας της ανατολικότερης περιφέρειας της Ελλάδας.
Ο φωτογραφικός φακός τα έχει αποθανατίσει, κοντά σε κωμοπόλεις όπως ο Ίασμος, αφού ο ορεινός όγκος πάνω από το πανέμορφο χωριό της Ροδόπης αποτελεί το σπίτι αρκετών άγριων αλόγων. Και ο ποταμός Κομψάτος τα ξεδιψάει.
Αυτή τη φορά εθεάθη κοπάδι με πάνω από 50 άλογα, από τον Ροδοπίτη Στέλιο Ισπικούδη που αποθανάτισε τη στιγμή. Σύμφωνα με τον φωτογράφο το κοπάδι εντοπίστηκε στον ορεινό όγκο ανάμεσα στο όρια του Νομού Ροδόπης και Ξάνθης.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Δεν είναι μόνο ένα βουνό με οργιώδη βλάστηση και είδη που παραπέμπουν σε βορρά και νότο. Δεν είναι μια γέφυρα που ενώνει ανθρώπους διαφορετικής καταγωγής και κουλτούρας, αφού το ορεινό τόξο της απλώνεται από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα μέχρι τον ποταμό Νέστο και μοιράζεται ανάμεσα στους νομούς Δράμας και Ξάνθης.
Η Ροδόπη είναι μια οροσειρά που γέννησε θρύλους από την αρχαιότητα και «μύθους» που ζουν εκεί μέχρι σήμερα.
Υπάρχουν άλογα που συνεχίζουν να καλπάζουν, ακόμα κι όταν είναι ξαπλωμένα στο γρασίδι. Χωρίς χαλινάρια, χωρίς καβαλάρηδες, πιο γρήγορα κι από τον άνεμο, πιο άγρια κι από το άγριο τοπίο της Ροδόπης.
Το μονοπάτι απότομο και κατηφορικό, γεμάτο πέτρες που έτριζαν σε κάθε βήμα. Πώς να το κατέβεις αθόρυβα, για να μην δώσεις στίγμα; Οι ήχοι από τις οπλές πολλαπλασιάζονται. Το ίδιο και τα χλιμιντρίσματα.
Σήμερα τα άγρια άλογα της Ροδόπης φτάνουν περίπου τα τριακόσια. Τα τελευταία πενήντα χρόνια, όταν οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα δύο ακριτικά χωριά, Κρωμνικό και Λιβερά άφησαν πίσω τα οικόσιτα άλογα και γαϊδουράκια. Οι λύκοι κατασπάραξαν τα γαϊδούρια, αλλά τα άλογα, τα οποία έγιναν από την αρχή αγέλες, πέντε-έξι μαζί, δύσκολα τα πλησίαζαν οι λύκοι. Και χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται.
Η μοναδικότητά τους συνίσταται στα πολύ δυνατά πόδια τους και στο ύψος τους, που είναι λίγο μικρότερο από τα συνηθισμένα άλογα. Η ύπαρξη αυτών των άγριων αλόγων στη συγκεκριμένη περιοχή συνδέεται με κάποιους προϊστορικούς μύθους. Οι μύθοι αυτοί τα συσχετίζουν με τα ανθρωποφάγα άλογα του Διομήδη που η εξημέρωσή τους αποτέλεσε έναν από τους άθλους του Ηρακλή, τα οποία σύμφωνα με μία εκδοχή ζούσαν στην περιοχή της λίμνης Βιστωνίδας.
Ο φυσιολάτρης της περιοχής, Βασίλης Παπαβασιλείου, τα συνάντησε τις προηγούμενες μέρες και τα φωτογράφισε.