Ναός του Ελλάνιου Διός στην Αίγινα: Ο αρχαιότερος ναός στην Ευρώπη
Στο κέντρο περίπου της νήσου Αίγινας υψώνεται το Ελλάνιο όρος, το πιο ψηλό βουνό της Αίγινας (532 μ. υψόμετρο), ή αλλιώς ο «ομφαλός του Σαρωνικού».
Στην κορυφή του Ελλάνιου όρους που είναι και το ψηλότερο βουνό του Σαρωνικού, βρισκόταν ο βωμός του Ελλάνιου Δία που θεωρείται ότι κτίστηκε από τον μυθικό ήρωα Αιακό.
Ο Ναός τους Ελλάνιου Διός στην Αίγινα αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αρχαιολογικά ευρήματα. Είναι ο αρχαιότερος ναός στην Ευρώπη (τρεις γενιές πριν από τον Τρωικό Πόλεμο), ενώ συμπεριλαμβάνεται στις 500 πιο ιστορικές και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους περιοχές της Ελλάδας και στους 24 πιο σημαντικούς προορισμούς της Αττικής.
Ολυμπιακός: Αυτό που λείπει από τον Ελ Κααμπί
Ο Ελλάνιος Ζεύς (δηλ. ο Ζευς των Ελλήνων) είναι ο ίδιος ο θεός του καιρού που με διάφορα επίθετα λατρεύεται σε κορυφές βουνών. Ο Παυσανίας αποκαλεί το όρος «Πανελλήνιο». Η περιοχή, χαρακτηρισμένη σήμερα ως αρχαιολογική και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, δεχόταν προσκυνητές από όλη την Ελλάδα και είχε σημαντική ακμή την εποχή της κυριαρχίας της Περγάμου.
Κάποτε στην Ελλάδα έπεσε μεγάλη ξηρασία, είχε να βρέξει τρία χρόνια σαν τιμωρία των θεών επειδή ο Πέλοπας σκότωσε τον βασιλιά Στύμφαλο. Απελπισμένοι οι Έλληνες πήγαν να συμβουλευτούν το Μαντείο των Δελφών όπου η Πυθία τους είπε πως μόνον αν προσευχηθεί ο Αιακός θα στείλουν οι Θεοί την πολυπόθητη βροχή.
Οι Έλληνες έστειλαν πρεσβεία στον Αιγινήτη βασιλιά για να τον παρακαλέσουν να προσευχηθεί, κι έτσι ο Αιακός ανέβηκε στην πιο ψηλή κορυφή του νησιού και έκανε δέηση στον Δία. Οι θεοί έστειλαν την βροχή πριν ακόμα τελειώσει την προσευχή του ο Αιακός και εκείνος για να τους ευχαριστήσει έχτισε έναν ναό προς τιμήν του Διός, πατέρα όλων των Ελλήνων, τον Ελλάνιο Δία.
Από τότε το βουνό ονομάστηκε «Ελλάνιον Όρος» αφιερωμένο στον Θεό της βροχής, τον Δία. Χαρακτηριστική είναι η αρχαία δοξασία (αναφέρεται από τον Θεόφραστο) που είναι γνωστή μέχρι σήμερα η οποία λέει «εάν εν Αιγίνη επί του Διός Ελλανίου νεφέλη καθίζηται ως το πολλά ύδωρ γίνεται», δηλαδή ότι άμα η κορυφή του Ελλανίου Όρους σκεπαστεί με σύννεφα θα βρέξει.
Η πρόσβαση δεν είναι αρκετά εύκολη, αλλά είναι μια μοναδική εμπειρία. Πρέπει να πάρετε το δρόμο για το χωριό Τζίκιδες, όπου από το χωριό, πρέπει να ακολουθήσετε το μονοπάτι που φτάνει μέχρι την κορυφή του λόφου. Το μονοπάτι είναι ιδανικό για τους λάτρεις της ορεινής ανάβασης.
Η θέα από την κορυφή είναι καταπληκτική, αφού μπορείτε να δείτε την Μονή, το Αγκίστρι, την πόλη της Αίγινας και την Πέρδικα. Αν είστε τυχεροί το ηλιοβασίλεμα από την κορυφή είναι μια από τις καλύτερες φυσικές εμπειρίες σε όλο τον Αργοσαρωνικό.
Πηγές: fonipeiraioton.gr, weloveaegina.com, aeginaproject.com