Ολυμπιακό Μουσείο: Μια βουτιά στην αρχαιότητα!
Θα ταξιδέψουμε προς το Μαρούσι, όπου εδώ και ενάμιση χρόνο λειτουργεί το Ολυμπιακό Μουσείο, για μια βουτιά στην αρχαιότητα!
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Το πνεύμα της ευγενούς άμιλλας ως πανανθρώπινη αξία.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Ο καθοριστικός ρόλος της Ελλάδας στην ανάδειξη του Ολυμπισμού και η ανάδειξη της Αθήνας ως Ολυμπιακής Πρωτεύουσας.
Η απόδοση φόρου τιμής στους Έλληνες αθλητές και η παρουσίαση των Ελλήνων Ολυμπιονικών και Παραολυμπιονικών που απέσπασαν μετάλλια.
Αυτά είναι τα βασικά προτάγματα της ίδρυσης του Ολυμπιακού Μουσείου Αθηνών, μαζί με την προσφορά μιας ανεπανάληπτης εμπειρίας για τους επισκέπτες, μια ιδέα που γεννήθηκε την περίοδο του 2004.
Με βάση το παραπάνω σκεπτικό, το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τη Lamda Development S.A. σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.
Θα ζήσετε ένα βιωματικό ταξίδι στην ιστορία της Ολυμπιακής Ιδέας, από τους μύθους που τη γέννησαν στην αρχαιότητα μέχρι την αναβίωσή της το 1896 και από εκεί στη μετάβασή της στη σύγχρονη εποχή, μέσα από τεκμήρια, πρωτότυπο οπτικοακουστικό υλικό, διαδραστικά εκθέματα, προσωπικά αντικείμενα και ιστορίες αθλητών.
Στην αρχή πρωταγωνιστεί μια αφηγηματική προσέγγιση που διατρέχει τον χρόνο και τους Μύθους, την Ιστορία και τα γεγονότα. Από την καταγωγή των Αγώνων μέχρι και σήμερα, μέσα από μια χρονολογική κλιμάκωση και διαδοχή εποχών που κράτησαν αιώνες.
Εκεί ξεχωρίζουν τρεις βασικοί ελληνοκεντρικοί σταθμοί: η Γέννηση (Αρχαία Ολυμπία), η Αναβίωση (Αθήνα 1896) και Η Επιστροφή τους στην Ελλάδα (Αθήνα 2004). Ενδιάμεσα παρεμβάλλεται η Μεσολυμπιάδα του 1906, επίσης στην Αθήνα, που είχε και αυτή τη σημασία της στην εξέλιξη των Ολυμπιακών Αγώνων.
Περιηγηθείτε και ν εξερευνήσετε ψηφιακά την Αρχαία Ολυμπία όπως ήταν στην ακμή της πριν από 2.000 χρόνια. Ταξιδέψτε στον χρόνο και κάντε στάση στο 173 μ.Χ. Περιηγηθείτε ανάμεσα στα αξιοθέατα και τα ψηφιακά μνημεία. Ακούστε τους ήχους των Αρχαίων Αγώνων και γίνετε μέρος της ιστορίας τους.
Αγωνιστικά παπούτσια ελληνορωμαϊκής πάλης Πέτρου Γαλακτόπουλου, Πόλη του Μεξικού 1968 και Μόναχο 1972
Στη συνέχεια, ο φόρος τιμής αποδίδεται στις Αρχές και στις Αξίες, στη δομή και στους σκοπούς του Διεθνούς Ολυμπιακού Κινήματος, στους Οργανισμούς και στα Ιδρύματα που σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, και φυσικά, στους οραματιστές που τους έδωσαν πάλι ζωή. Το ιδανικό της παγκόσμιας Ειρήνης, το μέτρο της εκεχειρίας ως ένα πολιτισμικό πρόταγμα που αξίζει να αγωνιστείς για αυτό, τα Αθλήματα και οι Αθλητές, οι Έλληνες Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες και τέλος, ο Αγώνας πανταχού παρών: μία καθολική έννοια που βρίσκει εφαρμογή όχι μόνο στους στίβους των σταδίων, αλλά και στην παλαίστρα του καθημερινού βίου. Αυτή η έννοια του αγώνα αποτέλεσε, άλλωστε, και την έμπνευση στο σχεδιασμό του Μουσείου, ως η διαρκής προσπάθεια του ανθρώπου να ξεπεράσει τον εαυτό του σε όλους τους τομείς της ζωής του, ως άτομο, ως ομάδα, ως σύνολο, ως κοινωνία. Για αυτό και στο Μουσείο υπάρχει ένας ολόκληρος χώρος αφιερωμένος αποκλειστικά στους Παραολυμπιακούς Αγώνες και στους αθλητές με αναπηρία που ξεπέρασαν τον εαυτό τους.
Μέσα από τη συνολική του λειτουργία, το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας προσδοκά να αναδείξει το ρόλο και την αρωγή της Ελλάδας στη διαμόρφωση του συγχρόνου Ολυμπιακού κινήματος και στοχεύει στο να εμπνεύσει του επισκέπτες να αγωνιστούν για ένα καλύτερο αύριο σε κάθε τομέα.
Ανεκτίμητη ήταν η συμβολή των δωρητών, ξεκινώντας από τους Έλληνες Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες που πρόσφεραν μετάλλια και προσωπικό εξοπλισμό (Πύρρος Δήμας, Σπύρος Γιαννιώτης, Σοφία Μπεκατώρου, Αιμιλία Τσουλφά, Λεωνίδας Κόκκας, Πέτρος Γαλακτόπουλος, Δημήτρης Μούγιος, Δημοσθένης Ταμπάκος κ.ά.). Το ίδιο έκαναν και μέλη της Ολυμπιακής Οικογένειας (Σπύρος Καπράλος, Άρτεμις Ιγνατίου), ιδιώτες συλλέκτες και δωρητές (Παύλος Γερουλάνος, Οικογένεια Καυταντζόγλου) αλλά και συλλογές (Νομισματική Συλλογή Alpha Bank, Φιλοτελική Διεύθυνση ΕΛΤΑ).
Η είσοδος στην έκθεση μικτής πραγματικότητας «Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος» είναι δωρεάν.
Το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας βρίσκεται στον 1ο όροφο του εμπορικού κέντρου Golden Hall και συνδέεται μέσω πεζογέφυρας με το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών «Σπύρος Λούης» (Ο.Α.Κ.Α.).
Το Μουσείο εξυπηρετείται από το υπόγειο parking αυτοκινήτων του Golden Hall, 1600 θέσεων. Απέχει μόλις 15’ τόσο από το κέντρο της Αθήνας όσο και από τα Βόρεια προάστια και μπορείτε να έρθετε είτε μέσω της Λεωφόρου Κηφισίας είτε μέσω της Αττικής Οδού.
Όπως σε όλα τα μουσεία, έτσι και στο Ολυμπιακό λειτουργεί πωλητήριο.
Θερινό ωράριο (01/06 – 30/09): Δευτέρα – Κυριακή: 10.00 - 21.00
Χειμερινό ωράριο (01/10 – 31/05): Δευτέρα – Πέμπτη: 9.00 - 17.00, Παρασκευή: 9.00 – 21.00, Σάββατο – Κυριακή: 10.00 – 21.00