Νεκρά Θάλασσα: Διαβάζεις βιβλίο, 400 μέτρα κάτω από τη Μεσόγειο
Επισκεφτήκαμε τη Νεκρά Θάλασσα όταν έπαιζε ο Ολυμπιακός με την Μπερ Σεβά και εντυπωσιαστήκαμε...
Το ταξίδι από την Μπερ Σεβά ήταν βέβαια μια περιπέτεια, γιατί πήγαμε με το λεωφορείο και δεν... ξέρουμε πώς γυρίσαμε, αφού άλλες ώρες έγραφε στον πίνακα στις στάσεις, κι άλλα μας έλεγαν οι ταξιτζήδες που άλλαζαν και την τιμή, ανάλογα με την ώρα...
Αν τολμήσετε να μπείτε, προσέχετε τις πληγές σας γιατί το νερό είναι πολύ αλμυρό και τσούζει. Φυσικά μην ανοίξετε τα μάτια όταν μπείτε στη λίμνη γιατί θα είναι οδυνηρή εμπειρία. Μπορείτε όμως να ξαπλώσετε ανάσκελα και να διαβάσετε άνετα ένα βιβλίο, αλλά θα είναι δύσκολα αν θα βρεθείτε μπρούμυτα.
Ολυμπιακός: Ο Φουρνιέ κάνει τη διαφορά
Η Νεκρά θάλασσα ή Αλμυρή θάλασσα, ή Θάλασσα Αραβά κατά την Παλαιά Διαθήκη, ή Μπαχρ Λουτ (= θάλασσα του Λωτ) κατά τους Άραβες, ή Ασφαλτίτις λίμνη κατά τους αρχαίους Έλληνες, ονομάζεται η μεγάλη λίμνη με αλμυρό νερό που βρίσκεται στα σύνορα Ιορδανίας με την Παλαιστίνη και το Ισραήλ.Είναι σχεδόν 10 φορές πιο αλμυρή από τον ωκεανό.
Η θερμοκρασία κυμαίνεται από 15 μέχρι 37 βαθμούς Κελσίου όλο το χρόνο και το πιο αξιοπερίεργο είναι ότι εκεί μπορεί να κάνει κάποιος ηλιοθεραπεία για πολλή ώρα, χωρίς να καεί ιδιαίτερα από τον ήλιο, λόγω των φυσικών προστατευτικών στρωμάτων από τις UV ακτίνες.
Έχει μήκος, από Β. προς Ν., 77 χλμ. και μέγιστο πλάτος 16 χλμ. Η επιφάνειά της βρίσκεται περίπου 400 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Μεσογείου, (αρνητικό υψόμετρο), κάτι που τη κάνει το χαμηλότερο σημείο επιφάνειας στην ηπειρωτική Γη, ενώ παρατηρείται σημαντική πτώση του επιπέδου στάθμης της, περίπου 1 μέτρο το χρόνο, κυρίως εξαιτίας της μείωσης των απορροών του Ιορδάνη ποταμού, αλλά και της έντονης ανθρώπινης δραστηριότητας.
Η ονομασία της λίμνης ως Νεκρά θάλασσα όπως την αναφέρει και ο Παυσανίας, οφείλεται στη υψηλότατη περιεκτικότητα αλατιού που έχει σαν αποτέλεσμα την παντελή έλλειψη ζωής και στα «βαριά κύματα» που δύσκολα δημιουργούνται.
Τούτο βέβαια οφείλεται στο ότι περιέχει μεγάλες ποσότητες διαλυμένων ανόργανων στερεών ουσιών (χλώριο, νάτριο, μαγνήσιο, κάλιο, θειώδες οξύ), με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επιβιώσει κανείς μικροσκοπικός οργανισμός. Περιέχει αλάτι (χλωριούχο νάτριο - NaCl) σε ποσοστό 24%, δηλαδή μέχρι και δέκα φορές περισσότερο από το νερό της θάλασσας.
Στις όχθες της βρίσκονται δυο μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, μια στο Ισραήλ και μια στην Ιορδανία, οι οποίες εκμεταλλεύονται τα άλατα της λίμνης και παράγουν μαγνήσιο, καθώς και λιπάσματα βασισμένα σε κάλιο και άλλα προϊόντα. Έτσι η Νεκρά Θάλασσα δίνει ζωή σε ένα κατά βάση έρημο τόπο.
Η ύπαρξη αλατιού στη Νεκρά Θάλασσα οφείλεται στο γεγονός ότι όταν στα αρχαία χρόνια η στάθμη του νερού ήταν πολύ πιο πάνω από την τωρινή και με την πάροδο πολλών χρόνων και με την εξάτμιση η αφαλάτωση οδήγησε σε μεγάλα ποσοστά αλατιού (24%) κάτι που κάνει και την επιπλευσιμότητά της πολύ «βαριά». Αυτή η διαδικασία με την πάροδο των χρόνων έχει την ονομασία (όπως δόθηκε από τους επιστήμονες) Νόρεμ Ούστρουμ που σημαίνει «Αυξημένος Περιαλατισμός».
Στην παραλία της Νεκράς Θάλασσας υπάρχουν αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες, μοτέλ και μπαράκια, δεδομένου ότι η εμπειρία της κολύμβησης εκεί είναι μοναδική. Λόγω των περιεχομένων αλάτων, το νερό της έχει μεγαλύτερο ειδικό βάρος από αυτό της θάλασσας, που φθάνει περίπου το 1,162, συνεπώς μεγαλύτερη άνωση, μεγαλύτερη πλευστότητα, έτσι που μπορεί κανείς να επιπλέει χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Κατά την Παλαιά Διαθήκη, τόσο η λίμνη αυτή όσο και η απόκρημνη κοιλάδα πέριξ αυτής ονομάζονται ομοίως Αραβά (θάλασσα Αραβά, κοιλάδα Αραβά).