Ικαριώτικα πανηγύρια: Μύθοι και αλήθειες!
Τα ικαριώτικα πανηγύρια είναι ξακουστά, για το διονυσιακό χαρακτήρα τους και η διάρκεια τους.
Πολλά ακούγονται ως υπερβολές, αλλά σίγουρα αποτελούν μια μοναδική εμπειρία γεμάτη έκσταση, συγκίνηση και διονυσιασμό. Ο συντονισμός στα βήματα και ο ρυθμός που υπαγορεύουν τα μουσικά όργανα, δημιουργούν μια διονυσακή ατμόσφαιρα που θα σας μείνει αξέχαστη.
Από τη δεκαετία του '50 και του '60, οι κοινότητες της Ικαρίας, αποκλεισμένες από την κρατική χρηματοδότηση λόγω των αριστερών φρονημάτων τους, άρχισαν να οργανώνουν πανηγύρια για να συγκεντρώσουν χρήματα και να βελτιώσουν τις υποδομές του τόπου τους. Για να φτιάξουν βρύσες, δρόμους, γεφύρια...
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Διαθέτουν τα βασικά προϊόντα του νησιού, κατσίκι, δυνατό κόκκινο κρασί και δοξάρια που χορεύουν πάνω στις χορδές του βιολιού σε ρυθμούς ικαριώτικου, μαζεύουν χρήματα και φτιάχνουν δρόμους, πλατείες, συμμετέχουν ακόμα σε πιο μεγάλα έργα, όπως τα φράγματα ή υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις του νησιού.
Στην ετοιμασία του πανηγυριού συμμετέχουν εθελοντικά όλοι οι κάτοικοι αφιλοκερδώς, το φαγητό και το κρασί όμως πωλούνται, ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα για τα έργα. Τα πανηγύρια της Ικαρίας διοργανώνονται όλον τον χρόνο και σε μεγάλες γιορτές, μπορεί να υπάρχουν και 7-8 πανηγύρια ταυτόχρονα σε διαφορετικά χωριά.
Στα πανηγύρια συνυπάρχουν οι ηλικιωμένοι μόνιμοι κάτοικοι με τους νέους από την Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα, γεγονός που αρκετές φορές προκαλεί εντάσεις και παρεξηγήσεις, αλλά και ανομοιογένια.
Για όσους δεν μπορούν να περιμένουν έως το καλοκαίρι στις 14 Μάϊου, υπάρχει το πανηγύρι του Αγ. Ισιδώρου στον Άγιο Ισίδωρο (Πέζι), σε ένα συγκλονιστικό φυσικό τοπίο. Στις 24 Ιουνίου υπάρχει το πανηγύρι του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου στον Άη Γιάννη (Χριστού Ραχών), μια πραγματική μυσταγωγία. Στις 29 Ιουνίου, υπάρχει το σημαντικό πανηγύρι των Αγίων Αποστόλων, στο Πεζί. Φυσικά και στην Ικαρία υπάρχει πανηγύρι για τη γιορτή του Προφήτη Ηλία στις 20 Ιουλίου. Αυτό γίνεται στις Καρές.
Από τα πιο φημισμένα είναι αυτό που λαμβάνει χώρα στις 6 Αυγούστου στο χωριό Ράχες αλλά και το πανηγύρι στη Λαγκάδα στις 15 Αυγούστου που ξεκινάει από νωρίς το μεσημέρι. Σημείο αναφοράς στα καλοκαιρινά πανηγύρια είναι και αυτό του Αγίου Δημητρίου στις 2 Αυγούστου.
Σε ωραίο περιβάλλον και με λιγότερο κόσμο γίνεται το πανηγύρι στο χωριό Μαγγανίτης (περίπου στις 10 Αυγούστου) και αυτό στο χωριό Καραβόσταμο στις 17 Αυγούστου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το πανηγύρι στις 26 Ιουλίου στο Καρκινάγρι, ένα από τα πιο απομονωμένα χωριά της Ικαρίας.
Τα πανηγύρια έχουν πλέον γίνει θεσμός στο νησί και πολλοί κανονίζουν τις διακοπές τους στο νησί σύμφωνα με το πρόγραμμα των πανηγυριών
-Υπάρχουν πανηγύρια που έχουν σταθερή ημερομηνία και άλλα που γίνονται σε διαφορετικές ημερομηνίες κάθε χρονιά, επειδή οι γιορτές είναι κινητές.
Τα μεγάλα και γνωστά πανηγύρια μαζεύουν τον περισσότερο κόσμο και αξίζει να ζήσετε αυτή την εμπειρία. Παρ’ όλα αυτά, αν θέλετε να αποφύγετε την ταλαιπωρία και την πολυκοσμία, μπορείτε να προτιμήσετε ένα πιο μικρό και «μαζεμένο». Στις 6 Αυγούστου, αντί για τις Ράχες, επιλέξτε το Φραντάτο, στις 15 Αυγούστου αντί για τη Λαγκάδα, κατευθυνθείτε στο χωριό Ακαμάτρα.
Ο ικαριώτικος που ακούγεται στα πανηγύρια είναι ο παραδοσιακός σκοπός, πιο αργός από τα εμπορικά ικαριώτικα που έχουν κυκλοφορήσει γνωστοί τραγουδιστές. Φροντίστε να μάθετε τα βήματα πριν ταξιδέψετε στο νησί. Στα πανηγύρια ακούγονται επίσης βαλς, μπάλοι, συρτά.
Συνήθως το πανηγύρι δεν τελειώνει αν δεν ξημερώσει. Φροντίστε να έχετε κοιμηθεί καλά και να είστε ξεκούραστοι για να απολαύσετε το γλέντι μέχρι τέλους.