Το μοναδικό Κάρχεντζ στη Νεμπράσκα
Η Αγγλία έχει το διάσημο πέτρινο Στόουνχεντζ και οι ΗΠΑ το δικό τους Κάρχεντζ, αποτελούμενο όχι από προϊστορικούς ογκόλιθους αλλά από βίντατζ αυτοκίνητα!
Μυστήριο παραμένει μέχρι σήμερα ποιος ή γιατί έφτιαξε το θρυλικό Στόουνχεντζ (Stonehenge) στη νότια Αγγλία. Άπαντες ωστόσο γνωρίζουν την ταυτότητα αυτού που ευθύνεται για την κατασκευή του… Κάρχεντζ (Carhenge). Η αγγλική γραφή στην παρένθεση βοηθά -ειδικά το πρώτο συνθετικό- να καταλάβουμε τι ακριβώς περιγράφει ο όρος. Ναι, λοιπόν, εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με ογκόλιθους αλλά με αυτοκίνητα!
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Ο καλλιτέχνης Τζιμ Ράιντερς συνέλαβε την οπωσδήποτε πρωτότυπη ιδέα να δημιουργήσει ένα διαφορετικό αντίγραφο του διάσημου προϊστορικού μνημείου στην αγγλική κομητεία του Γουίλτσιρ. Το δικό του ορμητήριο ήταν η πόλη Αλάιανς στην Πολιτεία Νεμπράσκα των ΗΠΑ. Και στο πλευρό του είχε την οικογένειά του για την υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου πρότζεκτ.
Αφού εξασφάλισε όχι ένα, όχι δύο, αλλά… 38 κλασικά αμερικανικά αυτοκίνητα, ο Ράιντερς καταρχάς τα έβαψε όλα με γκρι σπρέι ώστε να προσομοιάζουν με τους πρωτότυπους τεράστιους λίθους. Έπειτα τακτοποίησε τις δεκάδες ιστορικές αντίκες σε μια χωροθέτηση ανάλογη εκείνης του Στόουνχεντζ, με το οποίο ήταν συνεπαρμένος τον καιρό που ζούσε στο νησί.
Το Κάρχεντζ εγκαινιάστηκε στο θερινό ηλιοστάσιο του Ιουνίου 1987. Παρόντα εκείνη την ημέρα ήταν 35 μέλη της οικογένειας του αρτίστα, που είχαν ανταποκριθεί στο κάλεσμά του για μια επανένωση μετά από χρόνια. Αργότερα μάλιστα, το 2006, χτίστηκε εκεί και ένα κέντρο πληροφόρησης, μαζί με κατάστημα δώρων, για να εξυπηρετούν τους ενδιαφερόμενους τουρίστες που επισκέπτονται τον χώρο. Όλους εκείνους που αντιλαμβάνονται τη συγκεκριμένη ατραξιόν στην άκρη του δρόμου ως την ιδανική απότιση φόρου τιμής στα αυτοκίνητα-αντίκες.
Σημειώστε απλώς ότι το κέντρο και το κατάστημα λειτουργούν μόνο κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Σε αντίθεση με το Κάρχεντζ που είναι ελεύθερο και ανοιχτό για επιτόπια επίσκεψη όλες τις ημέρες του χρόνου.
Δεν είπαμε βέβαια τον λόγο που ο Τζιμ Ράιντερς εμπνεύστηκε τη ρεπλίκα του Στόουνχεντζ στην αμερικανική εκδοχή της. Ήθελε απλώς να τιμήσει τη μνήμη του πατέρα του, ο οποίος είχε φύγει από τη ζωή πέντε χρόνια νωρίτερα από την αποπεράτωση του Κάρχεντζ…