Η Οστεοθήκη του Σέντλετς
Σε μια μικρή πόλη της Τσεχίας υπάρχει ένα παρεκκλήσι τους χώρους του οποίου «στολίζουν» δεκάδες χιλιάδες… ανθρώπινοι σκελετοί!
Η Οστεοθήκη του Σέντλετς δεν είναι κάτι εντυπωσιακό κοιτώντας την απέξω. Πρόκειται για ένα μικρό ρωμαιοκαθολικό παρεκκλήσι στο Σέντλετς που βρίσκεται στα προάστια της πόλης Κουτνά Χόρα στη Βοημία. Μία σκέψη που έρχεται αμέσως στο μυαλό αντικρίζοντας το κτίσμα είναι ότι μιλάμε για μια κλασική μεσαιωνική εκκλησία γοτθικού τύπου. Πού είναι το περίεργο λοιπόν;
Κι όμως… Μπαίνοντας στο εσωτερικό της, ο επισκέπτης ανακαλύπτει τον λόγο που αυτή η μικρή εκκλησία στην κεντρική Τσεχία διακρίνεται από μια εκπληκτική μοναδικότητα παγκοσμίως. Βλέπετε, δεν είναι και το πιο συνηθισμένο πράγμα του κόσμου μια εκκλησία να είναι αριστοτεχνικά διακοσμημένη από περισσότερους από 40.000… ανθρώπινους σκελετούς!
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Η ιστορία της δημιουργίας της «Εκκλησίας Οστών» παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Το 1278 ο βασιλιάς της Βοημίας έστειλε τον Βερναρδίνο ηγούμενο του τοπικού μοναστηριού στους Αγίους Τόπους. Επιστρέφοντας εκείνος στο Σέντλετς, έφερε μαζί του ένα δοχείο με χώμα από το όρος Γολγοθά. Αφού σκόρπισε το «ιερό χώμα» στο νεκροταφείο του μοναστηριού, η είδηση κυκλοφόρησε από στόμα σε στόμα και το μέρος έγινε ένας δημοφιλέστατος… τόπος ταφής.
Εκεί ετάφησαν δεκάδες χιλιάδες θύματα της επιδημίας πανούκλας που ρήμαξε την Ευρώπη τον 14ο αιώνα, όπως και νεκροί από τις σταυροφορίες. Το νεκροταφείο ωστόσο έπρεπε να επεκταθεί. Έτσι, τον 15ο αιώνα μια γοτθική εκκλησία ανεγέρθηκε παραδίπλα στο νεκροταφείο και το υπόγειό της χρησιμοποιήθηκε ως οστεοθήκη, όπου τα χιλιάδες περισσευούμενα ανθρώπινα κόκαλα σχημάτιζαν πυραμιδωτές στοίβες.
Το 1870 λοιπόν ανατέθηκε στον ξυλογλύπτη Φράντισεκ Ριντ το έργο της τακτοποίησης των αμέτρητων μακάβριων σωρών. Εκείνος έβαλε όλη του τη φαντασία και το αποτέλεσμα της δουλειάς του ήταν ένας τρόπος διακόσμησης του συνόλου του παρεκκλησιού που πάνω από 150 χρόνια μετά παραμένει αξιομνημόνευτος!
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τον τεράστιο πολυέλαιο, ο οποίος λέγεται ότι συμπεριλαμβάνει όλα τα οστά του ανθρώπινου σκελετού, τουλάχιστον από μία φορά το καθένα! Επίσης, κεριά ανάβουν μέσα σε γυαλιστερά λευκά κρανία, κρεμασμένες γιρλάντες φτιαγμένες επίσης από κρανία διακοσμούν τον θόλο, ενώ δισκοπότηρα και σταυροί κατασκευασμένοι από ισχία και μηριαία οστά δημιουργούν ένα αν μη τι άλλο ανατριχιαστικό θέαμα. Υπάρχει ακόμα σε έναν τοίχο και το οικόσημο της αριστοκρατικής οικογένειας που είχε χρηματοδοτήσει την πρωτοβουλία του 1870. Συντεθειμένο από ανθρώπινα κόκαλα και αυτό, εννοείται…
Η «Εκκλησία Οστών» συνιστά σήμερα το δεύτερο σε επισκεψιμότητα τουριστικό αξιοθέατο της Τσεχικής Δημοκρατίας, καθώς προσελκύει πάνω από 200.000 επισκέπτες ετησίως!