Instagram: Νέες λειτουργίες προστασίας

Νέες λειτουργίες προστασίας από το Instagram

Instagram: Νέες λειτουργίες προστασίας

Το Instagram εισάγει μια σειρά νέων χαρακτηριστικών ασφαλείας για την προστασία των χρηστών από το sextortion, καθώς δεν θα επιτρέπει πλέον στους χρήστες να παίρνουν screenshots ή να πραγματοποιούν καταγραφή της οθόνης για τις εφήμερες εικόνες ή τα video που αποστέλλονται σε ιδιωτικά μηνύματα.

Μέχρι τώρα, μπορούσατε να κάνετε screenshot εφήμερου περιεχομένου στα DMs (direct messages) του Instagram, αλλά το άλλο άτομο θα ειδοποιούνταν ότι το αποθηκεύσατε. Με αυτή την αλλαγή, αν στείλετε σε κάποιον μια φωτογραφία ή ένα video μέσω προσωπικού μηνύματος χρησιμοποιώντας τις λειτουργίες «προβολή μία φορά» ή «επιτρέπει την αναπαραγωγή», το άλλο άτομο δεν θα μπορεί να αποθηκεύσει το περιεχόμενο. Επιπλέον, το Instagram δεν θα αφήνει τους χρήστες να ανοίγουν τις εικόνες ή τα video «view once» ή «allow replay» στην επιφάνεια εργασίας για να διασφαλίσει ότι δεν μπορούν να παρακάμψουν τα μέτρα ασφαλείας.

Αποτρέποντας τους χρήστες από τη λήψη screenshots του εφήμερου περιεχομένου, το Instagram προχωράει ένα βήμα παραπέρα από το Snapchat όταν πρόκειται να διασφαλίσει ότι το εφήμερο περιεχόμενο θα παραμείνει έτσι. Στο Snapchat, αν στείλετε σε κάποιον μια εικόνα, του επιτρέπεται να κάνει screenshot. Παρόλο που το Snapchat ειδοποιεί τον χρήστη ότι η εικόνα του αποθηκεύτηκε, η εφαρμογή δεν κάνει τίποτα για να αποτρέψει τους χρήστες από το να τραβήξουν screenshots εξαρχής.

Το Instagram διασφαλίζει πλέον ότι το περιεχόμενο που προορίζεται να προβληθεί μία φορά ουσιαστικά θα προβληθεί μόνο μία φορά.

Τα νέα χαρακτηριστικά που ανακοινώθηκαν σήμερα συμπληρώνουν την πρόσφατη κυκλοφορία των λογαριασμών Teen Accounts, οι οποίοι εγγράφουν αυτόματα τους νεαρούς χρήστες σε μια εμπειρία εφαρμογής με ενσωματωμένη προστασία που περιορίζει το ποιος μπορεί να επικοινωνήσει μαζί τους.

Με τους λογαριασμούς Teen Accounts, οι νεαροί χρήστες δεν μπορούν να λαμβάνουν μηνύματα από κανέναν που δεν ακολουθούν ή με τον οποίο δεν είναι συνδεδεμένοι, αλλά μπορούν ακόμα να λαμβάνουν αιτήματα follow από οποιονδήποτε. Τώρα, το Instagram δυσκολεύει τους ύποπτους λογαριασμούς, όπως αυτούς που δημιουργήθηκαν πρόσφατα, να ζητούν να ακολουθήσουν τους εφήβους. Ανάλογα με το πόσο επιτήδειος εμφανίζεται ένας λογαριασμός, το Instagram είτε θα μπλοκάρει εντελώς το αίτημα παρακολούθησης είτε θα το στείλει στον φάκελο spam ενός εφήβου.

Η εφαρμογή εισάγει επίσης ειδοποιήσεις ασφαλείας στα DMs για να ενημερώνει τους εφήβους όταν μιλούν με κάποιον που μπορεί να ζει σε διαφορετική χώρα. Η εταιρεία αναφέρει ότι το κάνει αυτό επειδή οι απατεώνες σεξουαλικών εκβιασμών συχνά λένε ψέματα για το πού ζουν προκειμένου να πείσουν τους εφήβους να τους εμπιστευτούν.

Δεδομένου ότι οι εκβιαστές sextortion χρησιμοποιούν συχνά τις λίστες following και followers ενός εφήβου για να προσπαθήσουν να τον εκβιάσουν, το Instagram πρόκειται να αποτρέψει τους λογαριασμούς που απεικονίζουν απατηλή συμπεριφορά από το να βλέπουν αυτές τις λίστες. Αυτοί οι λογαριασμοί δεν θα μπορούν επίσης να βλέπουν ποιος έχει κάνει like στην ανάρτηση κάποιου ή να βλέπουν σε ποιες φωτογραφίες έχει κάνει tag.

Επιπλέον, το Instagram επεκτείνει πλήρως τη λειτουργία προστασίας από το γυμνό σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού πρώτα τη δοκίμασε από τον περασμένο Απρίλιο. Το μέτρο ασφαλείας θολώνει αυτόματα τις εικόνες που περιέχουν γυμνό στα DMs. Η λειτουργία θα είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή για τους έφηβους χρήστες. Όσο για τους αποστολείς, το Instagram θα τους προειδοποιεί για τους κινδύνους που ενέχει η αποστολή ιδιωτικών φωτογραφιών.

Πηγή: techgear.gr