Προσοχή: Προαιρετικό patch για Windows 11 οδηγεί σε συνεχή κρασαρίσματα
Προσοχή με μια προαιρετική ενημερωμένη έκδοση λογισμικού που προκαλεί πολλαπλά προβλήματα
Η Microsoft εξέδωσε προειδοποίηση προς τους χρήστες του Windows 11 σχετικά με μια πρόσφατη προαιρετική ενημερωμένη έκδοση λογισμικού που προκαλεί πολλαπλά προβλήματα. Η εταιρεία αναφέρει ότι το patch KB5043145 προκαλεί την επανεκκίνηση ορισμένων υπολογιστών πολλές φορές σε έναν συνεχή βρόχο και σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν ανταποκρίνεται.
Στις περιπτώσεις όπου ο υπολογιστής δεν ανταποκρίνεται, το μόνο που εμφανίζεται είναι είτε μια μπλε είτε μια πράσινη οθόνη σφάλματος. Μια άλλη παρενέργεια της προβληματικής ενημέρωσης είναι ότι το εργαλείο αυτόματης επισκευής του Windows εμφανίζεται μερικές φορές μετά από αρκετές προσπάθειες επανεκκίνησης. Σε άλλα σενάρια, στη θέση του εμφανίζεται το πρόγραμμα ανάκτησης BitLocker.
Ολυμπιακός: Εντείνονται οι φήμες για Γιάρεμτσουκ
Είναι άγνωστο πόσο διαδεδομένο είναι ακριβώς το πρόβλημα ή τι το προκαλεί εξ αρχής. Η Microsoft διεξάγει έρευνα και «θα παράσχει ενημέρωση όταν θα είναι διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες». Να σημειωθεί, πάντως, ότι το ζήτημα αυτό επηρεάζει μόνο μια επιλεγμένη ομάδα χρηστών. Η ανάρτηση της Microsoft αναφέρει ότι τα συστήματα που επηρεάζονται είναι τα Windows 11 έκδοση 22H2: Enterprise και Education editions και Windows 11 έκδοση 23H2.
Η αναφορά του BitLocker είναι αξιοσημείωτη επειδή το εργαλείο κρυπτογράφησης είναι διαθέσιμο μόνο στα Windows 11 Pro, Windows 11 Enterprise και Windows 11 Education. Το BitLocker δεν υπάρχει στο Windows 11 Home. Λογικά ότι οι χρήστες που τρέχουν την έκδοση Home είναι ασφαλείς από την προβληματική ενημερωμένη έκδοση.
Εκτός από τις δυσλειτουργίες, το KB5043145 εισάγει αρκετές βελτιώσεις, λειτουργίες και διορθώσεις. Η οθόνη κλειδώματος στο Windows 11 θα εμφανίζει πλέον τα στοιχεία ελέγχου των multimedia στο κάτω μισό της οθόνης όταν αναπαράγονται. Το παράθυρο κοινής χρήσης του Windows δεν διαθέτει πλέον ένα πλαίσιο αναζήτησης και μια διόρθωση έχει κυκλοφορήσει στον Microsoft Edge.
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η ενημέρωση είναι προαιρετική. Δεν θα αναγκαστείτε να την εγκαταστήσετε, αλλά αν το κάνετε και αντιμετωπίσετε προβλήματα, υπάρχουν κάποιες λύσεις.
Η Microsoft ζητά από τους χρήστες που επηρεάζονται να παρέχουν ανατροφοδότηση για να επιταχυνθεί η έρευνα. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω του Feedback Hub, το οποίο μπορείτε να βρείτε κάνοντας κλικ στο εικονίδιο Start και στη συνέχεια πληκτρολογώντας «Feedback Hub» μέσα στη γραμμή αναζήτησης. Θα είναι η πρώτη καταχώρηση που θα συναντήσετε. Επιλέξτε Report a Problem (Αναφορά προβλήματος) και προχωρήστε στην περιγραφή του προβλήματος.
Επιπλέον, μπορείτε να απεγκαταστήσετε μια ενημέρωση μεταβαίνοντας στην ενότητα Windows Update του μενού Settings (Ρυθμίσεις). Σύμφωνα με τη Microsoft, μεταβείτε στο Update History (Ιστορικό ενημερώσεων) και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο Uninstall Updates (Απεγκατάσταση ενημερώσεων) στο κάτω μέρος. Βρείτε την KB5043145 και πατήστε το κουμπί Απεγκατάσταση.
Πηγή: techgear.gr