Πώς η Microsoft έγινε ο «έμπορος όπλων» της OpenAI
Ο αμερικανικός κολοσσός τεχνολογίας δεν έχει ανοίξει απλά το πορτοφόλι του για την εταιρεία πίσω από το ChatGPT
Όταν η Μicrosoft επένδυσε πρώτη φορά 1 δισ. δολάρια στην OpenAI το 2019, η συμφωνία έτυχε περιορισμένης προσοχής. Η τεχνητή νοημοσύνη ήταν ένα πεδίο στο οποίο επένδυαν ούτως ή άλλως όλοι οι τεχνολογικοί κολοσσοί, μαζί με την ηλεκτροκίνηση, τα προηγμένα logistics και την αεροδιαστημική βιομηχανία.
Τρία χρόνια μετά η αγορά είναι πολύ διαφορετική. Για τις περισσότερες startups η εύκολη χρηματοδότηση έχει τελειώσει. Η τεχνητή νοημοσύνη όμως παραμένει εξαίρεση. Και αυτή τη στιγμή το πιο καυτό όνομα της τεχνητής νοημοσύνης είναι η OpenAI, η startup που με έδρα το Σαν Φρανσίσκο «γέννησε» το ChatGPT, ένα πανίσχυρο chatbot, που έχει γίνει viral χάρη στην ικανότητά του να σχεδιάζει απαντήσεις που μοιάζουν ανθρώπινες.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Δεν είναι απλά ένα πορτοφόλι
H συνολική επένδυση της Microsoft στην startup έχει φτάσει σύμφωνα με πληροφορίες του CNBC στα 13 δισ. δολάρια και η αποτίμησή της εταιρείας στα 29 δισ. δολάρια. Η Microsoft όμως δεν έχει απλά ανοίξει το πορτοφόλι της για την OpenAI. Είναι ένας «έμπορος όπλων» για αυτήν σχολίαζει το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο. Είναι ο αποκλειστικός πάροχος υπολογιστικής ισχύος για την έρευνα και τα προϊόντα της OpenAI, όπως και τις διεπαφές προγραμματισμού για τους developers.
Startups και πολυεθνικές, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της Microsoft, σπεύδουν να ενσωματώσουν τα προϊόντα τους με την OpenAI, κάτι που μεταφράζεται σε τεράστιο φόρτο εργασίας στους διακομιστές cloud της Microsoft.
H Microsoft ενσωματώνει την τεχνολογία στη μηχανή αναζήτησης Bing, σε λογισμικό πωλήσεων και marketing, στα εργαλεία του GitHub και τις υπηρεσίες cloud Αzure. O Μάικλ Τάριν, αναλυτής της Wells Fargo, εκτιμά ότι η ενσωμάτωση αυτή θα μπορούσε να προσθέσει έσοδα 30 δισ. δολαρίων ετησίως στη Microsoft – με το ήμισυ εξ αυτών να προέρχεται μόνο από την Azure.
«Είναι τόσο καλό για τη Microsoft, που ορισμένοι επενδυτές με ρωτάνε πώς το πέτυχαν ή ακόμη και ποιο είναι το συμφέρον της OpenAI από όλο αυτό».
H OpenAI ιδρύθηκε το 2015 ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Η δομή της άλλαξε το 2019, όταν δύο κορυφαία στελέχη με ανάρτησή τους σε blog ανακοίνωσαν τον σχηματισμό μίας εταιρείας με ανώτατο όριο στο κέρδος (capped- profit), με την ονομασία OpenAI LP. Το τρέχον όριο ορίζει πως οι αρχικοί επενδυτές δεν μπορούν να βγάλουν περισσότερο από 100 φορές περισσότερα από αυτά που έχουν επενδύσει, ενώ για τους μετέπειτα επενδυτές, όπως είναι η Microsoft, το όριο είναι χαμηλότερο.
Τα πυρά από τον Έλον Μασκ
Είναι ένα πραγματικά ανοίκειο μοντέλο στη Silicon Valley, όπου η μεγιστοποίηση των αποδόσεων ήταν εδώ και καιρό η προτεραιότητα. Ούτε έχει πολύ νόημα για τον Έλον Μασκ, ο οποίος ήταν ένας από τους ιδρυτές και τους πρώτους υποστηρικτές του OpenAI. Αρκετές φορές φέτος, ο Μασκ έχει αναρτήσει στο Twitter τις ανησυχίες του σχετικά με την αντισυμβατική δομή του OpenAI και τις επιπτώσεις του στην τεχνητή νοημοσύνη, ιδιαίτερα δεδομένου του επιπέδου ιδιοκτησίας της Microsoft.
«Το OpenAI δημιουργήθηκε ως ανοιχτού κώδικα (για αυτό το λόγο το ονόμασα «Open» AI), μη κερδοσκοπική εταιρεία για να χρησιμεύσει ως αντίβαρο στην Google, αλλά τώρα έχει γίνει μια εταιρεία κλειστού κώδικα, μέγιστου κέρδους που ελέγχεται ουσιαστικά από τη Microsoft», έγραψε ο Μασκ στο Twitter τον Φεβρουάριο. «Δεν είναι καθόλου αυτό που είχα κατά νου».
Να θυμίσουμε ότι στο παρελθόν οι πρωτοβουλίες της Microsoft στην τεχνητή νοημοσύνη σκόνταφταν συνεχώς. Η Microsoft έβγαλε τον βοηθό Clippy από το Word, την Cortana από τη γραμμή εργασιών των Windows και το Tay chatbot από το Twitter.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft, Σάτια Ναντέλα, μπορεί πια να καυχιέται όπως έκανε και σε μία πρόσφατη ενημέρωση δημοσιογράφων: «Όταν σκέφτομαι το Azure, σκέφτομαι πόσα έχουμε πετύχει πόσα έχουμε πετύχει στο πλαίσιο ακόμη και του ChatGPT, που σήμερα είναι μία από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης εκεί έξω. Ξέρετε κάτι; Είναι όλα εκπαιδευμένα στον υπερυπολογιστή του Azure».
Πηγή: naftemporiki.gr