Αυτό είναι το πιο δύσκολο σόλο για μπουζούκι που γράφτηκε ποτέ

Πολλοί οι δεξιοτέχνες του μπουζουκιού που έγραψαν σόλο οργανικά, ένα όμως φαίνεται να είναι το πιο δύσκολο από όλα

Αυτό είναι το πιο δύσκολο σόλο για μπουζούκι που γράφτηκε ποτέ

Η δεξιοτεχνία στο μπουζούκι αποτελεί μέρος της γοητείας του οργάνου. Πολλοί οι βιρτουόζοι στην ιστορία του λαϊκού μας τραγουδιού και μερικοί από αυτούς ήταν πραγματικά άπιαστοι. Αν ξεκινήσει κανείς από τον Χιώτη, που ήταν ο πιο γνωστός από όλους τους δεξιοτέχνες του μπουζουκιού, δεν θα πρέπει να αγνοήσει τον θρυλικό Δημήτρη Στεργίου ή Μπέμπη, τον Γιάννη Τατασόπουλο, τον Τσιμπίδη, τον Χάρη Λεμονόπουλο αλλά και τον Γιάννη Σταματίου γνωστό και ως Σπόρο.

Καθένας από αυτούς έχει γράψει ένα απαιτητικό σόλο οργανικό, που βασανίζει τους επίδοξους δεξιοτέχνες του μπουζουκιού. Οι πενιές του Μπέμπη, για παράδειγμα, είναι μια τεράστια πρόκληση όπως και το Καμηλιέρικο του Λεμονόπουλου, η χόρα του Τσιμπίδη και ο αυτοσχεδιασμός σε μινόρε του Τατασόπουλου.

Ωστόσο το πιο δύσκολο σόλο για μπουζούκι φαίνεται πως το λάνσαρε ο Γιάννης Σταματίου ή Σπόρος δίνοντάς του τον διεθνικό τίτλο «Μπουζούκι και ουίσκι». Είναι από τα δεξιοτεχνικά κομμάτια που δύσκολα παίζονται στην ταχύτητα του δίσκου με τις καθαρές νότες που βγάζει ο σπουδαίος αυτός σολίστας του μπουζουκιού. Να θυμίσουμε ότι ο Γιάννης Σταματίου υπήρξε επιστήθιος φίλος του Χιώτη, από τον οποίο εμπνεύστηκε το ρόλο του δεξιοτέχνη μπουζουξή, έχει δώσει το παρών σε ιστορικές ηχογραφήσεις από το «'Ασπρο Πουκάμισο» μέχρι την «Επίσημη Αγαπημένη» και έκανε μεγάλη καριέρα στην Αμερική.