Ζαμπέτας: «Κανείς δεν κατάλαβε τον Αράπη μου, κρίμα!»
Μια λαϊκή αλληγορία που δεν έπιασαν ποτέ οι φανατικοί φίλοι του Ζαμπέτα
Στα χρόνια του '60 η Μεταξική λογοκρισία παραμένει ο μπαμπούλας της δισκογραφίας. Συνθέτες και στιχουργοί προσπαθούν πάντα να αποφύγουν τις συμπληγάδες της και συνθέτουν λαϊκές αλληγορίες με πρώτες τα μετεμφυλιακά τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη.
Ο Γιώργος Ζαμπέτας φέρεται να λέει σε μια από τις βιογραφίες του:
Ολυμπιακός: Οι ισοπαλίες του Τουρπέν και η προσοχή στα πέναλτι
Ο Γιώργος ο Νεοφώτης, ένας μπουζουξής, αυτός ήτανε γαμπρός της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, είχε πάει κάτω, να πούμε, στην Αραπιά και μου φέρνει μια φωτογραφία που ήτανε με τους Μαύρους...
Από το σημείο αυτό ως την ηχογράφηση του τραγουδιού πρώτα με τον Μανώλη Καναρίδη και αργότερα με τον ίδιο τον Ζαμπέτα παρεμβάλλεται ένα χειμαρρώδες κείμενο του συνθέτη που εξηγεί τα καθέκαστα. Πώς επιστρατεύθηκε ο Μπάμπης Βασιλειάδης ή Τσάντας για τους στίχους και πώς ο Χιώτης με τον Λαμπρόπουλο τον έπεισαν ένα βράδυ στο μαγαζί να πάει στο στούντιο και να το γράψει.
Στην ιστορική ηχογράφηση με τη φωνή του Ζαμπέτα παίζουν πέντε μπουζούκια: Χιώτης, Καραμπεσίνης Μακρυδάκης, Καρνέζης, Παπαδόπουλος. Τον Ζαμπέτα συνοδεύουν η Πόλυ Πάνου, ο Αγγελόπουλος, ο Γαβαλάς, η Ρία Κούρτη, ο Διονυσίου, ο Ρεπάνης, η Λύδια και ο Μπιθικώτσης.
Αργότερα ο Ζαμπέτας έδωσε το νοηματικό περίγραμμα του τραγουδιού με τον τρόπο που μόνο αυτός ήξερε:
Οι περισσότεροι ακούγοντας το όνομα Ζαμπέτας, τους έρχεται στο μυαλό μόνο χαβαλές και πλάκες. Εγώ τους λέω να κάτσουνε να σκεφτούνε και να ακούσουνε λίγο τον τρόπο που τα λέω αυτά. Εγώ κοροϊδεύοντας και βρίζοντας δεν απευθύνομαι μόνο σ' αυτούς που με ακούνε, αλλά σε όλες τις καταστάσεις της ζωής, στους βλάκες και ανεγκέφαλους, στους νεόπλουτους, στους τάχα μου και στους κυβερνώντες και σ' όλα τα στραβά μας.
(Γιώργος Ζαμπέτας, «Βαθιά στη θάλασσα θα πέσω», εκδόσεις Άγκυρα
Οργάνωση και επιμέλεια υλικού: Γιώργος Τσάμπρας