Τσιτσάνης: Ο άφραγκος φοιτητής από τα Τρίκαλα που τίμησε η Unesco
Ο άφραγκος φοιτητής από τα Τρίκαλα που του άρεσε το μπουζούκι έγινε viral στα χρόνια του Μεταξά για μια "Αρχόντισσα"
Ήρθε στην Αθήνα στα χρόνια του '30 για να σπουδάσει δικηγόρος. Τα βράδια έπαιζε μπουζουκάκι στις ταβέρνες κι έβγαζε πιατάκι. Με την ελεημοσύνη των ξένων πλήρωνε τις σπουδές και τον νοίκι του. Ώσπου η μουσική τον συνεπήρε και τον έβγαλε από τον "δρόμο της αρετής". Στα Τρίκαλα τον συζητούσαν για χασισοπότη και αλήτη. Συγγενείς και φίλοι του γύρισαν την πλάτη.
Σαν να μην έφτανε αυτό ήρθε η Μεταξική λογοκρισία, για να κολοβώσει το ρεμπέτικο. Και τότε ξάφνου ένα τραγούδι του Τσιτσάνη, η θρυλική "Αρχόντισσα" μπήκε στα χείλη όλων κι έγινε το όχημα τη δόξας για τον Τρικαλινό συνθέτη.
Μέχρι και η Κολούμπια του άνοιξε τις πόρτες της. "Τα ωραία του Τσιτσάνη" είχαν μόλις ξεκινήσει. Μέσα σε τριάντα χρόνια θα γράψει χίλια τραγούδια.
Σήμερα όλοι τον αναγνωρίζουν μετά τον Μάρκο ως τον αναμορφωτή του ρεμπέτικου. Το έργο του αποτελεί μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και η Unesco φρόντισε να ηχογραφηθεί εκείνος ο ιστορικός δίσκος στο "Χάραμα" το 1980. Τίποτε σημαντικό δεν χάνεται σε αυτό τον άδικο κόσμο. Πώς θα μπορούσε να χαθεί ο Τσιτσάνης;