Eric Clapton - Cocaine: Η Jazz καταβολή και το ρεφρέν που δεν λέει την αλήθεια (vids)
Ο J.J Cale, δημιουργός ενός από τα πιο αναγνωρίσιμα σήμερα τραγούδια της ροκ, είχε σκοπό να γράψει ένα τραγούδι της Jazz. Το μήνυμα που εκπέμπει δεν είναι αυτό που νομίζουμε...
To Cocaine γράφτηκε και ηχογραφήθηκε από τον κιθαρίστα J.J. Cale, όπως ήταν γνωστός ο John Weldon Cale (1938 -2013) ένας σημαντικός Αμερικανός τραγουδοποιός, ένας μουσικός-ορχήστρα αφού έπαιζε μόνος του όλα τα όργανα στις ηχογραφήσεις!
Ο Cale ηχογράφησε το Cocaine στο τέταρτο άλμπουμ του, Troubadour, που κυκλοφόρησε το 1976, και εξέδωσε το τραγούδι ως το B-side του single του Hey Baby.
Όταν ο Eric Clapton έψαχνε τραγούδια για το άλμπουμ Slowhand στράφηκε άλλη μια φορά στον Cale. Η πρώτη ήταν το 1970 όταν ηχογράφησε το τραγούδι του After Midnight που έγινε επιτυχία και στήριξε οικονομικά τον δημιουργό του στα πρώτα του βήματα. Καίτοι είναι ένα από τα πιο διάσημα τραγούδια του Clapton, δεν κυκλοφόρησε ποτέ ως single.
Ακούστε μια πιο τζαζ εκτέλεση του τραγουδιού από τον J.J Cale
Οι στίχοι του τραγουδιού μιλούν για τον εθισμό στα ναρκωτικά, κάτι που ο Clapton γνώριζε πολύ καλά. Όπως εξήγησε στην αυτοβιογραφία του, όταν ηχογραφούσε αυτό το τραγούδι, είχε ξεκόψει από την ηρωίνη αλλά γέμιζε το σώμα του με κοκαΐνη και αλκοόλ. Πίστευε εκείνη τη στιγμή ότι μπορούσε να διαχειριστεί τον εθισμό του και να σταματήσει ανά πάσα στιγμή - απλά δεν το ήθελε.
Όταν τελικά απεξαρτήθηκε από τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, έπρεπε να μάθει πώς να κάνει μουσική όντας νηφάλιος. Συνειδητοποιώντας πόσο βλαβερός ήταν ο εθισμός για τον εαυτό του και τους άλλους, έγινε ενεργό μέλος στον αγώνα των εξαρτημένων ενάντια στους εθισμούς τους. Το 1998 άνοιξε το κέντρο αποκατάστασης Crossroads στην Αντίγκουα.
To εξώφυλλο του άλμπουμ που περιέχει το Cocain
Αρχικά ο J.J. Cale είχε στο νου ένα τραγούδι Jazz. Ο παραγωγός του, Audie Ashworth, ήταν αυτός που τον έπεισε να το κάνει rock. Στη συνέχεια ο Clapton έδωσε έμφαση στην κιθάρα και τα φωνητικά απογειώνοντάς το.
Ο Bob Rivers κυκλοφόρησε μια παρωδία αυτού του τραγουδιού με τίτλο Cobain, αναφερόμενος στη χρήση ναρκωτικών που έκανε ο τραγουδιστής των Nirvana, Kurt Cobain. Λίγο μετά την κυκλοφορία του ο Cobain αυτοκτόνησε (1994).
Κάποια στιγμή ο Clapton αφαίρεσε αυτό το τραγούδι από την Play list του επειδή πίστευε ότι έδινε λάθος μήνυμα σχετικά με τη χρήση της κοκαΐνης. Άρχισε να το παίζει ξανά αφού πρόσθεσε στο στίχο τη φράση dirty cocaine.
H επιτυχία του Clapton δεν ωφέλησε ιδιαίτερα τον J.J. Cale. Ναι μεν έβλεπε πολλά νέα πρόσωπα στις συναυλίες του, αλλά πολλοί από αυτούς περίμεναν να τον ακούσουν να το εκτελεί όπως ο Clapton. Όμως ο πεισματάρης Αμερικανός αρνιόταν να αλλάξει το στυλ του, αρκούμενος στο δικό του πιστό κοινό.
Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι το Cocaine είναι ένα τραγούδι κατά των ναρκωτικών. «Ο κόσμος ακούει μόνο το ρεφρέν: «Δεν λέει ψέματα, δεν λέει ψέματα, κοκαΐνη» έχει δηλώσει ο Clapton. Kι εξήγησε:
«Είναι ουτοπικό να νομίζεις ότι θα πιάσει ένα τραγούδι κατά των ναρκωτικών. Το πιο πιθανό είναι ότι οι άνθρωποι θα αναστατωθούν όταν το ακούσουν. Έτσι, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να γράψεις ένα τραγούδι με ασαφές μήνυμα που θα βάλει σε προβληματισμό το κοινό».
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο δημιουργός του τραγουδιού, J.J Cale ουδέποτε είχε μπλεξίματα με τα ναρκωτικά και πέθανε από καρδιακή προσβολή το 2013, σε ηλικία 75 ετών. Ενώ ο Eric Clapton, που υπήρξε εξαρτημένος για πολλά χρόνια, στα 75 του χρόνια σήμερα, ζει και βασιλεύει.
To Cocaine με καταπληκτική εισαγωγή από τον Eric Clapton
Cocaine
If you want to hang out
You've got to take her out
Cocaine
If you want to get down
Down on the ground
Cocaine
She don't lie
She don't lie
She don't lie
Cocaine
If you got bad news
You want to kick the blues
Cocaine
When your day is done
And you wanna ride on
Cocaine
She don't lie
She don't lie
She don't lie
Cocaine
If your day is gone
And you want to ride on
Cocaine
Don't forget this fact
You can't get it back
Cocaine
She don't lie
She don't lie
She don't lie
Cocaine
She don't lie
She don't lie
She don't lie
Cocaine
ΙΝFO:
Cocaine. Κυκλοφόρησε το 1976. Στίχοι, μουσική: J.J Cale, εκτέλεση Eric Clapton