Τα τραγούδια έχουν ιστορία: Μικρά Ασία - Η αποτυχία και ο χρυσός δίσκος
Το 1972 η εταιρεία ΜΙΝΟΣ κυκλοφόρησε ένα δίσκο με τίτλο «Μικρά Ασία»...
Το 1972 η εταιρία ΜΙΝΟΣ κυκλοφόρησε ένα δίσκο με τίτλο «Μικρά Ασία» σε μουσική Απόστολου Καλδάρα και στίχους Πυθαγόρα με αφορμή τα 50 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή.
Τα τραγούδια της συλλογής επρόκειτο να τραγουδήσει ο Στέλιος Καζαντζίδης ο οποίος όμως υπαναχώρησε την τελευταία στιγμή κι έτσι η ερμηνεία τους ανατέθηκε στους μετέπειτα απόλυτους σταρ της ελληνικής μουσικής Γιώργο Νταλάρα και Χαρούλα Αλεξίου. Η υποδοχή από την αγορά ήταν απογοητευτική και όλα έδειχναν πως μετά την Μικρασιατική καταστροφή θα ερχόταν και η δισκογραφική καταστροφή.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Τα δισκοπωλεία δεν έπαιρναν παραγγελίες και οι έμπειροι δισκοπώλες περιγελούσαν τον Μάτσα για την επιλογή του. Ο μικρασιάτης συνθέτης Βασίλης Βασιλειάδης πήγε στον Μάκη Μάτσα και του είπε: «Μα κι εσύ μωρέ Μάκη, πήγες κι έβαλες τον Τρικαλινό [τον Απόστολο Καλδάρα] να γράψει για τη Μικρά Ασία; Τι ξέρει αυτός από σουτζουκάκια;» Η ΜΙΝΟΣ αποδύθηκε τότε σε μια διαφημιστική εκστρατεία πρώτου μεγέθους που έκανε τη «Μικρά Ασία»να μοσχοπουλήσει.
Ήταν ο πρώτος δίσκος μακράς διάρκειας που πούλησε περισσότερα από 50.000 αντίτυπα. Για χάρη της «Μικράς Ασίας» μάλιστα καθιερώθηκε έκτοτε ο θεσμός του «Χρυσού δίσκου». Καμιά φορά η καλή μέρα δεν... φαίνεται από το πρωί!
1. Μες στου Βοσπόρου τα στενά (Γ. Νταλάρας)
2. Οι καμπάνες της Αγιά Σοφιάς (Γ. Νταλάρας)
3. Δυο παλικάρια απ' τ' Αϊβαλί (Χ. Αλεξίου)
4. Προσφυγιά (Γ. Νταλάρας)
5. Πέτρα πέτρα χτίσαμε (Γ. Νταλάρας)
6. Η Σμύρνη (Γ. Νταλάρας & Χορωδία)
7. Γιορτή ζεϊμπέκηδών (Γ. Νταλάρας)
8. Το σπίτι μου το πατρικό (Γ. Νταλάρας)
9. Πήρε φωτιά το Κορδελιό (Χ. Αλεξίου)
10.Τι να θυμηθώ τι να ξεχάσω (Γ. Φέρτης & Γ. Νταλάρας)
11.Ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς (Χ. Αλεξίου)