Στην κορυφή του κόσμου η Ιταλία

Πρωταθλήτρια κόσμου για τρίτη φορά στην Ιστορία της στέφθηκε στις 11 Ιουλίου 1982 η Ιταλία.

Στην κορυφή του κόσμου η Ιταλία

Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της γειτονικής χώρας κέρδισε με το εμφατικό 3-1 τη Δυτική Γερμανία στον τελικό του Μουντιάλ και έγραψε έτσι μία ακόμα χρυσή σελίδα στην ποδοσφαιρική Ιστορία.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο εκείνης της χρονιάς διεξήχθη στα γήπεδα της Ισπανίας, ενώ για πρώτη φορά στα χρονικά της διοργάνωσης πήραν μέρος 24 ομάδες και όχι 16, με την πρώτη φάση να έχει έξι ομίλους των τεσσάρων ομάδων και τη δεύτερη φάση τέσσερις ομίλους των τριών. Η Ιταλία, που νωρίτερα είχε κατακτήσει το Μουντιάλ το 1934 αλλά και το 1938, εξασφάλισε την πρόκρισή της για τον μεγάλο τελικό χάρη στη νίκη της με 2-0 επί της Πολωνίας στα ημιτελικά του τουρνουά. Έτσι, μπροστά της είχε πλέον να αντιμετωπίσει στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» τη Δυτική Γερμανία, η οποία με τη σειρά της είχε αποκλείσει στους «4» τη Γαλλία.

Έπειτα από ένα «στείρο» πρώτο 45λεπτο στη Μαδρίτη, η Ιταλία άνοιξε το σκορ στον τελικό στο 57’ χάρη στο γκολ που πέτυχε ο Πάολο Ρόσι, με το οποίο έφτασε παράλληλα τα έξι στο τουρνουά και αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης. Υπήρχε όμως και συνέχεια για τους Ιταλούς, αφού στο 69’ ήρθε και το 2-0 με το τέρμα που σημείωσε ο Ταρντέλι. Στο 81’ ο Αλτομπέλι ανέβασε τον δείκτη στο 3-0 και έδωσε διαστάσεις θριάμβου στη νίκη της «σκουάντρα ατζούρα», ενώ στα εναπομείναντα λεπτά της συνάντησης το μόνο που κατάφεραν οι παίκτες της Δυτικής Γερμανίας ήταν να μειώσουν 83’ με τον Μπράιτνερ, ο οποίος διαμόρφωσε έτσι το τελικό 3-1. Το σφύριγμα του Βραζιλιάνου διαιτητή Αρνάλντο Σέζαρ Κοέλιο βρήκε την Ιταλία να πανηγυρίζει έξαλλα την επιτυχία της και να επιστρέφει έτσι στην κορυφή του κόσμου μετά από 44 χρόνια.

ΙΤΑΛΙΑ (Έντσο Μπεαρτζότ): Τζοφ, Κολοβάτι, Σιρέα, Τζεντίλε, Καμπρίνι, Μπέργκομι, Οριάλι, Ταρντέλι, Μπρούνο Κόντι, Γκρατζιάνι (7′ Αλτομπέλι, 89′ Καούζιο), Πάολο Ρόσι.

Δ. ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Γιουπ Ντέρβαλ): Σουμάχερ, Καλτζ, Στίλικε, Κάρλχαϊνς Φέρστερ, Μπερντ Φέρστερ, Μπρίγκελ, Μπράιτνερ, Ντρέμλερ (62′ Χρούμπες), Ρουμενίγκε (70′ Χάνσι Μίλερ), Λιτμπάρσκι, Φίσερ.

Με μια ματιά…

1867: Οι Κρήτες οπλαρχηγοί Κωσταράς και Κριάρης Μαντακάκης με τους Μανιάτες υπό τον Λ. Πετροπουλάκη σε σφοδρή μάχη στην Αράδαινα των Σφακίων αποκρούουν επίθεση 10.000 Τούρκων στρατιωτών του Ρεσίτ Πασά.

1912: Σε διεθνές μήτινγκ στο Βερολίνο ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας και ο Μιχαήλ Δώριζας νικούν στα άλματα και στις ρίψεις αντίστοιχα.

1971: Η Ελλάδα ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια Βαλκανίων στις Ελπίδες όταν έρχεται ισόπαλη με την ομάδα της Βουλγαρίας (0-0) συγκεντρώνοντας 7 βαθμούς. Δεύτερη η Βουλγαρία με 6 και τρίτη η Ρουμανία με 4.

1974: Κάνει πρεμιέρα στην ΕΡΤ η τηλεοπτική σειρά «Λούνα Παρκ». Θα αποδειχθεί αρκετά δημοφιλής και θα διαρκέσει έως τις 7 Μαΐου 1981. Το θρυλικό «Λούνα Παρκ» ήταν ταυτόχρονα σίριαλ, μουσικό σόου και τηλεπαιχνίδι.

1975: Κινέζοι αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν ένα μεγάλο νεκροταφείο, μέσα στο οποίο βρίσκουν 6.000 πήλινα αγάλματα πολεμιστών που χρονολογούνται από το 221 π.Χ.

1981: Ο Βρετανός Σεμπάστιαν Κόου κάνει παγκόσμιο ρεκόρ στα 1.000 μέτρα με 2:12.18.0. Ο Κόου θα καταρρίψει 8 παγκόσμια ρεκόρ και θα στεφθεί δύο φορές χρυσός ολυμπιονίκης.

1988: Τρομοκρατική ενέργεια με 9 νεκρούς και 71 τραυματίες, που αποδίδεται στον Παλαιστίνιο Αμπού Νιντάλ, σημειώνεται στο ελληνικής ιδιοκτησίας κρουαζιερόπλοιο «City of Poros», που πλέει στα ανοιχτά του Αργοσαρωνικού με 471 επιβάτες.

1999: Ο Ντέιβιντ Κούλθαρντ σημειώνει την πρώτη νίκη Βρετανού οδηγού από το 1995 στο Γκραν Πρι της Φόρμουλα 1 στην Αγγλία. Όμως το αξιοσημείωτο της κούρσας είναι ο τραυματισμός του Μίχαελ Σουμάχερ, ο οποίος στη στροφή Στόουν ξέφυγε από την πορεία του και με ταχύτητα 200 χλμ. προσέκρουσε μετωπικά στο τριπλό στρώμα ελαστικών που κάλυπταν τον τοίχο, με αποτέλεσμα να πάθει κάταγμα στη δεξιά κνήμη και να μείνει έξω για δύο μήνες.

2000: Ο 29χρονος Κόνραντ Μακ Ρέι, πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ, πεθαίνει από ανακοπή καρδιάς στο καμπ των Ορλάντο Μάτζικ.

2001: Σε συναυλία του Στινγκ στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας εμφανίζεται ο Γιώργος Νταλάρας και τραγουδούν μαζί το «Mad about you».

2021: Η ελληνική ομάδα πόλο Κ15 επικρατεί της Κροατίας με 11-7 στον μικρό τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στην πόλη Λουλέ της Πορτογαλίας και κατακτά το χάλκινο μετάλλιο.