Φυλάσσοντας τα ιερά και όσια - Όταν κατέβασαν τη χιτλερική σημαία από την Ακρόπολη
Ο Μανώλης Γλέζος υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας και το «Σαν Σήμερα» της 30ής Μαΐου του 2019 από την Όλγα Νικολαΐδου στο fosonline.gr -δυστυχώς, λόγω του θανάτου του- είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.
Το Ερέχθειο είναι αρχαίος ναός στη βόρεια πλευρά της Ακρόπολης, αφιερωμένος στη θεά Αθηνά. Το όνομά του το οφείλει στον Εριχθόνιο.
Σύμφωνα με τον μύθο, ο Εριχθόνιος γεννήθηκε από τον πόθο του Ήφαιστου για την Αθηνά. Η αγαπημένη κόρη του Δία επισκέφθηκε κάποια στιγμή τον θεό της φωτιάς στο εργαστήριό του προκειμένου να του παραγγείλει όπλα. Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης ο Ήφαιστος την ερωτεύτηκε. Η θεά έφυγε, αλλά εκείνος, αν και χωλός, την κυνήγησε και την πρόλαβε.
Η Αθηνά αντιστάθηκε και μέσα στην πάλη σπέρμα του θεού χύθηκε επάνω στον μηρό της. Αηδιασμένη σκούπισε το σπέρμα με τα μαλλιά της και το έριξε στη γη. Η γη γονιμοποιήθηκε με αυτόν τον τρόπο κι έκανε ένα παιδί, που η Αθηνά το περιμάζεψε και το ονόμασε Εριχθόνιο (πρώτο συνθετικό έριον, δηλαδή μαλλί και το δεύτερο χθων, δηλαδή γη).
Η Αθηνά ανέθρεψε τον Εριχθόνιο μέσα στον ιερό περίβολο του ναού της, στον Ιερό Βράχο και στη συνέχεια εκείνος έγινε ο φύλακας αυτού του τόσο μοναδικού μνημείου. Η κατοικία του, η φωλιά του, ήταν ένα πηγάδι. Κατά τη μυθολογία, οι ιέρειες των ναών ρίχνανε σε αυτό το πηγάδι μελόπιτες μια φορά τον μήνα για να τρέφεται ο Εριχθόνιος και να συνεχίζει ακμαίος το έργο του: τη φύλαξη των ιερών.
Γιατί μια μέρα σαν τη σημερινή θυμηθήκαμε αυτόν τον μύθο;
Ήταν τη νύχτα της 30ής προς 31ης Μαΐου του 1941, όταν δύο φοιτητές, οι Μανώλης Γλέζος και Λάκης Σάντας, σκαρφαλωμένοι στον βράχο της Ακρόπολης, κατεβάζουν τη χιτλερική σημαία και την κρύβουν σε ένα ξεροπήγαδο, σε αυτό ακριβώς το πηγάδι που ήταν η φωλιά του Εριχθόνιου.
Δεν είναι αληθινά παράξενο πώς μυθολογία και ιστορία συναντιούνται τόσους αιώνες μετά; Δεν είναι αξιοθαύμαστο που δύο νεαρά αγόρια αποτολμούν ένα τόσο γενναίο εγχείρημα στοχεύοντας και πάλι στη φύλαξη των ιερών αυτού του τόπου; Και δεν είναι εξόχως συμβολικό ότι το αποτρόπαιο έμβλημα του ναζισμού «βρίσκει τη θέση του» σε ένα σκοτεινό, αρχαίο πηγάδι, «δικαιώνοντας» τους στίχους του Φώντα Λάδη;
Ο φασισμός δεν έρχεται απ’ το μέλλον
καινούργιο τάχα κάτι να μας φέρει
Οι ρίζες του το σύστημα αγκαλιάζουν
και χάνονται βαθιά στα περασμένα
Οι μάσκες του με τον καιρό αλλάζουν
μα όχι και το μίσος του για μένα.
Ο φασισμός δεν έρχεται από μέρος
που λούζεται στον ήλιο και στ’ αγέρι!