Η απαγωγή που άλλαξε την Ιταλία…

Το πρωί της 16ης Μαρτίου 1978 ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Άλντο Μόρο, ήταν έτοιμος να συναντηθεί με τον Τζούλιο Αντρεότι για να συγκροτήσουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Η απαγωγή που άλλαξε την Ιταλία…

Το πρωί της 16ης Μαρτίου 1978 ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Άλντο Μόρο, ήταν έτοιμος να συναντηθεί με τον Τζούλιο Αντρεότι για να συγκροτήσουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ζητώντας την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από την ιταλική Βουλή. Η απόπειρα αυτή θα αποτελούσε τον ιστορικό συμβιβασμό μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας.

Ο Μόρο αποχώρησε από την οικία του στη Ρώμη με δύο αυτοκίνητα. Στο ένα επέβαινε εκείνος και στο άλλο η ασφάλειά του. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής τα δύο αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν από άλλα δύο και αμέσως εμφανίστηκαν μέλη των «Ερυθρών Ταξιαρχιών», τα οποία γάζωσαν με 91 σφαίρες τους πέντε σωματοφύλακες του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να αντιδράσουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι κανείς από τους πέντε σωματοφύλακες δεν ήταν οπλισμένος την ημέρα της απαγωγής, όλα τα όπλα τους ήταν αποθηκευμένα σε τσάντες στα πορτ μπαγκάζ των δύο αυτοκινήτων.

Η απίστευτη αποκάλυψη όμως ήρθε από τη σύζυγο του Μόρο, Ελεονόρα Κιαβαρέλι, η οποία κατά τη διάρκεια της δίκης είπε πως τα όπλα βρίσκονταν στα πορτ μπαγκάζ, επειδή οι φρουροί δεν ήξεραν να τα χρησιμοποιούν! Η Κιαβαρέλι πρόσθεσε ότι οι σωματοφύλακες δεν είχαν καν εκπαιδευτεί στη σκοποβολή, ενώ για μήνες ο ασύρματος του αυτοκινήτου του Μόρο δεν λειτουργούσε!

Μέσα σε διάστημα λίγων δευτερολέπτων οι άνδρες της οργάνωσης απήγαγαν τον Μόρο και στη συνέχεια τον κράτησαν όμηρο για 55 μέρες σε διαμέρισμα επί της οδού Μονταλτσίνι στη Ρώμη. Στόχος των τρομοκρατών ήταν να αφεθούν ελεύθερα ως αντάλλαγμα τα 13 μέλη της οργάνωσης που εκείνη την περίοδο είχαν φυλακιστεί. Οι διαπραγματεύσεις των ιταλικών αρχών με τους τρομοκράτες άρχισαν και επέτρεπαν στον Μόρο να στέλνει ιδιόχειρες επιστολές σε πολιτικούς και κομματικά στελέχη, στον Πάπα και τα μέλη της οικογένειάς του. Η ιταλική κυβέρνηση αρνούνταν να διαπραγματευθεί με τις «Ερυθρές Ταξιαρχίες» και ο Μόρο όπως και η οικογένειά του έστελναν επιστολές κατά του Αντρεότι, τον οποίο θεωρούσαν υπαίτιο για την άρνηση αυτή.

Έτσι οι διαπραγματεύσεις οδηγήθηκαν στο κενό, με αποτέλεσμα στις 9 Μαΐου 1978 να εντοπιστεί νεκρός ο Μόρο στο πορτ μπαγκάζ ενός αυτοκινήτου. Οι τρομοκράτες τον είχαν εκτελέσει με δέκα σφαίρες. Ο αστικός μύθος θέλει το συγκεκριμένο σημείο της Ρώμης να απέχει σχεδόν το ίδιο τόσο από τα γραφεία του Χριστιανοδημοκρατικού όσο και από εκείνα του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Δολοφόνος του Άλντο Μόρο θεωρήθηκε ο Μάριο Μορέτι που συνελήφθη, δικάστηκε και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, αλλά, αφού εξέτισε 15 χρόνια στη φυλακή, αφέθηκε ελεύθερος με όρους το 1998.

ME MIA MATIA...

1872: Διεξάγεται ο πρώτος τελικός ποδοσφαίρου του Κυπέλλου Αγγλίας, της αρχαιότερης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης στον κόσμο. Οι Γουόντερερς νικούν τους Ρόιαλ Εντζινίαρς με 1-0 και κατακτούν το τρόπαιο.

1977: Η ΑΕΚ με δύο γκολ του Θωμά Μαύρου και ένα του Μίμη Παπαϊωάννου νικά 3-0 την ΚΠΡ στη Νέα Φιλαδέλφεια, ισοφαρίζοντας το σκορ του πρώτου αγώνα. Ο προπονητής του «Δικεφάλου», Φράντισεκ Φάντροκ, αντικαθιστά στο 115' τον τερματοφύλακα Λάκη Στεργιούδα με τον Νίκο Χρηστίδη, έμπειρο σε χτυπήματα πέναλτι, που θα αποκρούσει δύο, και η ομάδα προκρίνεται στα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη νίκη της Ιστορίας της.

1993: Ο Άρης κατακτά το ευρωπαϊκό Κύπελλο, κερδίζοντας στο Τορίνο την Εφές Πίλσεν με 50-48.

1994: Ο ΠΑΟΚ κατακτά το Κύπελλο Κόρατς, νικώντας στο Μιλάνο τη Στεφανέλ με 100-91.

1995: Ο Ολυμπιακός κερδίζει στον τρίτο αγώνα την ΤΣΣΚΑ με 79-54 στο ΣΕΦ και προκρίνεται στο φάιναλ φορ της Σαραγόσα. Λόγω ασθένειας των παικτών της, η ΤΣΣΚΑ αναγκάζεται προς το τέλος του αγώνα να παίξει αρχικά με τέσσερις και μετά με τρεις παίκτες. Ο Γιάννης Ιωαννίδης, για να τηρήσει τις ισορροπίες, αποσύρει και αυτός σταδιακά τους παίκτες του τον έναν μετά τον άλλον.

1996: Με το βραβείο «Αργυρή Ταινία» βραβεύεται στην Ιταλία ο Θόδωρος Αγγελόπουλος ως ο καλύτερος Ευρωπαίος σκηνοθέτης.

2013: Ο 20χρονος Γιώργος Κατίδης σκοράρει για το 2-1 της ΑΕΚ κόντρα στη Βέροια στο ΟΑΚΑ και πανηγυρίζει απευθύνοντας ναζιστικό χαιρετισμό προς τους φιλάθλους. Η ενέργειά του θα προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις ακόμα και εκτός συνόρων, αλλά και του Γερμανού προπονητή του, Έβαλντ Λίνεν, ενώ ο ίδιος αμέσως μετά το τέλος του αγώνα δικαιολόγησε την πράξη του ισχυριζόμενος ότι δεν γνώριζε ακριβώς τι συμβολίζει.

2015: Νεκρός εντοπίζεται ο Βαγγέλης Γιακουμάκης. Ο φοιτητής της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων από το Ρέθυμνο είχε εξαφανιστεί μυστηριωδώς στις 6 Φεβρουαρίου και η υπόθεσή του απασχόλησε και απασχολεί ακόμη το πανελλήνιο.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110