Σαν Σήμερα: Η «Σονάτα υπό το Σεληνόφως»
Με την ονομασία αυτή είναι γνωστή η Σονάτα για πιάνο αρ. 14 του Γερμανού συνθέτη Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770-1827), ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του πιανιστικού ρεπερτορίου.

Ο πλήρης τίτλος του έργου είναι Σονάτα για πιάνο αρ. 14 σε ντο δίεση ελάσσονα, έργο 27/2, και φέρει τον υπότιτλο Quasi una fantasia (Με τον τρόπο της Φαντασίας).
H ονομασία Σονάτα του Σεληνόφωτος ή Σονάτα υπό το Σεληνόφως, όπως είναι επίσης γνωστή στα ελληνικά (Mondscheinensonate στα γερμανικά, Moonlight Sonata στα αγγλικά), οφείλεται στον Γερμανό μουσικοκριτικό και ποιητή Λούντβιχ Ρέλσταμπ (1799-1860), ο οποίος το 1832 έγραψε ότι του θύμιζε «το φεγγαρόφωτο που λάμπει πάνω από τη λίμνη της Λουκέρνης».
Ολυμπιακός: Ο Γκαρθία, ο Ιμπόρα και στη μέση ο Μεντιλίμπαρ!
Το έργο ολοκληρώθηκε το 1801 και δημοσιεύτηκε στις 3 Μαρτίου 1802. Ο Μπετόβεν το αφιέρωσε σε μια 17χρονη μαθήτριά του, την κοντέσα Τζουλιέτα Γκουιτσιάρντι (1784-1856), με την οποία ο τριαντάχρονος τότε συνθέτης ήταν ερωτευμένος και η οποία του άλλαξε την «άθλια και μίζερη ζωή», όπως αναφέρει σε μία επιστολή του. Ήταν η περίοδος που ο Μπετόβεν αντιμετώπιζε τα πρώτα προβλήματα με την ακοή του, που θα τον οδηγούσαν αργότερα στην κώφωση.
Η Σονάτα αρ. 14 του Μπετόβεν, που διαρκεί γύρω στα 15 λεπτά, αποτελείται από τρία μέρη. Το έργο του Μπετόβεν έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τον Γιάννη Ρίτσο στο γνωστό του ποίημα «Η Σονάτα του Σεληνόφωτος».
Με μια ματιά...
1821: Ο σουλτάνος Μαχμούτ Β’ με φιρμάνι του απαιτεί από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Γρηγόριο Ε’ τον αφορισμό του Αλέξανδρου Υψηλάντη και του Μιχαήλ Σούτσου για την Επανάσταση στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες.
1827: Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης αποκρούει στο Κερατσίνι του Πειραιά επίθεση του Κιουταχή, αρχικώς 800 και την άλλη μέρα 6.000 Τούρκων. Η μάχη αυτή υπήρξε μία από τις λαμπρότερες νίκες του.
1913: Ελληνικό στρατιωτικό τμήμα απελευθερώνει τους Αγίους Σαράντα, κατά τη διάρκεια του Α’ Βαλκανικού Πολέμου.
1953: Γεννήθηκε ο σπουδαίος παλαίμαχος Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής Ζίκο, ο οποίος υπήρξε και προπονητής του Ολυμπιακού.
1957: Πέθανε ο Γρηγόριος Αυξεντίου, Κύπριος αγωνιστής της ΕΟΚΑ, που κάηκε ζωντανός στο κρησφύγετό του από τον αγγλικό στρατό κατοχής.
1961: Πέθανε ο Πάουλ Βιτγκενστάιν, Αυστριακός πιανίστας. Έχασε το δεξί του χέρι κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και έκανε σπουδαία καριέρα παίζοντας με το αριστερό χέρι. Έργα για το αριστερό χέρι του Βιτγκενστάιν έγραψαν οι Ρίχαρντ Στράους, Έριχ Κόρνγκολντ, Πάουλ Χίντεμιτ, Σεργκέι Προκόφιεφ, Μορίς Ραβέλ και Μπέντζαμιν Μπρίτεν.
1966: Ανακοινώνεται η απέλαση από την Τουρκία και του τελευταίου Έλληνα υπηκόου, κατοίκου Κωνσταντινούπολης, εξαιρουμένων των περίπου 1.500 που παραμένουν για διαφόρους λόγους αλλά ως αλλοδαποί.
1991: Καταγράφεται σε ερασιτεχνικό βίντεο ο άγριος ξυλοδαρμός του Αφροαμερικανού Ρόντνεϊ Κινγκ από αστυνομικούς στο Λος Άντζελες. Θα προκληθούν σοβαρές ταραχές από τη μαύρη κοινότητα της πόλης.
1993: Πέθανε ο Άλμπερτ Σέιμπιν, Αμερικανός ιατρικός ερευνητής. Ανακάλυψε ένα εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας (βατσίνα), φθηνότερο και εξίσου αποτελεσματικό με αυτό του πρωτοπόρου Τζόνας Σαλκ.
2002: Σταματάει η χρήση της δραχμής μετά από μια περίοδο δύο μηνών από την ημέρα που ξεκίνησε η χρήση του ευρώ.
2017: Η Ελλάδα κατατάσσεται 26η μεταξύ των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τις επιδόσεις της στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν).