Η απονομή του πρώτου χρυσού δίσκου
Στις 10 Φεβρουαρίου 1942 απονεμήθηκε στον Γκλεν Μίλερ ο πρώτος χρυσός δίσκος στην Ιστορία της μουσικής.
![Η απονομή του πρώτου χρυσού δίσκου](https://www.fosonline.gr/media/news/2025/02/10/333970/main/miller.jpg)
Ο Μίλερ γεννήθηκε στην Κλαρίντα της Αϊόβα το 1904. Ήταν τρομπονίστας της τζαζ και Αμερικανός μουσικοσυνθέτης. Το ενδιαφέρον του για τη μουσική εκδηλώθηκε με ιδιαίτερη θέρμη την περίοδο που σπούδαζε στο πανεπιστήμιο του Κολοράντο, το οποίο παράτησε στο τρίτο έτος για να ασχοληθεί με τη μεγάλη του αγάπη. Συνεργάστηκε με μεγάλους μουσικούς και σπουδαίες μπάντες της εποχής. Το 1937 σχημάτισε δική του ορχήστρα. Η μουσική που έπαιζε ήταν ένα κράμα τζαζ, σουίνγκ και άλλων ρυθμών.
Το 1941 η καριέρα του απογειώθηκε χάρη στο τραγούδι «Chattanooga Choo Choo», το οποίο έμεινε στην κορυφή των τσαρτ για εννιά σερί εβδομάδες. Το τραγούδι ανοίγει με τη μουσική να ακούγεται σαν ένα τρένο που κινείται έξω από τον σταθμό, με τις τρομπέτες και τα τρομπόνια να μιμούνται ένα σφύριγμα τρένου, προτού το ορχηστρικό μέρος παίξει δύο μέρη της κύριας μελωδίας. Ακολουθεί η φωνητική εισαγωγή τεσσάρων γραμμών, πριν ακουστεί το κύριο μέρος του τραγουδιού. Το κύριο τραγούδι ανοίγει με έναν διάλογο μεταξύ ενός επιβάτη και ενός αγοριού που γυαλίζει παπούτσια.
Ολυμπιακός: Ο Ζέλσον, ο Γιάρεμτσουκ και τα ματς που ταιριάζουν
Ο τραγουδιστής περιγράφει τη διαδρομή του τρένου, που ξεκινά από τον σταθμό της Πενσιλβάνια στη Νέα Υόρκη και διασχίζει τη Βαλτιμόρη στη Βόρεια Καρολίνα, πριν φτάσει στον τερματικό σταθμό του Τενεσί. Αναφέρει μια γυναίκα που γνώριζε από παλιά, η οποία θα τον περιμένει στον σταθμό και με την οποία σχεδιάζει να τακτοποιηθεί για τα καλά. Αφού ολοκληρωθεί το τραγούδι, το συγκρότημα παίζει δύο μέρη της κύριας μελωδίας ως ορχηστρικό, με τα όργανα να μιμούνται τον ήχο του τρένου καθώς τελειώνει το τραγούδι.
Οι πωλήσεις του ξεπέρασαν το 1,2 εκατ. αντίτυπα και τον Φεβρουάριο του 1942 η δισκογραφική του εταιρεία, RCA Victor, γιόρτασε τη μεγάλη επιτυχία χαρίζοντας στον Μίλερ ένα χρυσό τρόπαιο κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής ραδιοφωνικής μετάδοσης. Η βράβευση του Μίλερ ξεκίνησε μια ολόκληρη παράδοση δισκογραφικών εταιρειών που θέλησαν να απονείμουν χρυσούς δίσκους στους καλλιτέχνες του ρεπερτορίου τους, ενώ η σύνθεσή του ήταν υποψήφια για Όσκαρ ως το καλύτερο τραγούδι σε ταινία.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1355: Ανήμερα της εορτής της Αγίας Σχολαστικής, ξεσπούν επεισόδια στην Οξφόρδη μεταξύ φοιτητών και ντόπιων. Αιτία η ποιότητα της μπίρας σε μία παμπ και τα προσβλητικά σχόλια κάποιων φοιτητών για τους ντόπιους. Οι ταραχές θα λήξουν την επόμενη μέρα, με 63 νεκρούς φοιτητές και 30 πολίτες.
1634: Ο Γαλιλαίος απαρνείται μπροστά στους ιεροεξεταστές τη θεωρία του ως αιρετική και λαθεμένη και δέχεται ότι η Γη είναι επίπεδη και ακίνητη. Λέγεται ότι την ίδια στιγμή σιγομουρμούρισε: «Και όμως κινείται!».
1904: Ξεσπά ο ρωσοϊαπωνικός πόλεμος για τις διαφιλονικούμενες περιοχές της Κορέας και της Μαντζουρίας.
1941: Ιταλικά βομβαρδιστικά προξενούν σοβαρές ζημιές στον παλαιοχριστιανικό ναό της Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη.
1947: Τα Δωδεκάνησα περιέρχονται στην Ελλάδα με τη Συνθήκη των Παρισίων.
1956: Συνιστάται με νόμο το Ίδρυμα Ευγενίδου με κεφάλαια της διαθήκης του εφοπλιστή Ευγένιου Ευγενίδη και σκοπό «να συμβάλλει εις την εκπαίδευσιν νέων Ελληνικής Ιθαγενείας εν τω επιστημονικώ και τεχνικώ πεδίω».
1962: Ο αιχμάλωτος Αμερικανός πιλότος του κατασκοπευτικού αεροσκάφους U2, Γκάρι Πάουερς, ανταλλάσσεται με τον Σοβιετικό κατάσκοπο Ρούντολφ Άμπελ.
1991: Ο αγώνας Ολυμπιακός - Αθηναϊκός διακόπτεται στο 88ο λεπτό όταν οπαδοί των «ερυθρολεύκων», εξαιτίας της απρόβλεπτης εξέλιξης του σκορ (2-2 από 2-0), εισβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο κυνηγώντας τον Χρήστο Δημόπουλο, τον Θεσσαλονικιό διαιτητή Ναούμ, τους επόπτες και την αντίπαλη ομάδα. Ο αγώνας κατακυρώνεται υπέρ του Αθηναϊκού (0-2) και ο Ολυμπιακός τιμωρείται με αφαίρεση δύο βαθμών.
1991: Τη βομβαρδισμένη Βαγδάτη επισκέπτεται ο τότε δήμαρχος Αθηναίων Αντώνης Τρίτσης. Είναι ο πρώτος ξένος επίσημος που επισκέπτεται την πόλη.
1998: Σκοτώνεται σε τροχαίο ο νεαρός αμυντικός μέσος του ΠΑΟΚ και της Εθνικής Ελπίδων, Παναγιώτης Κατσούρης, την παραμονή του αγώνα Κυπέλλου ΠΑΟΚ - Ξάνθη.
1999: Πεθαίνει σε ηλικία 56 ετών ο Πέτρος Παναγιωταράκος, το Νο 12 του Παναθηναϊκού και αρχηγός των Κολοκυθά, Πολίτη, Κυρίτση, Ιορδανίδη, Βασιλακόπουλου.
2005: Πεθαίνει ο Άρθουρ Άσερ Μίλερ. Ήταν ένας από τους κορυφαίους Αμερικανούς θεατρικούς συγγραφείς.
2008: Ο Αλέξης Τσίπρας εκλέγεται νέος πρόεδρος του Συνασπισμού.
2009: Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σπύρος Καπράλος, εκλέγεται πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ), διαδεχόμενος τον Μίνωα Κυριακού, ενώ πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΔΟΑ) εκλέγεται ο Ισίδωρος Κούβελος.
2021: Ο μεγαλοϊδιοκτήτης και ιπποπαραγωγός Θεόδωρος Νάνος πεθαίνει σε ηλικία 65 ετών. Από το 2005 συνέδεσε το όνομά του με τις ελληνικές ιπποδρομίες.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ