Σαν σήμερα: Ο εμπνευστής του ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου

Στις 9 Φεβρουαρίου 1928 γεννήθηκε στο Άμστερνταμ ο Μαρίνους Γιάκομπους Χέντρικους ή πιο απλά Ρίνους Μίχελς.

Σαν σήμερα: Ο εμπνευστής του ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου

Ο Ολλανδός έμελλε να αλλάξει την πορεία του σύγχρονου ποδοσφαίρου με την εφαρμογή του λεγόμενου «total football» ή αλλιώς «ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου». Ο Μίχελς κληρονόμησε το ενδιαφέρον για το άθλημα από τον πατέρα του που ήταν φανατικός οπαδός του Άγιαξ. Εκεί ο μικρός Ρίνους έκανε τα πρώτα βήματα ως παίκτης και δεν εγκατέλειψε ποτέ τον «Αίαντα». Αγωνίστηκε ως επιθετικός από το 1946 μέχρι το 1958 μετρώντας 264 ματς και 122 γκολ στο ενεργητικό του. Ήταν επίσης πέντε φορές διεθνής με την Εθνική Ολλανδίας.

Μια χαρά καριέρα που όμως… ωχριά μπροστά σε αυτά που έκανε στη συνέχεια ως προπονητής. Με σύνθημά του «η επίθεση είναι η καλύτερη άμυνα», έγινε αυτός που εδραίωσε στο υψηλότερο επίπεδο την τακτική 4-3-3, έναν σχηματισμό στον οποίο οι παίκτες του μπορούσαν να υπηρετήσουν παραπάνω από μία θέση. Εξτρέμ που να παίζουν και στις δύο πλευρές, πλάγιοι μπακ που για πρώτη φορά όχι απλά επιτρεπόταν αλλά επιβαλλόταν να ανέβουν στην αντίπαλη περιοχή δημιουργώντας υπεραριθμία και περισσότερες επιλογές για την τελική πάσα και το σκοράρισμα.

Το μεγάλο του όραμα για το νέο, φουλ επιθετικό ποδόσφαιρο το έκανε πράξη στον Άγιαξ, τον οποίο ανέλαβε το 1965 και την επόμενη τετραετία κατέκτησε ισάριθμους τίτλους πρωταθλητή με τον δικό του τρόπο. Συνδυάζοντας το θέαμα με την ουσία, ενώ έβαλε το κερασάκι στην τούρτα το 1971 με το πρώτο από τα τρία Κύπελλα Πρωταθλητριών που κατέκτησαν οι Ολλανδοί κόντρα στον Παναθηναϊκό. Ανάλογα λειτούργησε και στην Εθνική Ολλανδίας όπου ήταν ο τεχνικός σύμβουλος των «οράνιε», τους οποίους καθοδήγησε με τον κόουτς Φράντισεκ Φάντροκ σε δύο συνεχόμενους τελικούς Μουντιάλ το 1974 και το 1978. Μπορεί να μην κέρδισε κάποιον εξ αυτών, αλλά οι «ιπτάμενοι Ολλανδοί» επέβαλαν οριστικά, σε συνέχεια του μεγάλου Άγιαξ, το νέο ποδόσφαιρο που ο ίδιος εμπνεύστηκε.

Το 1999 ο Μίχελς αναγνωρίστηκε από τη ΦΙΦΑ ως ο καλύτερος προπονητής του 20ού αιώνα. Απεβίωσε στην πόλη Αλστ του Βελγίου, σε ηλικία 77 ετών, στις 3 Μαΐου 2006.

Με μια ματιά…

1540: Διεξάγεται η πρώτη καταγεγραμμένη ιπποδρομία στην Αγγλία, στο Τσέστερ.

1824: Υπογράφεται στο Λονδίνο ανάμεσα σε Άγγλους κεφαλαιούχους και εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης η σύναψη δανείου ύψους 800 χιλιάδων λιρών.

1828: Ο Ιμπραήμ Πασάς φτάνει στην Τρίπολη επικεφαλής δύναμης 12 χιλιάδων ανδρών, εκ των οποίων οι τρεις χιλιάδες ιππείς, και διατάσσει την κατεδάφιση των τειχών και την ολοκληρωτική καταστροφή της πόλης.

1857: Πεθαίνει ο εθνικός ποιητής Διονύσιος Σολωμός που το 1823 ολοκλήρωσε τον εθνικό ύμνο.

1895: Ο Γουίλιαμ Μόργκαν, γυμναστής στο κολέγιο YMCA στη Μασαχουσέτη και φίλος του ιδρυτή του μπάσκετ Τζέιμς Νέισμιθ, επινοεί το «μιντονέτ», που λίγα χρόνια μετά θα μετονομαστεί σε βόλεϊ.

1895: Διεξάγεται ο πρώτος αγώνας κολεγιακού μπάσκετ Μινεσότα Στέιτ-Χάμιλτον με σκορ… 9-3.

1908: Ο Ντουάιτ Ντέιβις δημιουργεί ένα νέο έπαθλο τένις, το Ντέιβις Καπ.

1909: Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Ριζοσπάστης» με διευθυντή τον Γεώργιο Φιλάρετο.

1923: Ιδρύεται η Aeroflot και πέντε μήνες μετά, στις 15 Ιουλίου 1923, θα ξεκινήσει τη λειτουργία της. Το λογότυπο της εταιρείας είναι το «φτερωτό σφυροδρέπανο», το οποίο θα παραμείνει και μετά τη διάσπαση της ΕΣΣΔ και η εταιρεία θα γίνει ο επίσημος αερομεταφορέας της Ρωσίας.

1964: Ο 21χρονος Άρθουρ Ας, ένας από τους μεγαλύτερους τενίστες όλων των εποχών, γίνεται ο πρώτος μαύρος που αποτελεί μέλος της αμερικάνικης ομάδας για το Ντέιβις Καπ.

1992: Ο Μάτζικ Τζόνσον επιστρέφει στην ενεργό δράση όταν παίζει στο Ολ Σταρ Γκέιμ του ΝΒΑ. Η Δύση κερδίζει την Ανατολή και ο Τζόνσον ανακηρύσσεται MVP.

1995: Η Ρωσίδα Ιρίνα Πριβάλοβα καταρρίπτει στη Μαδρίτη το παγκόσμιο ρεκόρ στα 50 μέτρα και 60 μέτρα κλειστού στίβου με 5.92 και 6.92 αντίστοιχα.

1996: Ο Καναδός Ντόνοβαν Μπέιλι καταρρίπτει στο μίτινγκ του Ρίνο το ρεκόρ των 50 μέτρων κλειστού στίβου με 5.56.

1998: Ο Γερμανός Γκέοργκ Χακλ κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στους αγώνες λουτζ του Ναγκάνο, για τρίτη συνεχόμενη χειμερινή Ολυμπιάδα.

2023: Ο Σάσα Ζιβούλοβιτς πεθαίνει από καρδιά σε ηλικία 51 ετών. Προσέφερε για πολλά χρόνια στο ελληνικό χάντμπολ, καθώς υπήρξε διεθνής με την εθνική ομάδα χάντμπολ των ανδρών, με την οποία πανηγύρισε την έκτη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 και στο Παγκόσμιο της Τυνησίας το 2005.

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: Μάρκελος. Παγκράτιος, Παγκρατία, Νικηφόρος. Νικηφορία.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110