Όταν πέθανε ο «άγγελος του θανάτου»…

Στις 7 Φεβρουαρίου 1979 πέθανε ο δρ. Τζόζεφ Μένγκελε.

Όταν πέθανε ο «άγγελος του θανάτου»…

Στις 7 Φεβρουαρίου 1979 πέθανε στη Βραζιλία, καταζητούμενος, ο δρ. Τζόζεφ Μένγκελε, ο διαβόητος ναζί γιατρός και εγκληματίας πολέμου, λόγω των φρικιαστικών ιατρικών του πειραμάτων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, για τα οποία αποκλήθηκε «άγγελος του θανάτου»...

Μεγαλύτερος γιος οικογένειας βιομηχάνων. Σπούδασε ανθρωπολογία και ιατρική, με κλίση στη γενετική, σε Μόναχο, Βόννη και Βιέννη. Εργάστηκε στο Ινστιτούτο Κληρονομικότητας και Φυλετικής Υγιεινής του Πανεπιστήμιου της Φρανκφούρτης, όργανο της φυλετικής πολιτικής του Τρίτου Ράιχ. Εκεί συντάσσονταν πραγματογνωμοσύνες για υποχρεωτικές στειρώσεις ή γινόταν αρχειοθέτηση των Ρομά για την κατοπινή εκτόπισή τους. Το 1931 προσχώρησε σε παραστρατιωτική οργάνωση που το 1934 ενώθηκε με εκείνη του Εθνικοσοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, αλλά αποχώρησε για λόγους υγείας. Το 1937 προσχώρησε στο κόμμα και το 1938 στα SS. Το 1940 στρατολογήθηκε από τη Βέρμαχτ και δήλωσε εθελοντής για τα Ένοπλα SS.

Αφού τραυματίστηκε το 1943 στο ανατολικό μέτωπο, διορίστηκε γιατρός στο Άουσβιτς Μπίρκεναου. Εκεί επιδιδόταν σε πειράματα με διδύμους και μικρόσωμους (που αποτελούσαν για εκείνον υποδειγματική έκφραση «ανωμαλίας), αλλά και σε παιδιά αθίγγανων, για να θεμελιώσει τις θεωρίες του. Επίσης συμμετείχε στη διαλογή κρατουμένων, για το ποιοι είναι ικανοί για εργασία και ποιοι θα οδηγούνταν σε θαλάμους αερίων για εξόντωση. Λίγο πριν ο Κόκκινος Στρατός ελευθερώσει το Άουσβιτς κατέφυγε στο στρατόπεδο Γκρος-Ρόζεν, συνεχίζοντας τη φονική δράση του.

Ακολούθως κρύφτηκε σε μονάδα της Βέρμαχτ, που παραδόθηκε στους Αμερικανούς. Ήταν κρατούμενός τους, αλλά, τρεις μήνες αργότερα, αφέθηκε ελεύθερος, αφού οι Σύμμαχοι αγνοούσαν, ακόμη, την ύπαρξή του. Το φθινόπωρο του 1945 έφτασε στο Ροζενχάιμ της Βαυαρίας, όπου κρύφτηκε σε αγρόκτημα ως «Φριτς Χόλμαν». Απρίλη του 1949 κατέφυγε, ως «Χέλμουτ Γκρέγκορ», στη Γένοβα, απ’ όπου τον Ιούνιο ταξίδεψε στο Μπουένος Άιρες με πλοίο.

Με τη βοήθεια άλλων εγκληματιών πολέμου που είχαν καταφύγει εκεί και πλαστά έγγραφα του Ερυθρού Σταυρού έζησε ως το τέλος της δεκαετίας του 1950. Με πλαστή ταυτότητα επέστρεψε, τουλάχιστον άπαξ, στη Γερμανία. Μετέπειτα κατέφυγε στην Παραγουάη, πριν κρυφτεί στο Σάο Πάουλο, όπου στο τέλος της ζωής του ζούσε σχετικά φτωχικά. Πέθανε στη Βερτιόγκα, κατά τη διάρκεια διακοπών. Κολυμπώντας, έπαθε εγκεφαλικό και πνίγηκε. Ο τάφος του ανακαλύφθηκε το 1985 από Γερμανούς, Αμερικανούς και Ισραηλινούς ερευνητές. Η σορός του ταυτοποιήθηκε με εξέταση DNA το 1992.

ME MIA MATIA

1812: Γεννήθηκε ο Βρετανός συγγραφέας Τσαρλς Ντίκενς.
1867: Γεννήθηκε η Αμερικανίδα συγγραφέας παιδικών βιβλίων Λόρα Ινγκλς Γουάιλντερ. Διασημότερο έργο της το «Μικρό σπίτι στο λιβάδι».
1897: Υπεγράφη διάταγμα (και 27/2 δημοσιεύθηκε στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως») για την ίδρυση του ΣΕΓΑΣ.
1898: Ο Εμίλ Ζολά οδηγήθηκε στο δικαστήριο για το έργο του «Κατηγορώ».
1937:
Γεννήθηκε ο ηθοποιός Ανέστης Βλάχος.
1940:
Βγήκε στις οθόνες ο «Πινόκιο», ταινία του Ντίσνεϊ, βραβευμένη με Όσκαρ.
1956
: Κατά τη διάρκεια μαχητικής διαδήλωσης των μαθητών του Γυμνασίου Αμμοχώστου σκοτώθηκε από αγγλικά πυρά ο δεκαοκτάχρονος μαθητής της ΣΤ’ Τάξης, Πετράκης Γιάλλουρος, σημαιοφόρος της διαδήλωσης. Ο πρώτος μαθητής νεκρός του αγώνα.
1964: Ο Κάσιους Κλέι ανακοίνωσε ότι ασπάστηκε το Ισλάμ και πήρε το όνομα Μοχάμεντ Άλι.
1962: Τέθηκε σε ισχύ το αμερικανικό εμπάργκο στις εισαγωγές και εξαγωγές προϊόντων από και προς την Κούβα.
1966:
Γεννήθηκε στη Φιλιππούπολη ο κορυφαίος Βούλγαρος ποδοσφαιριστής Χρίστο Στόιτσκοφ.
1966:
Παραπέμφθηκαν σε δίκη, για την υπόθεση της δολοφονίας του βουλευτή της ΕΔΑ, Γρηγορίου Λαμπράκη, ως ηθικός αυτουργός ο μοίραρχος της χωροφυλακής Καπελώνης και ως φυσικοί αυτουργοί οι Γκοτζαμάνης και Εμμανουηλίδης.
1969: Ο ηγέτης της παλαιστινιακής οργάνωσης Αλ Φατάχ, Γιάσερ Αραφάτ, ανέλαβε πρόεδρος της PLO.
1970:
Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ συνέτριψε τη Νορθάμπτον με 8-2 και ο Τζορτζ Μπεστ σκοράροντας 6 γκολ έγινε ο παίκτης με τα περισσότερα τέρματα σε ένα ματς των «κόκκινων διαβόλων».
1976:
Η Νταϊάν Θορν έγινε η πρώτη γυναίκα διαιτητής ποδοσφαίρου ανδρικών ομάδων στο Κρόιντον του Λονδίνου.
1981:
Πέθανε σε ηλικία 63 ετών η πρώην βασίλισσα της Ελλάδας Φρειδερίκη.
1985:
Η επιτυχία του Φρανκ Σινάτρα «Νιου Γιορκ, Νιου Γιορκ» ορίστηκε ύμνος της πόλης.
1989: Ο τενίστας Μπιόρν Μποργκ αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει στο Μιλάνο.
1990:
Η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης συμφώνησε να παραδώσει το μονοπώλιο της εξουσίας.
1991: Ήρθε στην Ελλάδα ο Πύρρος Δήμας, μετά από προσπάθειες του προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών, Γιάννη Σγουρού.
1992: Υπεγράφη από τα τότε 12 μέλη της ΕOK -που μετονομάστηκε σε Ευρωπαϊκή Ένωση- η συνθήκη του Μάαστριχτ, προπομπός της νομισματικής ενοποίησης.
1992:
Το Πακιστάν πρώτη φορά παραδέχθηκε ότι έχει τη δυνατότητα κατασκευής πυρηνικών όπλων.
1994: Ο Μάικλ Τζόρνταν υπέγραψε συμβόλαιο με την ομάδα μπέιζμπολ Γουάιτ Σοξ.

2008: O μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας Ιερώνυμος (Ιωάννης Λιάπης) εξελέγη νέος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος (στη δεύτερη ψηφοφορία) με 45 ψήφους έναντι 27 του μητροπολίτη Σπάρτης Ευσταθίου.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110