Η κατάργηση της σχολικής ποδιάς

Στις 6 Φεβρουαρίου 1982 ο υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, Λευτέρης Βερυβάκης, αποφάσισε την κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης της σχολικής ποδιάς.

Η κατάργηση της σχολικής ποδιάς

Στις 6 Φεβρουαρίου 1982 ο υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, Λευτέρης Βερυβάκης, αποφάσισε την κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης της σχολικής ποδιάς.

Οι πρώτοι κανονισμοί για την ένδυση εφαρμόστηκαν τα χρόνια που ο Καποδίστριας ήταν στην εξουσία. Όταν ο πρώτος κυβερνήτης της χώρας έφτασε στην Αίγινα για τα εγκαίνια του σχολείου, έπρεπε να τακτοποιήσει τη ζωή των πολιτών που βρίσκονταν σε ακραία φτώχεια. Τα παιδιά δεν είχαν καν ρούχα για να μεταβούν στο σχολείο, έναν θεσμό που ούτε καν γνώριζαν. Έτσι αποφάσισε να εκδώσει τον δεκάλογο του ευπρεπούς μαθητή. «Μίαν φουστανέλαν, δύο υποκάμισα, δύο βρακία, εν ζευγάριον παπουκίων, εν φέσιον, μίαν καπόταν και μίαν ζώνην. Υποκάμισον και βρακίον να αλλάζωσι κάθε οκτώ. Η αποταξίαν, η απείθεια, η στάσις και το ψεύδος θέλουσι κολάζεσθαι ως αφεξής: την μεν πρώτην φοράν, έστω νουθέτησις εμβριθής και δημοσία ενώπιον των άλλων παιδιών, την δε δευτέραν, ολιγόστευσις της τροφής κατά το ήμισυ, και την τρίτην, έκδυσις του ενόχου παιδίου από τα καινούρια φορέματα και ένδυσις με τα πρώτα κουρέλια… Η έκδυσις και η ένδυσις γινέσθω όλων των μαθητών ενωπίον…» ανέφερε συγκεκριμένα.

Με την πάροδο των χρόνων άλλαξαν οι κανονισμοί γύρω από την ενδυμασία των μαθητών. Στις 8 Μαΐου 1876 το υπουργικό συμβούλιο εξέδωσε απόφαση καθιερώνοντας τη σχολική στολή. Όπως αναφερόταν στην απόφαση, η στολή έπρεπε να αποτελούταν από ιμάτιο, περισκελίδα, πίλο και μανδύα. Έτσι στη ζωή των μαθητών μπήκε το πηλήκιο, όμοιο με των στρατιωτικών, το οποίο αντικαταστήθηκε στους νομούς της περιφέρειας το 1964 με την κουκουβάγια των μαθητών αφού, όπως είπε στη Βουλή ο τότε πρωθυπουργός και υπουργός Παιδείας, Γ. Παπανδρέου, «το μέτρον τούτο εφαρμόζεται σήμερον όχι εις την πρωτεύουσαν, αλλά μόνον εις τας επαρχίας, ωσάν να μη έχουν τα ίδια δικαιώματα εις την αμφίεσίν των οι επαρχιώται μαθηταί με τους μαθητάς των Αθηνών».

Επιπλέον, κάθε μαθητής έπρεπε να φέρει στο πέτο κονκάρδα που ανέγραφε το σχολείο και την τάξη στην οποία φοιτούσε. Για τις δε μαθήτριες, το μήκος της ποδιάς έπρεπε να ήταν κάτω από το γόνατο. Την περίοδο της χούντας η ποδιά δεν αρκούσε για να αποδείξει τη σοβαρότητα του μαθητή με αποτέλεσμα κάθε μαθητής κατά την προσέλευσή του στο σχολείο έπρεπε να έχει καθαρή και καλοσιδερωμένη την ποδιά. Μάλιστα, τον ρόλο του επιβλέποντος είχε ο δάσκαλος. Ο ίδιος παρακολουθούσε τους μαθητές και παρακολουθούταν από τους επιθεωρητές του κράτους για να διαπιστωθεί εάν όντως έκανε σωστά τη δουλειά του. Ο ρόλος του επιθεωρητή της ποδιάς καταργήθηκε μετά την πτώση της χούντας. Στη συνέχεια οι μαθητές ξεκίνησαν να απαλλάσσονται από τις ποδιές, για να φτάσουμε στον Φεβρουάριο του 1982 και την πλήρη κατάργησή τους.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ…

1820: Ξεκινά η πρώτη προσπάθεια επαναπροώθησης των μαύρων από την Αμερική στην Αφρική, με τη δημιουργία του κράτους της Λιβερίας.

1885: Η κυβέρνηση του Χαρίλαου Τρικούπη καταρρέει, εξαιτίας του επεισοδίου Νίκολσον και της βαριάς φορολογίας.

1918: Οι Βρετανίδες άνω των 30 ετών αποκτούν δικαίωμα ψήφου.

1922: Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Ελεύθερο Βήμα» (σήμερα «Το Βήμα»), που πρόσκειται στο κόμμα των Φιλελευθέρων (βενιζελική παράταξη). Μεταξύ των ιδρυτών της ο Δημήτριος Λαμπράκης.

1952: Η Αγγλίδα πριγκίπισσα Ελισάβετ Αλεξάνδρα Μαίρη ανεβαίνει στον θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου ως Ελισάβετ Β’ μετά τον θάνατο του πατέρα της, Γεωργίου ΣΤ’.

1958: Οκτώ ποδοσφαιριστές, τρεις παράγοντες, οκτώ δημοσιογράφοι και δύο μέλη του πληρώματος, καθώς και δύο ακόμα επιβάτες (συνολικά 23 άνθρωποι), της αποστολής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι ο τραγικός απολογισμός, όταν το αεροπλάνο, που μεταφέρει την ομάδα από το Βελιγράδι, μετά τον αγώνα εναντίον του Ερυθρού Αστέρα (3-3) και έχοντας κερδίσει την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης, προσγειώνεται στο χιονισμένο Μόναχο για ανεφοδιασμό. Κατά την αναχώρηση και στην τρίτη απόπειρα απογείωσης συμβαίνει το δυστύχημα. Ανάμεσα στους επιζώντες είναι ο Μπόμπι Τσάρλτον και ο προπονητής Ματ Μπάσμπι.

1971: Ο αστροναύτης Άλαν Σέπαρντ πατά το πόδι του στη Σελήνη και… παίζει γκολφ!

1979: Οι πρώτες 270 γυναίκες στον Ελληνικό Στρατό ξεκινούν τη βασική τους εκπαίδευση.

2024: Η Ευαγγελία Πλατανιώτη κατακτά το δεύτερο μετάλλιό της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου στην Ντόχα, καθώς κερδίζει το ασημένιο με 253,2833 βαθμούς στο ελεύθερο πρόγραμμα του σόλο της καλλιτεχνικής κολύμβησης.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110