Εξήντα χρόνια από τον θάνατο του Τσόρτσιλ
Στις 24 Ιανουαρίου 1965 πέθανε σε ηλικία 91 ετών ο Βρετανός πολιτικός, στρατιωτικός, δημοσιογράφος, συγγραφέας και πρωθυπουργός της χώρας του κατά τις περιόδους 1940-45 και 1951-55, Ουίνστον Τσόρτσιλ.
Βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1953 για το πεντάτομο έργο του «Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος».
Έμεινε στην Ιστορία ως ο «πατέρας της νίκης» για τη σημαντική συμβολή του στη συμμαχική επικράτηση στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 2002 σε δημοψήφισμα του BBC ανακηρύχθηκε ο μεγαλύτερος Βρετανός όλων των εποχών. Η συμμαχία Βρετανίας, ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης θεμελιώνεται το 1942 και χαράσσεται κοινή πολεμική προσπάθεια, η οποία οδηγεί τελικά στη νίκη επί των δυνάμεων του Άξονα το 1945.
Ολυμπιακός: Η αλεπού των πάγκων έχει ονοματεπώνυμο
Σχετικά με το ελληνικό πρόβλημα, ο Τσόρτσιλ παρεμβαίνει ανοιχτά το 1944 εναντίον του ΕΑΜ και συμβάλλει στη σύναψη των συμφωνιών του Λιβάνου (20 Μαΐου) και της Καζέρτας (26 Σεπτεμβρίου). Μετά την απελευθέρωση της Αθήνας (12 Οκτωβρίου), υποστηρίζει ενόπλως τις κυβερνητικές δυνάμεις. Έρχεται ο ίδιος στην Αθήνα και καθορίζει την έκβαση της εμφύλιας αναμέτρησης των «Δεκεμβριανών».
Τον Φεβρουάριο του 1945 ο Τσόρτσιλ παίρνει μέρος στη Διάσκεψη της Γιάλτας και αποφασίζει μαζί με τους Ρούζβελτ και Στάλιν την κατανομή των περίφημων «σφαιρών επιρροής» στον μεταπολεμικό κόσμο. Μολονότι θεωρείται μεγάλος ηγέτης σε καιρό πολέμου, δεν κρίνεται ο κατάλληλος για να οικοδομήσει μία καλύτερη Βρετανία σε καιρό ειρήνης. Η ευκολία τού να αλλάζει κόμματα δεν του συγχωρείται. Αλλά ακόμη και όταν χάνει τις εκλογές του 1945, παραμένει ο σφριγηλός ηγέτης που εργάζεται για τον συνασπισμό δυτικών χωρών (αργότερα ΝΑΤΟ).
Σε ηλικία 77 ετών αναλαμβάνει την πρωθυπουργία στις εκλογές του 1951, για να παραιτηθεί τέσσερα χρόνια αργότερα και να λάβει τα τελευταία χρόνια της ζωής του πολλές υψηλές τιμητικές διακρίσεις. Από τη βουλευτική του, όμως, ιδιότητα δεν παραιτείται, παρά μόνο λίγο πριν από το τέλος της ζωής του, τον Ιούλιο του 1964. Θα πεθάνει έξι μήνες αργότερα, χτυπημένος από εγκεφαλικό, και θα αναπαυθεί στο χωριό Μπλάντον της Οξφόρδης, κοντά στη γενέτειρά του. Από το 1908 ήταν νυμφευμένος με την Κλημεντίνη Χόζιερ, με την οποία απέκτησε πέντε παιδιά.
Mε μια ματιά...
1822: Πέθανε ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων, αλβανικής καταγωγής Οθωμανός δεσπότης της Ηπείρου, που φονεύτηκε από τους Οθωμανούς.
1837: Ψηφίζεται στην Ελλάδα ο πρώτος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας για τις μετακινήσεις με ζώα.
1913: Πραγματοποιείται η πρώτη παγκοσμίως πολεμική αποστολή ναυτικής συνεργασίας στα Δαρδανέλια. Ο υπολοχαγός Μιχαήλ Μουτούσης και ο σημαιοφόρος Αριστείδης Μωραϊτίνης πετούν με υδροπλάνο και καταρτίζουν σχεδιάγραμμα των θέσεων του τουρκικού στόλου, εναντίον του οποίου ρίχνουν τέσσερις βόμβες.
1935: Η τουρκική κυβέρνηση αποφασίζει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από τέμενος σε μουσείο.
1948: Γεννήθηκε η ηθοποιός Νόρα Βαλσάμη.
1962: Γεννήθηκε ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας Αργύρης Καμπούρης, με μεγάλη καριέρα στον Ολυμπιακό, ο οποίος έβαλε τις κρίσιμες βολές στον τελικό του Ευρωμπάσκετ το 1987.
1984: Παρουσιάζεται στην αγορά ο υπολογιστής Macintosh.
1986: Γεννήθηκε ο Πορτογάλος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, Αντελίνο Βιεϊρίνια.
1987: Γεννήθηκε ο Ουρουγουανός ποδοσφαιριστής Λουίς Σουάρες.
2001: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Βατικανό και γίνεται δεκτός από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’.
2005: Οι βαμβακοπαραγωγοί παρατάσσουν τα τρακτέρ τους στα Τέμπη και σε πολλούς άλλους κόμβους του εθνικού και του επαρχιακού δικτύου, χωρίς όμως να κλείσουν τους δρόμους. Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, υποβάλλει την παραίτησή του από τη θέση του αναπληρωτή τομεάρχη Γεωργίας του κόμματος. Στην επιστολή του επικαλείται λόγους συνείδησης. Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των αγροτών, ωστόσο δεν είναι υπέρ των ακραίων μορφών κινητοποίησης.
2012: Πέθανε ο εγνωσμένης αξίας και πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο οποίος χτυπήθηκε από διερχόμενη μοτοσικλέτα στον περιφερειακό της Δραπετσώνας κατά τη διάρκεια γυρισμάτων.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ