Ο θάνατος-μυστήριο του ποδοσφαιρικού «Μότσαρτ»

Στις 23 Ιανουαρίου 1939 ο 37χρονος Αυστριακός ποδοσφαιριστής Ματίας Ζίντελαρ βρέθηκε νεκρός, μαζί με τη σύντροφό του Καμίλα Καστανιόλα, στο σπίτι της στη Βιέννη.

Ο θάνατος-μυστήριο του ποδοσφαιρικού «Μότσαρτ»

Λίγο καιρό πριν η Γερμανία είχε καταλάβει την Αυστρία, ολοκληρώνοντας την αποκαλούμενη «Ένωση», και οι δύο χώρες έδωσαν φιλικό αγώνα στο στάδιο Πράτερ της Βιέννης, με προσκεκλημένους αξιωματούχους του Γ’ Ράιχ.

Οι Γερμανοί ιθύνοντες είχαν συμβουλεύσει τους Αυστριακούς παίκτες να μη σκοράρουν και να ολοκληρωθεί το παιχνίδι ισόπαλο, όμως ο Ζίντελαρ όχι μόνο πέτυχε ένα γκολ στο ματς, αλλά πανηγύρισε και επιδεικτικά μπροστά στην εξέδρα των επισήμων το δεύτερο (2-0) που πέτυχε ο Καρλ Σέστα με μακρινό φάουλ. Όπως αποδείχτηκε, ήταν η τελευταία... παράσταση του αποκληθέντος «Μότσαρτ των γηπέδων».

Σύμφωνα με την επίσημη αστυνομική έκθεση, δεν υπήρχε ένδειξη εγκληματικής ενέργειας και ο θάνατός τους προήλθε λόγω δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα. Κάποιοι είπαν πως ήταν ατύχημα λόγω βλάβης στην καμινάδα, άλλοι μίλησαν για αυτοκτονία. Δεν ήταν λίγοι όσοι πίστεψαν πως ήταν έργο των ναζί, όχι μόνο λόγω της αντίδρασης του Ζίντελαρ στο παιχνίδι, αλλά και της άρνησής του να αγωνιστεί με τα χρώματα της Γερμανίας μετά την «Ένωση» των χωρών. Ό,τι κι αν συνέβη, δεν το έμαθε ποτέ κανείς.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Ζίντελαρ σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή. Υπήρξε ο σημαντικότερος ποδοσφαιριστής της Αυστρίας, ένας σέντερ φορ με ιδιαίτερα ανεπτυγμένη αίσθηση του γκολ (600 τέρματα σε 700 εμφανίσεις με τη φανέλα της Αούστρια Βιέννης) και με ανεξάντλητη ποικιλία κινήσεων, που του έδινε μεγάλο πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων.

Για την ιστορία, ανάμεσα στις ομάδες που ενδιαφέρθηκαν να τον αποκτήσουν ήταν και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά εκείνος δεν ενδιαφερόταν να αφήσει την πατρίδα του. Η εθνική ομάδα της Αυστρίας, η οποία είχε καταφέρει να προκριθεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Γαλλίας (1938), διαλύθηκε, ενώ στην κηδεία του Ματίας Ζίντελαρ πάνω από 60.000 συμπατριώτες του βρέθηκαν για να τον αποχαιρετήσουν. Το 2004 ψηφίστηκε καλύτερος Αυστριακός ποδοσφαιριστής στα χρονικά.


Με μια ματιά…

1556: O καταστροφικότερος σεισμός στην ανθρώπινη Ιστορία έπληξε την επαρχία Σαντζί της Κίνας με 830.000 θύματα.

1780: Γεννήθηκε ο ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης, Γεώργιος Καραϊσκάκης.

1832: Γεννήθηκε ο Γάλλος ιμπρεσιονιστής ζωγράφος Εντουάρ Μανέ.

1898: Γεννήθηκε ο Ρώσος κινηματογραφικός σκηνοθέτης Σεργκέι Αϊζενστάιν («Θωρηκτό Ποτέμκιν»).

1928: Γεννήθηκε η Γαλλίδα ηθοποιός Ζαν Μορό.

1931: Ιδρύθηκε ο Ολυμπιακός Λευκωσίας, που αγωνίστηκε και στο ελληνικό πρωτάθλημα τρεις φορές.

1931: Πέθανε στη Χάγη σε ηλικία 50 ετών από πνευμονία η διάσημη Ρωσίδα μπαλαρίνα Άννα Πάβλοβα.

1958: Πέθανε ο δισκοβόλος Νικόλαος Γεωργαντάς. Κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σεντ Λούις το 1904.

1959: Καθιερώθηκε στην Ελλάδα η άμεση εκλογή δημάρχων με το σύστημα της απλής αναλογικής.

1973: Πέθανε ο 24χρονος γιος του μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση, Αλέξανδρος, σε πτώση υδροπλάνου που πιλοτάριζε.

1978: Η Σουηδία έγινε η πρώτη χώρα που απαγόρευσε την κυκλοφορία των σπρέι με αεροζόλ για την προστασία του όζοντος.

1984: Γεννήθηκε ο παλαίμαχος Ολλανδός ποδοσφαιριστής Αριέν Ρόμπεν.

1989: Άφησε την τελευταία του πνοή ο Σαλβαδόρ Νταλί, Καταλανός σουρεαλιστής ζωγράφος και χαράκτης.

1996: Η Ελλάδα υπέβαλε επίσημα υποψηφιότητα για την Ολυμπιάδα του 2004. Πρόεδρος της Επιτροπής Διεκδίκησης η Γιάννα Αγγελοπούλου. Συνολικά υποβλήθηκαν στα γραφεία της ΔOΕ, στη Λωζάνη, 11 υποψηφιότητες.

2003: Πέθανε στα 81 του ο Ιταλός μεγιστάνας Τζάνι Ανιέλι, πρόεδρος της FIAT και της Γιουβέντους.

2004: Ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την πολιτική. Είχε πρωτοεκλεγεί
βουλευτής στα 28 του, το 1946.

2004: Πέθανε ο διάσημος Γερμανός φωτογράφος Χέλμουτ Νιούτον.

2007: Η σιαγόνα ρινόκερου, που έζησε πριν από 5-9 εκατομμύρια χρόνια, εντοπίστηκε στα Σέρβια Κοζάνης.

2012: Η γαλλική γερουσία ψήφισε νόμο, κηρύσσοντας παράνομη την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Οθωμανούς.

2014: Ξεψύχησε ο παλαίμαχος επιθετικός Παναγιώτης (Τάκης) Παπαδημητρίου σε ηλικία 65 ετών. Υπήρξε από τους σπουδαιότερους σκόρερ στην Ιστορία του Παναθηναϊκού (1968-78). Αγωνίστηκε ακολούθως σε ΟΦΗ, Πανιώνιο και Παναιγιάλειο.

2017: Πέθανε 83 ετών ο Βαγγέλης Πανάκης, που αγωνίστηκε ως αριστερός ακραίος επιθετικός στον Παναθηναϊκό το διάστημα 1951-1965 (91 αγώνες, 57 γκολ). Θεωρείτο εκ των κορυφαίων Ελλήνων ποδοσφαιριστών. Ήταν 14 φορές διεθνής (5 γκολ). Το κανονικό του επίθετο ήταν Πανόπουλος, αλλά επικράτησε το Πανάκης εξαιτίας... λάθους αναγραφής στο δελτίο ψωμιού την περίοδο της Κατοχής.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110