«Ο κύβος ερρίφθη»

Στις 10 Ιανουαρίου 49 π.Χ. ο Ιούλιος Καίσαρας θα περάσει τον ποταμό Ρουβίκωνα, στην πορεία του προς την κατάκτηση της Ρώμης.

«Ο κύβος ερρίφθη»

Από το 60 π.Χ ο Ιούλιος Καίσαρας δημιούργησε με τον Πομπηίο και τον Κράσο την πρώτη τριανδρία και με τις κατάλληλες συμμαχίες κατόρθωσε να εκλεγεί ύπατος το 59 π.Χ. Στη συνέχεια εκλέχθηκε ανθύπατος της Εντεύθεν των Άλπεων Γαλατίας και μεταξύ των ετών 58-50 π.Χ κατέκτησε όλη την Εκείθεν των Άλπεων Γαλατία και επεξέτεινε τη Ρωμαϊκή κυριαρχία μέχρι την αριστερή όχθη του Ρήνου.

Χρησιμοποίησε μάλιστα το στρατό για να εδραιώσει την πολιτική εξουσία του και την ισχύ του εντός της Ρώμης. Έτσι συγκέντρωσε σημαντική στρατιωτική, πολιτική και οικονομική δύναμη που τον βοήθησε στην κατάληψη της εξουσίας. Όταν πέθανε ο Κράσος όμως, ο Καίσαρας ήρθε σε ρήξη με το Πομπήιο και το 49 π.Χ. η Σύγκλητος τον διέταξε να διαλύσει το στρατό του και να επιστρέφει αμέσως στη Ρώμη ως ιδιώτης και υποψήφιος για δεύτερη υπατεία. Ο Καίσαρας όμως δεν εκτέλεσε τη διαταγή και η Σύγκλητος τον κήρυξε εκτός νόμου.

Τότε ήταν που ο σπουδαίος στρατηλάτης άλλαξε τον ρου της Ιστορίας! Αναφωνώντας την περίφημη φράση «Ο κύβος ερρίφθη» διέβη τον μικρό ποταμό Ρουβίκωνα, που αποτελούσε το όριο ανάμεσα στην επαρχία του της Εντεύθεν των Άλπεων Γαλατίας και της κυρίως Ιταλίας και βάδισε προς τη Ρώμης, την οποία και κατέλαβε. Το 48 π.Χ. αντιμετώπισε τον παλιό του σύμμαχο και νυν εχθρό Πομπήιο στα Φάρσαλα, τον νίκησε και τον καταδίωξε μέχρι την Αίγυπτο.

Η παροιμιώδης αυτή φράση έμεινε στην Ιστρία να λέγεται σε περιπτώσεις που μετά από πολλές σκέψεις και αμφιταλαντεύσεις λαμβάνεται οριστική απόφαση με πλήρη επίγνωση των συνεπειών που μπορεί να προκύψουν και την ανάγκη αντιμετώπισης αυτών. Από την άλλη η φράση «διέβη τον Ρουβίκωνα» αναφέρεται σε καταστάσεις οι οποίες δεν έχουν γυρισμό και σε αποφάσεις που δεν μπορούν να αναιρεθούν.

Με μια ματιά…

403 π.Χ.: Ο δημοκρατικός στρατηγός Θρασύβουλος με 70 άνδρες νικά το στρατό των Τριάκοντα Τυράννων, ανοίγοντας το δρόμο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Αθήνα.

9: Τερματίζεται η δυναστεία των δυτικών Χαν όταν ο Ουάνγκ Μανγκ ισχυρίζεται ότι η θεία Εντολή του Ουρανού ζήτησε το τέλος της δυναστείας και την αρχή της δικής του, της δυναστείας Σιν.

69: Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Γάλβας ορίζει ως διάδοχό του τον Γάιο Πίσωνα Λικιανό.

236: Ο Πάπας Φαβιανός διαδέχεται τον Πάπα Ανθηρό ως ο εικοστός Πάπας της Ρώμης.

1072: Ο Ροβέρτος Γυισκάρδος κατακτά το Παλέρμο.

1475: Ο Στέφανος Γ΄ ο Μέγας νικά το στρατό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας στη Μάχη του Βασλούι.

1776: Ο Τόμας Πέιν εκδίδει το φυλλάδιο «Κοινή Λογική».

1806: Οι Ολλανδοί άποικοι του Κέιπ Τάουν παραδίδονται στους Βρετανούς.

1812: Το πρώτο ατμόπλοιο στον ποταμό Μισσισσιππή φτάνει στη Νέα Ορλεάνη, 82 ημέρες μετά την αναχώρησή του από το Πίτσμπεργκ.

1861: Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Η Φλόριντα αποσχίζεται από την Ένωση.

1863: Ανοίγει το Μετρό του Λονδίνου, ο παλαιότερος υπόγειος σιδηρόδρομος του κόσμου, μεταξύ του σταθμού Πάντινγκτον και του σταθμού Φάρινγκντον.

1870: Ο Τζον Ντ. Ροκφέλερ ιδρύει την Standard Oil.

1893: Γεννιέται ο Βισέντε Ουϊδόβρο, Χιλιανός ποιητής της πρωτοπορίας και ιδρυτής του πειραματικού λογοτεχνικού κινήματος του «κρεασιονίσμο»

1901: Ανακαλύπτεται στο Σπίντλτοπ η πρώτη μεγάλη πετρελαιοπηγή του Τέξας.

1920: Επικυρώνεται η συνθήκη των Βερσαλλιών.

1929: Ο Βέλγος σκιτσογράφος Ζορζ Ρεμί, γνωστότερος ως Ερζέ, δημιουργεί τον χάρτινο ήρωα Τεντέν.

1941: Ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει την Κλεισούρα.

1943: Ρωσική αντεπίθεση στο μέτωπο του Στάλινγκραντ, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

1983: Ανακοινώνεται υποτίμηση της δραχμής κατά 15,5% έναντι των νομισμάτων των δυτικών χωρών και τίθενται φραγμοί στις εισαγωγές για να αποτραπεί η κατάρρευση της οικονομίας, σύμφωνα με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

1989: Μέλη της οργάνωσης 17Ν τραυματίζουν σοβαρά έξω από το σπίτι του στου Ζωγράφου τον εισαγγελέα Κωνσταντίνο Ανδρουλιδάκη, ο οποίος υπέκυψε στα τραύματά του ένα μήνα μετά.

1991: Μεγάλη πυρκαϊά στο κτίριο Κάπα Μαρούση στο κέντρο της Αθήνας προκαλεί τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων. Προκλήθηκε κατά τη διάρκεια της μαθητικής πορείας για την δολοφονία του εκπαιδευτικού Νίκου Τεμπονέρα στην Πάτρα.

2015: Η οργάνωση Μπόκο Χαράμ επιτίθεται στην πόλη Μπάγκα, στην βορειοανατολική επαρχία του Μπόρνο δολοφονώντας εκατοντάδες άτομα, ενώ εκτελεί 2000 πολίτες της Νιγηρίας



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110