Τα 125 «κεράκια» της Λάτσιο

Στις 9 Ιανουαρίου του 1900 ιδρύθηκε στην Ιταλία η Λάτσιο, από τον υπαξιωματικό του ιταλικού στρατού Λουίτζι Μπιτζαρέλι.

Τα 125 «κεράκια» της Λάτσιο

Τα χρώματά της, το γαλάζιο και το λευκό, προέρχονται από τη σημαία της Ελλάδας, πατρίδας των Ολυμπιακών Αγώνων και του αθλητικού ιδεώδους, ενώ έμβλημά της είναι ο αετός (σ. σύμβολο των ρωμαϊκών λεγεώνων) και το όνομά της προήλθε από την ευρύτερη περιφέρεια της ιταλικής πρωτεύουσας, το Λάτιο.

Για την οικογένεια των «λατσιάλι» αποτελεί τίτλο τιμής το γεγονός ότι συνιστούν τον πρώτο σύλλογο που δημιουργήθηκε στη Ρώμη, καθώς η μεγάλη τους αντίπαλος Ρόμα δημιουργήθηκε το 1927 από συγχώνευση άλλων ομάδων (στην οποία η Λάτσιο αρνήθηκε πεισματικά να πάρει μέρος), ενώ από τότε χρονολογείται και η μεγάλη κόντρα μεταξύ των δύο ομάδων (σ. Derby della Capitale).

Ο πρώτος μεγάλος ποδοσφαιρικός της ήρωας ήταν ο Σίλβιο Πιόλα. Ένας επιθετικός που σημείωσε 148 γκολ σε 227 συμμετοχές από το 1934 ως το 1943, ωστόσο το πρώτο της πρωτάθλημα έμελλε να το κατακτήσει το 1974 με τον προπονητή Τομάσο Μαεστρέλι. Η συμμετοχή αρκετών ποδοσφαιριστών της ομάδας στο σκάνδαλο στημένων αγώνων οδήγησε τη Λάτσιο στη δεύτερη κατηγορία την περίοδο 1980-81, αλλά στις αρχές της δεκαετίας του ’90 πέρασε σε μία νέα περίοδο, όταν τις τύχες ανέλαβε ο βαθύπλουτος επιχειρηματίας Σέρτζιο Κρανιότι. Ο τελευταίος έφτιαξε μια ανταγωνιστική ομάδα, με σπουδαίους ποδοσφαιριστές, αλλά το 2002 αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σύλλογο, εξαιτίας ενός οικονομικού σκανδάλου, με αποτέλεσμα ο σύλλογος να βυθισθεί και πάλι στην ανυποληψία.

Στην τροπαιοθήκη της η Λάτσιο μετράει δύο πρωταθλήματα στη Σέριε Α, επτά Κύπελλα και πέντε Σούπερ Καπ Ιταλίας, όπως επίσης ένα Κύπελλο Κυπελλούχων, αλλά κι ένα ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ. Τέλος, από τις τάξεις της πέρασαν σπουδαίοι ποδοσφαιριστές, όπως οι Τζόρτζιο Κινάλια, Μάριο Φρουσταλούπι, Μπρούνο Τζορντάνο, Ατίλιο Λομπάρντο, Ρομπέρτο Μαντσίνι, Αλεσάντρο Νέστα, Φαμπρίτσιο Ραβανέλι, Τζουζέπε (Μπέπε) Σινιόρι, Ματίας Αλμέιδα, Ντιέγκο Σιμεόνε, Αμαρίλντο, Καρλαχάιντζ Ρίντλε, Γιάαπ Σταμ, Κριστιάν Βιέρι, Μαρτσέλο Σάλας, Πάβελ Νέντβεντ, Μίκαελ Λάουντρουπ και Σίνισα Μιχαΐλοβιτς.

Με μια ματιά…

1811: Διεξάγεται το πρώτο τουρνουά γκολφ γυναικών.

1953: Ο Μπέβο Φράνσις του κολλεγίου Ρίο Γκράντε σημειώνει 116 πόντους στον αγώνα μπάσκετ εναντίον του Άσλαντ Τζούνιορ Κόλετζ (150-85).

1954: Ο δευτεροετής Όσκαρ Ρόμπερτσον σκοράρει 56 πόντους ( 2 περισσότερους από αυτούς που σημείωσε η αντίπαλη ομάδα) «διασκεδάζοντας» την νίκη του Σινσινάτι επί του Σίτον Χολ με 118-54.

1962: Το NFL απαγορεύει το τράβηγμα των παικτών από το προστατευτικό κράνος.

1968: Διεξάγεται το πρώτο All-Star του ABA στην Ιντιάνα όπου η Ανατολή κερδίζει τη Δύση με 126-120.

1968: «Δεν μπορώ να τρέξω πια» γράφει και κάνει χαρακίρι ο τρίτος ολυμπιονίκης του μαραθωνίου στο Τόκιο Ιάπωνας Κόκιτσι Τσουμπουράγια επειδή δεν μπορούσε να αγωνιστεί στους αγώνες του Μεξικού λόγω ατυχήματος.

1979: Η ελληνική τηλεόραση αποκτά χρώμα, χάρη στο γαλλικό σύστημα SECAM, που αργότερα θα αντικατασταθεί από το γερμανικό PAL.

1985: Ο Νίκος Αναστόπουλος και ο Σάββας Κωφίδης σκοράρουν τα δύο γκολ της Εθνικής στη Χάιφα σε φιλικό αγώνα με το Ισραήλ (0-2).

1996: Οι Τορόντο Ράπτορς δημιουργούν ρεκόρ στο NBA, όταν δεν σημειώνουν ούτε ένα πόντο από ελεύθερες βολές (0/3) στον αγώνα με τους Σάρλοτ Χόρνετς και χάνουν με 92-91

2007: Ο Στίβεν Τζομπς της Apple επιδεικνύει το νέο κινητό τηλέφωνο iPhone.

2015: Ο Αμερικανός πρώην μπασκετμπολίστας, Ρόι Τάρπλεϊ πεθαίνει σε ηλικία 50 ετών στο Άρλινγκτον του Ντάλλας από πρόβληματα στο συκώτι. Μετακόμισε στην Ελλάδα και τον Άρη το καλοκαίρι του 1992, ενώ τη σεζόν 1993-1994, έπαιξε στον Ολυμπιακό του Γιάννη Ιωαννίδη, όπου κέρδισε το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο Ελλάδος. Την περίοδο 1995-1996 στον Ηρακλή, με τον οποίο έφτασε ως τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας το 1996.

2016: Πέθανε η Ιταλίδα οδηγός αγώνων αυτοκινήτου Μαρία Τερέζα ντε Φιλίπις, η πρώτη γυναίκα που συμμετείχε σε αγώνες της Φόρμουλα 1.

2017: Μετά τη Χρυσή Μπάλα, ο Κριστιάνο Ρονάλντο αναδεικνύεται καλύτερος παίκτης του 2016, στο νέο τρόπαιο που θεσμοθέτησε η ΦΙΦΑ με την ονομασία «TheBest – Ο καλύτερος», στο γκαλά της Ζυρίχης. O Κλαούντιο Ρανιέρι παίρνει το βραβείο του κορυφαίου προπονητή, για το πρωτάθλημα Αγγλίας με τη Λέστερ, αφήνοντας πίσω του τον Φερνάντο Σάντος και το Ζινεντίν Ζιντάν.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110