Το «επεισόδιο Νίκολσον»
Στις 4 Ιανουαρίου 1885 λίγο έλειψε να προκληθεί διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία εξαιτίας ενός χωροφύλακα.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Άγγλος επιτετραμμένος στην Αθήνα από τη Μ. Βρετανία, Άρθουρ Νίκολσον, μαζί με τη σύζυγό του πήγαν στο Λυκαβηττό για να περπατήσουν και να θαυμάσουν τη θέα της πόλης. Εκείνη την περίοδο ο Δήμος Αθηναίων είχε προβεί σε εκτεταμένη πευκοφύτευση του Λυκαβηττού και απαγόρευε τη διέλευση σε ορισμένα σημεία του λόφου. Τη φύλαξη του Λυκαβηττού είχε αναλάβει η Χωροφυλακή.
Υπηρεσία εκτελούσε ένας χωροφύλακας, ονόματι Λουκάς Καλπούζος. Μόλις είδε το ζεύγος να κινείται κοντά στην απαγορευμένη ζώνη, το διέταξε να σταματήσει. Όταν ο Νίκολσον του ανακοίνωσε την ιδιότητά του, το όργανο της τάξης τον τράβηξε από το μανίκι και τον χτύπησε στον ώμο με ένα μπαστούνι.
Ολυμπιακός: Ο απειλητικός Παναιτωλικός και το βαρύ πρόγραμμα
Ο Νίκολσον δεν ήταν ένας τυχαίος διπλωμάτης, αλλά μέλος της βρετανικής ελίτ, όντας κουνιάδος του λόρδου Ντάφεριν, πρέσβη της Μ. Βρετανίας στην Κωνσταντινούπολη. Το επεισόδιο αυτό προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία της βρετανικής πρεσβείας, ενώ ο Νίκολσον, παρακάμπτοντας το πρωτόκολλο, επισκέφθηκε τον πρωθυπουργό Χαρίλαο Τρικούπη στο γραφείο του και απαίτησε την απόλυση του Καλπούζου.
Ο Τρικούπης, αφού εξέφρασε τη λύπη του για το περιστατικό, έκανε δεκτό το αίτημά του και έδωσε εντολή να εκδοθεί ημερήσια διαταγή για την απόλυση του Καλπούζου, η οποία θα διαβαζόταν σε συγκέντρωση του προσωπικού της Χωροφυλακής και στη συνέχεια θα δημοσιευόταν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Προς στιγμήν, το επεισόδιο φαινόταν ότι θα έληγε, αφού ο Νίκολσον με την απόλυση του χωροφύλακα θεωρούσε τον εαυτό του δικαιωμένο, όμως, όταν διάβασε την ημερησία διαταγή εξοργίστηκε, αφού σε αυτήν αναφέρονταν και οι δικές του ευθύνες για το επεισόδιο του Λυκαβηττού. Με την παρότρυνση Γερμανών διπλωματών απαίτησε δημόσια συγγνώμη από το Σώμα της Χωροφυλακής, με την απαίτησή αυτή να γίνεται δεκτή από τον Τρικούπη. Έτσι, στις 11 π.μ. της 7ης Ιανουαρίου, δύναμη από εκατό άνδρες της Χωροφυλακής Αθηνών παρατάχθηκε στην Πλατεία Συντάγματος και παρουσίασε όπλα στον Βρετανό πρόξενο Μέρλιν, ενώ η μπάντα έπαιζε τον εθνικό ύμνο της Μεγάλης Βρετανίας.
Ο δημόσιος εξευτελισμός της Ελλάδας προκάλεσε τη λαϊκή οργή και όξυνε τις επιθέσεις της Δηλιγιαννικής αντιπολίτευσης, ενώ το «επεισόδιο Νίκολσον» επίσπευσε την πτώση της κυβέρνησης Τρικούπη, που έτσι κι αλλιώς βρισκόταν με το ένα πόδι στην χρεωκοπία.
Με μια ματιά…
46 π.Χ.: Ο Ιούλιος Καίσαρ αντιμετωπίζει τον Τίτο Λαβιηνό στη μάχη της Ρουσπίνα.
871: Ο Έθελρεντ του Ουέσσεξ και του Κεντ ηττάται από τον στρατό της Δανίας στη μάχη του Ρέντινγκ.
1490: Η Άννα της Βρετάνης ανακοινώνει ότι όλοι όσοι συμμαχήσουν με τον βασιλιά της Γαλλίας θα θεωρηθούν ένοχοι για εσχάτη προδοσία.
1642: Ο βασιλιάς Κάρολος Α΄ της Αγγλίας στέλνει στρατιώτες για να συλλάβουν πέντε μέλη του Κοινοβουλίου, οδηγώντας την Αγγλία σε εμφύλιο πόλεμο.
1717: Η Ολλανδική Δημοκρατία, το Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και η Γαλλία υπογράφουν την Τριπλή Συμμαχία.
1762: Η Μεγάλη Βρετανία μπαίνει στον Επταετή Πόλεμο κατά της Ισπανίας και της Νάπολης.
1847: Ο Σάμουελ Κολτ πουλά το πρώτο του περίστροφο στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.
1854: Ο πλοίαρχος του Σάμαρανγκ, Ουίλιαμ ΜακΝτόναλντ, ανακαλύπτει τις νήσους ΜακΝτόναλντ.
1865: Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ανοίγει την πρώτη του μόνιμη έδρα κοντά στην Wall Street στη Νέα Υόρκη.
1951: Πόλεμος της Κορέας: Οι κινεζικές και βορειοκορεατικές δυνάμεις καταλαμβάνουν τη Σεούλ.
1959: Το Λούνα 1 γίνεται το πρώτο διαστημόπλοιο που φτάνει κοντά στη Σελήνη.
1965: Οι τουρκικές αρχές δεσμεύουν το σύνολο των εισοδημάτων των Ελλήνων υπηκόων μονίμων κατοίκων Τουρκίας, ενώ εντείνονται οι διώξεις των Ελλήνων της Ίμβρου και της
Τένεδου.
1966: Λαμβάνει χώρα στρατιωτικό πραξικόπημα στην Άνω Βόλτα (αργότερα Μπουρκίνα Φάσο), διαλύοντας το εθνικό κοινοβούλιο και οδηγώντας σε ένα νέο εθνικό σύνταγμα.
1976: Σύγκρουση στη Βόρεια Ιρλανδία: Η Εθελοντική Δύναμη του Όλστερ σκοτώνει έξι Ιρλανδούς καθολικούς πολίτες στη Βόρεια Ιρλανδία. Ως αντίποινα, την επόμενη μέρα
ένοπλοι σκοτώνουν δέκα προτεστάντες πολίτες.
2001: Ο Λίνους Τόρβαλντς, τη δέκατη χρονιά του Linux, εκδίδει τον Kernel 2.4.0
2004: Ο Μιχαήλ Σαακασβίλι κερδίζει τις προεδρικές εκλογές τις Γεωργίας με 96% των ψήφων και γίνεται ο νεότερος σε ηλικία ηγέτης στην Ευρώπη.
2006: Ο Σεΐχης Μοχάμετ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ αναλαμβάνει Κυβερνήτης του Ντουμπάι, μετά τον θάνατο του μεγαλύτερου αδερφού του.
2006: Ο Εχούντ Ολμέρτ αναλαμβάνει Πρωθυπουργός του Ισραήλ.
2014: Ισλαμικές ένοπλες μονάδες τζιχαντιστών που προσκείνονται στο ΙΚΙΛ καταλαμβάνουν την ιρακινή πολλή Φαλούτζα.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ