Όταν ο Έντισον άναψε τον λαμπτήρα...

Στις 31 Δεκεμβρίου 1879 ο Τόμας Έντισον επιδεικνύει για πρώτη φορά τον λαμπτήρα πυρακτώσεως, εφεύρεση που θα τον κατατάξει στους μεγαλύτερους εφευρέτες στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Όταν ο Έντισον άναψε τον λαμπτήρα...

Η ανακάλυψη του λαμπτήρα πυρακτώσεως, όμως, που του αποδίδεται, ο οποίος έλαβε και το σχετικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στις 27 Ιανουαρίου 1880, δεν ανήκει ολοκληρωτικά σε εκείνον. Οι προσπάθειες για την υλοποίηση αυτής της ιδέας είχαν ξεκινήσει πολλά χρόνια νωρίτερα και από διάφορους ερευνητές.

Τα πρώτα αξιόλογα πειράματα έγιναν στη δεκαετία του 1860 από τον Άγγλο φυσικοχημικό Τζόζεφ Σουάν. Ο Σουάν επεδίωξε να κατασκευάσει λάμπες με νήμα άνθρακα, αλλά η επιτυχία είχε μικρή διάρκεια. Έπειτα από μερικά λεπτά το νήμα καταστρεφόταν. Δεκαοκτώ χρόνια αργότερα, αποφάσισε να επαναλάβει τα πειράματά του, αξιοποιώντας μία νέα εφεύρεση, την αντλία υψηλού κενού. Τότε παρουσίασε την ηλεκτρική του λάμπα το 1879, αλλά διαπίστωσε ότι τον είχαν προλάβει.

Ο λόγος φυσικά για τον Έντισον που λίγους μήνες νωρίτερα είχε υποβάλει αίτηση ευρεσιτεχνίας για έναν όμοιο λαμπτήρα κενού, ο οποίος, όταν κατάφερε να ανάψει για πρώτη φορά, κράτησε το φως αναμμένο για κάτι παραπάνω από 13 ώρες. Έτσι, την Πρωτοχρονιά του 1879 παρουσίασε μια συστοιχία από 50 λαμπτήρες, οι οποίες έπαιρναν ρεύμα από μια γεννήτρια συνεχούς ρεύματος. Τρία χρόνια αργότερα, άρχισε τη βιομηχανική παραγωγή τους στο ιδιόκτητο εργοστάσιο Edison Lamp Company στο Νιου Τζέρσι των ΗΠΑ, το οποίο είχε συγκροτήσει με ξένες χρηματοδοτήσεις. Στο μεταξύ, αντικατέστησε το νήμα άνθρακα από σκληρές ίνες γιαπωνέζικου μπαμπού.

Ο Σουάν είχε αρχίσει την κατασκευή λαμπτήρων στη Μεγάλη Βρετανία από το 1880, επιλέγοντας ως νήμα πυρακτώσεως ίνες βαμβακιού επεξεργασμένες με άνθρακα, η Ιστορία όμως έγραψε ότι η επιτυχία του πειράματος και η μετέπειτα εμπορική του αξιοποίηση ανήκει στο... παιδί που ξεκίνησε από τις φτωχογειτονιές του Οχάιο και κατάφερε τελικά να κατακτήσει τον κόσμο με το μυαλό του.


Με μια ματιά…

1229: Ο Ιάκωβος Α΄ της Αραγωνίας μπαίνει στη Μαδίνα Μαγιούρκα (γνωστή σήμερα ως Πάλμα ντε Μαγιόρκα, Ισπανία) ολοκληρώνοντας έτσι τη χριστιανική ανακατάληψη της νήσου Μαγιόρκα.

1600: Ιδρύεται η Βρετανική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών.

1862: Ο Αβραάμ Λίνκολν υπογράφει πράξη με την οποία η Δυτική Βιρτζίνια εισέρχεται στην Ένωση, διαιρώντας έτσι τη Βιρτζίνια στα δύο.

1903: Ανεβαίνει η Ορέστεια του Αισχύλου, σε πεζή μετάφραση Γ. Σωτηριάδη. Αυτή η παράσταση υπήρξε και η αφορμή να ξεσπάσει μια μακρόχρονη γλωσσική αντιπαράθεση. Φοιτητές της Φιλοσοφικής σχολής, υποκινούμενοι από τον αρχαιολάτρη καθηγητή τους Γ. Μιστριώτη κατέβηκαν στην Αγίου Κωνσταντίνου και προσπάθησαν να ματαιώσουν την παράσταση. Τα επεισόδια που προκλήθηκαν, γνωστά ως «Ορεστειακά», είχαν αποτέλεσμα ένα νεκρό και δέκα τραυματίες.

1956: Η Τηλεόραση της Ρουμανίας πραγματοποιεί την πρώτη της μετάδοση στο Βουκουρέστι.

1957: Ανακαλύπτεται στη Πύλο ο κυψελοειδής τάφος του Νηλέα, πατέρα του Νέστορα, βασιλιά της Πύλου, καθώς και πτέρυγα του αρχαίου ανακτόρου ηλικίας 3.000 ετών.

1963: Διαλύεται επίσημα η Κεντροαφρικανική Ομοσπονδία, από την οποία θα δημιουργηθούν στη συνέχεια η Ζάμπια, το Μαλάουι και η Ροδεσία.

1965: Ο Ζαν-Μπεντέλ Μποκάσα, αρχηγός του στρατού της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, και οι στρατιωτικοί αξιωματικοί του πραγματοποιούν πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Νταβίντ Ντακό.

1968: Πραγματοποιείται η πρώτη πτήση του Tupolev Tu-144, του πρώτου πολιτικού υπερηχητικού μεταφορικού μέσου.

1981: Πραξικόπημα στην Γκάνα καταργεί την κυβέρνηση και την αντικαθιστά με το Προσωρινό Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας.

1986: Εμπρησμός σε ξενοδοχείο στο Σαν Χουάν του Πουέρτο Ρίκο σκοτώνει 97 άτομα και τραυματίζει 140.

1989: Ξεκινάει τις εκπομπές του ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1.

1999: Ο Μπορίς Γιέλτσιν, ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος Πρόεδρος της Ρωσίας, παραιτείται και ονομάζει υπηρεσιακό πρόεδρο τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

2019: Το κέντρο της Γουχάν παραδέχτηκε ότι υπήρχε ένα σύμπλεγμα άγνωστης πνευμονίας στην αγορά θαλασσινών Χουανάν. Μετέπειτα προκάλεσε την πανδημία κορονοϊού.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110