Ο θάνατος του Μπέκετ
Στις 22 Δεκεμβρίου 1989 φεύγει από τη ζωή ο θεατρικός συγγραφέας και λογοτέχνης Σάμιουελ Μπέκετ.
Γεννήθηκε στις 13 Απριλίου 1906 στο Φόξροκ, προάστιο του Δουβλίνου. Ήταν γιος του γαλλικής καταγωγής Γουίλιαμ Μπέκετ, που εργαζόταν ως επόπτης τεχνικών έργων, και της νοσοκόμας Μαρίας Ρόου. Από το 1923 έως το 1927 σπούδασε ρομανικές γλώσσες στο Τρίνιτι Κόλετζ του Δουβλίνου και για ένα μικρό χρονικό διάστημα δίδαξε σε σχολείο του Μπέλφαστ.
Το 1928 μετακόμισε στο Παρίσι, όπου δίδαξε στην «Εκόλ Νορμάλ Σιπεριέρ». Το 1930 επέστρεψε στο Δουβλίνο, όπου δίδαξε γαλλική φιλολογία στο Τρίνιτι Κόλετζ, αλλά τον επόμενο χρόνο παραιτήθηκε και ξεκίνησε μία σειρά ταξιδιών σε ευρωπαϊκές χώρες.
Ολυμπιακός: Η προπόνηση του Τσικίνιο και η Λαμία
Το 1937 αποφάσισε να εγκατασταθεί οριστικά στο Παρίσι. Τον επόμενο χρόνο ένας κλοσάρ τού ζήτησε με επιμονή χρήματα και όταν ο Μπέκετ δεν ενέδωσε, τον μαχαίρωσε. Τον περιμάζεψε σε κακή κατάσταση η πιανίστρια Σουζάν Ντεσεβό-Ντιμενίλ, την οποία τελικά παντρεύτηκε το 1961, ύστερα από μακροχρόνια σχέση. Το συγγραφικό του έργο αυτής της περιόδου περιελάμβανε μεταξύ άλλων δοκίμια, ποιήματα και διηγήματα, καθώς και το μυθιστόρημα με τίτλο «Μέρφυ».
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ως πολίτης ουδέτερης χώρας, κατόρθωσε να παραμείνει στο Παρίσι, ακόμη και μετά την κατάληψη της πόλης από τους ναζί, ενώ αναμείχθηκε στην Αντίσταση μαζί με τη Σουζάν. Μετά το τέλος του πολέμου η γαλλική κυβέρνηση τον παρασημοφόρησε με τον Πολεμικό Σταυρό και το Μετάλλιο της Αντίστασης.
Από το 1946 έως το 1949 έγραψε τα σπουδαιότερα αφηγηματικά του έργα, την τριλογία «Μολλόυ», «Ο Μαλόουν πεθαίνει» και «Ο Ακατονόμαστος», καθώς και το θεατρικό «Περιμένοντας τον Γκοντό» που τον έκανε διάσημο.
Όταν ανακοινώθηκε η βράβευσή του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας στις 23 Οκτωβρίου 1969, εκείνος βρισκόταν στην Τυνησία για διακοπές και το μόνο σχόλιο που έκανε ήταν «Τι καταστροφή!». Δύο μήνες αργότερα αρνήθηκε να ταξιδέψει στη Στοκχόλμη, προκειμένου να αποφύγει τη δημόσια ομιλία που είναι απαραίτητο στοιχείο της απονομής των Νόμπελ. Τα χρήματα του βραβείου φρόντισε να τα διανείμει σε καλλιτέχνες, ερευνητές και τυπογράφους.
Με μια ματιά…
1885: Ο σαμουράι Ιτό Χιρομπούμι γίνεται ο πρώτος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας.
1891: Η «323 Μπρούσια» είναι ο πρώτος αστεροειδής που ανακαλύπτεται από φωτογραφία.
1894: Αρχίζει η «υπόθεση Ντρέιφους» στη Γαλλία, όταν ο Άλφρεντ Ντρέιφους καταδικάζεται εσφαλμένα για προδοσία.
1964: Γαλλική αρχαιολογική αποστολή ανακαλύπτει αρχαία ελληνική πόλη στο βόρειο Αφγανιστάν, κοντά στον ποταμό Παντζ.
1989: Ο κομμουνιστής Πρόεδρος της Ρουμανίας, Νικολάε Τσαουσέσκου, ανατρέπεται από τον Ιόν Ιλιέσκου. Ο Τσαουσέσκου και η σύζυγός του εγκαταλείπουν το Βουκουρέστι με ελικόπτερο.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ