Ο άνθρωπος που έφερε το σιτάρ στη Δύση
Στις 11 Δεκεμβρίου 2012 φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών ο βιρτουόζος του σιτάρ Ραβί Σανκάρ.
Στις 11 Δεκεμβρίου 2012 φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών ο βιρτουόζος του σιτάρ Ραβί Σανκάρ. Πρόκειται για έναν εκ των σπουδαιότερων μουσικών της Ινδίας που συνέβαλε τα μέγιστα στη διάδοση την ινδικής μουσικής στη Δύση. Γεννήθηκε στις 7 Απριλίου 1920 στην ιερή πόλη του Μπεναρές, στις όχθες του Γάγγη, ενώ άρχισε τη σταδιοδρομία του στα 10 του χρόνια, γυρίζοντας τον κόσμο με τη χορευτική ομάδα του αδελφού του, Ουντάι, του πρώτου που έφερε τον παραδοσιακό ινδικό χορό στη Δύση. Όταν οι περιοδείες σταμάτησαν λόγω του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Σανκάρ πέρασε επτά χρόνια μελετώντας σιτάρ με τον Χαν σε ένα απομακρυσμένο χωριό της βόρειας Ινδίας, προτού βγει στο προσκήνιο στις αρχές του ’50 για να γίνει ένας από τους πιο διάσημους μουσικούς στην πατρίδα του.
Το 1965 δίδαξε σιτάρ στον Τζορτζ Χάρισον, ο οποίος στη συνέχεια το ενσωμάτωσε στη μουσική των Beatles. Έκτοτε ο ήχος του σιτάρ χρησιμοποιήθηκε για μεγάλο διάστημα από πολλά συγκροτήματα της ροκ μουσικής και σχεδόν ταυτίστηκε με «τα παιδιά των λουλουδιών» και το κίνημα των χίπις. Το 1967 θα πραγματοποιήσει μια μεγάλη περιοδεία στις ΗΠΑ, η επιτυχία της οποίας θα κάνει τα αμερικανικά πανεπιστήμια να τον καλέσουν να δημιουργήσει τμήματα με σκοπό να διδάξει την ινδική μουσική και την τέχνη του σιτάρ. Μεγάλης αναγνώρισης έτυχε και στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γαλλία και στην Αγγλία, κυρίως λόγω της αλληλεπίδρασής του με τους Beatles. Συμμετείχε ακόμα και στα εμβληματικά ροκ φεστιβάλ του Γούντστοκ το 1969 και του Μόντερεϊ το 1967, ενώ την ίδια εποχή τον πλησίασε ο σπουδαίος τζαζίστας Τζον Κολτρέιν για να του ζητήσει να του κάνει μαθήματα. «Ήταν έτοιμος να έρθει να μελετήσει κοντά μου για έξι εβδομάδες, όταν πέθανε το 1967» είπε ο Σανκάρ σε μία συνέντευξή του. Το 1969 δημοσιεύτηκε η πρώτη αυτοβιογραφία του με τίτλο «Η ζωή μου, η μουσική μου» και το 1996 η δεύτερη («Raga Mala») με εκδότη τον Τζορτζ Χάρισον.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Παρά το προχωρημένο της ηλικίας του και τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, ήταν μουσικά ενεργός έως το 2011. Πέθανε στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια από αναπνευστική και καρδιακή ανεπάρκεια λόγω του προχωρημένου της ηλικίας του.
Με μια ματιά…
969: Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Νικηφόρος Β' Φωκάς δολοφονείται από τη σύζυγό του, Θεοφανώ, και τον εραστή της και μετέπειτα αυτοκράτορα Ιωάννη Α' Τσιμισκή.
1889: Στη Μάχη του Μαχερσφοντέιν οι Μπόερς υπό την ηγεσία του στρατηγού Πιέτ Κρόνιε καταβάλλουν τις δυνάμεις της Βρετανικής Αυτοκρατορίας του λόρδου Μεθούεν, ο οποίος επιχειρούσε να λύσει την Πολιορκία του Κίμπερλεϊ.
1927: Κομμουνιστές πραγματοποιούν εξέγερση στο Κουανγκτσόου της Κίνας, καταλαμβάνοντας το μεγαλύτερο μέρος της πόλης και ανακοινώνοντας τη δημιουργία σοβιέτ.
1946: Ιδρύεται το Διεθνές Ταμείο Επείγουσας Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF).
1960: Οι γαλλικές δυνάμεις πυροδοτούν βίαιες συγκρούσεις με διαδηλωτές στη Γαλλική Αλγερία κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Σαρλ ντε Γκολ.
1964: Ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα ομιλεί στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.
1994: Ο Μπόρις Γέλτσιν διατάσσει την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Τσετσενία.