Το… τείχος που σημάδεψε τη ροκ

Στις 30 Νοεμβρίου 1979 κυκλοφορεί στη Μεγάλη Βρετανία ο εμβληματικός δίσκος των Pink Floyd με τίτλο «The Wall».

Το… τείχος που σημάδεψε τη ροκ

Πρόκειται για μία ροκ όπερα που επηρέασε άρδην τη ροκ μουσική και αποτελεί επιρροή για πολλούς μελλοντικούς μουσικούς του είδους, με τους κριτικούς και τους φανς να το θεωρούν ως το καλύτερο άλμπουμ του συγκροτήματος.

Ο ηγέτης των Pink Floyd, Ρότζερ Γουότερς, το εμπνεύστηκε κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας του συγκροτήματος στο Μόντρεαλ του Καναδά το 1979. Η προσβλητική συμπεριφορά ενός θεατή που έφτυσε τον μουσικό της μπάντας κατά τη διάρκεια συναυλίας προκάλεσε την αντίδραση του Γουότερς που αηδιασμένος θέλησε να χτίσει ένα τείχος ανάμεσα στον αγενή θεατή και στο κοινό.

Η ηχογράφηση του «The Wall» έγινε από τις αρχές Απριλίου έως το τέλος Νοεμβρίου του 1979. Στη Μεγάλη Βρετανία κυκλοφόρησε στις 30 Νοεμβρίου και στις ΗΠΑ στις 8 Δεκεμβρίου. Έγινε 23 φορές πλατινένιος, ενώ παρέμεινε στους αμερικάνικους και βρετανικούς καταλόγους επιτυχιών για περισσότερο από 14 χρόνια. Από τα 24 κομμάτια που περιέχει ξεχώρισαν και τραγουδήθηκαν περισσότερο το «Another brick in the wall», το «Hey you» και το «Comfortably Numb». Η ιστορία που αφηγείται το άλμπουμ πρόκειται για τη φανταστική ζωή ενός αντιήρωα, του Πινκ, ο οποίος δέχεται το ράπισμα της κοινωνίας από τα νεανικά του χρόνια και σε αντίδραση για την καταπίεση από το οικογενειακό και σχολικό του περιβάλλον φτιάχνει τον δικό του φανταστικό κόσμο.

Το 1982 το «The Wall» μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη από τον σκηνοθέτη Άλαν Πάρκερ, ενώ ανέβηκε και ως μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ.

Με μια ματιά…

1718: Ο βασιλιάς Κάρολος ΙΒ' της Σουηδίας σκοτώνεται κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Φρέντρικστεν στη Νορβηγία.

1782: Αντιπρόσωποι από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και το Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας υπογράφουν στο Παρίσι τα προκαταρκτικά άρθρα της συνθήκης ειρήνης, η οποία θα επισημοποιηθεί το 1783.

1786: Το Μεγάλο Δουκάτο της Τοσκάνης, υπό τον Λεοπόλδο, γίνεται το πρώτο σύγχρονο κράτος που καταργεί τη θανατική ποινή.

1803: Στη Νέα Ορλεάνη Ισπανοί αντιπρόσωποι παραχωρούν επίσημα την περιοχή της Λουιζιάνας σε Γάλλο αντιπρόσωπο. Είκοσι ημέρες αργότερα η Γαλλία παραχωρεί την ίδια γη στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής κατά την αγορά της Λουιζιάνας.

1822: Απελευθερώνεται το Ναύπλιο από τον Στάικο Σταϊκόπουλο.

1853: Λαμβάνει χώρα η Ναυμαχία της Σινώπης, όπου το αυτοκρατορικό ρωσικό ναυτικό καταστρέφει τον οθωμανικό στόλο.

1868: Πραγματοποιούνται στη Στοκχόλμη τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του βασιλιά Καρόλου ΙΒ' της Σουηδίας.

1872: Διεξάγεται στη Γλασκώβη ο πρώτος διεθνής ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ της Σκωτίας και της Αγγλίας.

1939: Οι σοβιετικές δυνάμεις διασχίζουν τα φινλανδικά σύνορα και βομβαρδίζουν το Ελσίνκι και αρκετές άλλες φινλανδικές πόλεις, ξεκινώντας τον πόλεμο.

1943: Λαμβάνει χώρα στην Αθήνα το πογκρόμ κατά των αναπήρων από τα κατοχικά τάγματα ασφαλείας, με κατάληξη την εκτέλεση 283 Ελλήνων αναπήρων πολέμου.

1954: Στη Σιλικόγκα, στην Αλαμπάμα των Ηνωμένων Πολιτειών, ο μετεωρίτης Χότζες πέφτοντας περνάει μέσα από μία στέγη και χτυπά μία γυναίκα που έπαιρνε τον απογευματινό της ύπνο. Αυτή είναι η μόνη τεκμηριωμένη περίπτωση στο δυτικό ημισφαίριο ενός ανθρώπου που τον χτύπησε βράχος από το διάστημα.

1966: Τα Μπαρμπέιντος αποκτούν την ανεξαρτησία τους από το Ηνωμένο Βασίλειο.

1966: Εγκαινιάζεται το Πανεπιστήμιο Πατρών.

1967: Η Νότια Υεμένη αποκτά την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο.

1967: Ιδρύεται το Λαϊκό Κόμμα του Πακιστάν από τον Ζούλφικαρ Άλι Μπούτο, ο οποίος γίνεται ο πρώτος Πρόεδρός του.

1981: Εκπρόσωποι από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και τη Σοβιετική Ένωση αρχίζουν να διαπραγματεύονται στη Γενεύη τη μείωση των πυρηνικών όπλων μεσαίου βεληνεκούς στην Ευρώπη.

1982: Κυκλοφορεί παγκοσμίως ο έκτος σόλο δίσκος του Μάικλ Τζάκσον, το «Thriller». Θα γίνει ο δίσκος με τις περισσότερες πωλήσεις στην Ιστορία.