Το ναυάγιο του «Βρετανικού» στην Κέα
Ήταν 08.12 της 21ης Νοεμβρίου 1916, όταν το υπερωκεάνιο «Βρετανικός» (αδελφό πλοίο του «Τιτανικού», που επίταξαν οι αγγλικές αρχές για πλωτό νοσοκομείο εν μέσω του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου) συγκρούστηκε με μία από τις 12 νάρκες που είχαν ποντιστεί στο στενό της Κέας
Η έκρηξη έγινε στο δεξί τμήμα του πλοίου, ανάμεσα στα αμπάρια 2 και 3. Αμέσως το πλοίο άρχισε να βάζει νερά σε τέσσερα (από τα συνολικά 15) υδατοστεγή διαμερίσματα. Ο πλοίαρχος Μπάρτλετ διέταξε να κλείσουν οι στεγανές πόρτες, έστειλε σήμα κινδύνου και διέταξε το πλήρωμα να προετοιμάσει τις σωσίβιες λέμβους. Η δύναμη της έκρηξης παραμόρφωσε τη στεγανή πόρτα μεταξύ των λεβητοστασίων 6 και 5 με αποτέλεσμα να μην κλείσει σωστά και το νερό εισχώρησε δύο λεπτά μετά την έκρηξη. Παρ’ όλα αυτά, το πλοίο είχε σχεδιαστεί να επιπλέει ακόμα και με 6 πλημμυρισμένα διαμερίσματα (ο «Τιτανικός» μπορούσε μόνο με τέσσερα).
Σήμα SOS στάλθηκε αμέσως και ελήφθη από πολλά άλλα πλοία στην περιοχή, ωστόσο η έκρηξη έσπασε την κεραία που βρισκόταν ανάμεσα στους ιστούς, κάτι που αγνοούσε το πλήρωμα. Έτσι, το πλοίο μπορούσε να στείλει εκπομπές ασυρμάτου, αλλά όχι να λάβει. Με το νερό να εισέρχεται στο πίσω τμήμα του πλοίου, μεταξύ των λεβητοστασίων 4 και 5, το πλοίο πήρε γρήγορα κλίση προς τα δεξιά. Ωστόσο, με τις ακτές της Κέας πολύ κοντά, ο πλοίαρχος έδωσε εντολή να μπουν οι μηχανές σε κίνηση και πάλι και το πλοίο να προχωρήσει προς τα εκεί, σε μια προσπάθεια να προσαράξει και να σωθεί από τη βύθιση.
Ολυμπιακός: Ο Έβανς μπορεί να δώσει τη λύση...
Την ίδια ώρα, το προσωπικό του πλοίου ετοιμαζόταν για εκκένωση. Ο Μπάρτλετ είχε δώσει εντολή να ετοιμάσουν τις σωσίβιες λέμβους, αλλά δεν επέτρεψε να τις κατεβάσουν στο νερό. Όμως κάποια μέλη του πληρώματος, θεωρώντας τη βύθιση αναπόφευκτη, κατέβασαν δύο σωσίβιες λέμβους στο νερό άνευ σχετικής εντολής. Όταν ο Μπάρτλετ έδωσε εντολή να σβήσουν τις μηχανές, η προπέλα που γυρνούσε ακόμα ήταν πλέον έξω από το νερό και ρούφηξε στη δίνη της τις δύο σωσίβιες λέμβους κομματιάζοντάς τες, μαζί με τους επιβαίνοντες. Τα άτομα που επέβαιναν στις δύο λέμβους ήταν τα μόνα θύματα. Από τους 1.134 επιβαίνοντες χάθηκαν 30 άτομα, 21 μέλη του πληρώματος και 9 μέλη του ιατρικού προσωπικού, ενώ 1.104 διασώθηκαν.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1694: Γεννήθηκε ο Γάλλος φιλόσοφος, εγκυκλοπαιδιστής και συγγραφέας Βολτέρος, ψευδώνυμο του Φρανσουά Μαρί Αρουέτ. Ο μεγάλος διαφωτιστής αγωνίστηκε υπέρ της απελευθέρωσης της Ελλάδας από τον τουρκικό ζυγό.
1783: Υψώθηκε στον παρισινό ουρανό το πρώτο επανδρωμένο αερόστατο. Εφευρέτες τα αδέλφια Ιωσήφ-Μιχαήλ και Ιάκωβος-Στέφανος Μογκοφλιέ. Η περιπλάνησή του διήρκεσε 25 λεπτά.
1888: Aποφασίστηκε στην Αγγλία ότι η νίκη στο ποδόσφαιρο ισοδυναμεί με δύο βαθμούς, η ήττα με μηδέν και η ισοπαλία με έναν.
1915: Ισχυρή αγγλογαλλική ναυτική μοίρα κατέλαβε τη Μήλο, θέλοντας να πιέσει τον βασιλιά Κωνσταντίνο να εισέλθει στον πόλεμο στην πλευρά της Αντάντ.
1927: Γεννήθηκε η ηθοποιός Άννα Συνοδινού.
1942: Ο σκιτσογράφος Μπομπ Κλάμπετ δημιούργησε τον χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων «Τουίτι Μπερντ», αιώνιο στόχο του γάτου «Σιλβέστερ».
1945: Γεννήθηκε η Αμερικανίδα ηθοποιός Γκόλντι Χόουν.
1950: Γεννήθηκε ο Αλμπέρτο Χουαντορένα, Κουβανός αθλητής των 400 μέτρων. Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976 και σήμερα αποτελεί στέλεχος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου.
1955: Πρεμιέρα της ταινίας-θρύλος του ελληνικού κινηματογράφου «Στέλλα», που έκανε τη Μελίνα Μερκούρη σταρ διεθνούς βεληνεκούς.
1965: Γεννήθηκε η Ισλανδή τραγουδίστρια, συνθέτρια και ηθοποιός Μπιορκ.
1974: Ο ΙRA (Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός) τοποθέτησε βόμβες σε δύο παμπ του Μπέρμιγχαμ στην Αγγλία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 21 θαμώνες. Συνελήφθησαν 6 άτομα, που καταδικάστηκαν σε ισόβια, αλλά χρόνια μετά αθωώθηκαν.
1976: Ο 55χρονος Κάζιμιρ Γκόρσκι, προπονητής της Εθνικής Πολωνίας, υπέγραψε στον Παναθηναϊκό, διαδεχόμενος τον Αϊμορέ Μορέιρα.
1977: Το υπερηχητικό αεροπλάνο Κονκόρντ εκτέλεσε την παρθενική εμπορική πτήση του από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη.
1992: Πρώτη εμφάνιση του Νίκου Γκάλη με τα χρώματα του Παναθηναϊκού εναντίον του Άρη (ΠΑΟ - Άρης 82-70).
2000: Πέθανε σε ηλικία 78 ετών ο Εμίλ Ζάτοπεκ, επονομαζόμενος και «άνθρωπος-ατμομηχανή», Τσέχος δρομέας μεγάλων αποστάσεων, από τους σπουδαιότερους αθλητές του 20ού αιώνα. Μεγάλος πρωταγωνιστής των Ολυμπιακών Αγώνων του Ελσίνκι το 1952, κερδίζοντας τρία χρυσά μετάλλια (5.000 μ., 10.000 μ. και Μαραθώνιο) με ολυμπιακά ρεκόρ σε διάστημα 8 ημερών!
2020: Ο Καμερουνέζος Γιουσουφά Μοκόκο μπήκε αλλαγή στο 85’ της αναμέτρησης Ντόρτμουντ - Χέρτα 5-2 και έγινε ο νεαρότερος παίκτης στην Ιστορία της Μπουντεσλίγκα, όντας 16 ετών και μίας ημέρας.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ