Η έναρξη των Νοεμβριανών

Στις 18 Νοεμβρίου 1916 έλαβε χώρα η απόβαση των συμμαχικών αγημάτων στο Φάληρο και ακολούθησαν συγκρούσεις με τον ελληνικό στρατό.

Η έναρξη των Νοεμβριανών

Τον Νοέμβριο του 1916 η Ελλάδα ήταν χωρισμένη σε δύο πολιτικά στρατόπεδα εξαιτίας της απόφασης να διατηρήσει η χώρα ουδέτερη στάση κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία οδήγησε σε στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των αγγλογαλλικών δυνάμεων. Το ένα στρατόπεδο είχε έδρα την Αθήνα με επικεφαλής τον βασιλιά Κωνσταντίνο και το άλλο αντίστοιχα ήταν στη Θεσσαλονίκη με επικεφαλής τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Στις 18 Νοεμβρίου έλαβε χώρα η απόβαση των συμμαχικών αγημάτων στο Φάληρο και ακολούθησαν συγκρούσεις με τον ελληνικό στρατό. Ο Βενιζέλος ακολουθούσε πολιτική συμπαράταξης με τους Συμμάχους εναντίον των Κεντρικών Δυνάμεων, ενώ ο βασιλιάς Κωνσταντίνος πολιτική ουδετερότητας που ευνοούσε τη Γερμανία και την Αυστροουγγαρία. Περίπου 3.000 Γάλλοι και Βρετανοί κατευθύνθηκαν προς την Αθήνα όπου βρισκόταν μεγάλος αριθμός επίστρατων ενόπλων. Ακολούθησαν συγκρούσεις Συμμάχων με τον ελληνικό στρατό, ενώ η πόλη δέχτηκε τα μαζικά πυρά του συμμαχικού στόλου. Το ίδιο βράδυ ο Κωνσταντίνος ήρθε σε συμφωνία με τους πρεσβευτές της Αντάντ και έτσι ο βομβαρδισμός σταμάτησε.

Ο απολογισμός εκείνης της βραδιάς ήταν δεκάδες νεκροί και τραυματίες που προέρχονταν και από τις δύο πλευρές. Μόλις οι συμμαχικές δυνάμεις αποσύρθηκαν, οι υποστηρικτές του βασιλιά ανέλαβαν δράση και στις 18 Νοεμβρίου εξαπέλυσαν άγριες επιθέσεις κατά βενιζελικών στόχων. Λεηλάτησαν σπίτια και καταστήματα, κακοποίησαν πολίτες και επώνυμους υποστηρικτές του Βενιζέλου, ενώ κατέστρεψαν και εγκαταστάσεις εφημερίδων. Στις 25 Νοεμβρίου η προσωρινή κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης που ονομαζόταν Τριανδρία κήρυξε με ειδικό διάγγελμα έκπτωτο τον βασιλιά Κωνσταντίνο.

Παράλληλα, ως απάντηση στα γεγονότα τις 18ης Νοεμβρίου, οι δυνάμεις της Αντάντ επέβαλαν γενικό αποκλεισμό με αποτέλεσμα να παραλύσει όλη η αγορά. Στις 12 Δεκεμβρίου ο Αρχιεπίσκοπος Θεόκλητος Α’ πήρε την απόφαση να αφορίσει τον Βενιζέλο σε μια λαϊκή τελετή στο Πεδίον του Άρεως, όπου πλήθος κόσμου πέταξε συμβολικά πέτρες φωνάζοντας: «Κατά Ελευθερίου Βενιζέλου φυλακίσαντος αρχιερείς και επιβουλευθέντος την βασιλείαν και την πατρίδα ανάθεμα έστω. Ανάθεμα και αιωνία κατάρα στον προδότη Βενιζέλο».

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ…

1826: Αρχίζει η μεγάλη μάχη στην Αράχωβα, όπου θα λάμψει το άστρο του Γεωργίου Καραϊσκάκη. Θα λήξει στις 23 Νοεμβρίου, με νικηφόρα έκβαση για τα ελληνικά όπλα.

1902: Στην οδό Σταδίου ξεσπούν συγκρούσεις δηλιγιαννικών και θεοτοκικών. Χτυπιούνται με σανίδες που ξηλώνουν από παρακείμενα γιαπιά. Τα δύο κόμματα είχαν ισοψηφήσει στις εκλογές της 17ης Νοεμβρίου με 102 έδρες το καθένα. Τα επεισόδια πυροδότησε η προσπάθεια του Γεωργίου Α’ να εκμεταλλευτεί το αδιέξοδο και να πρωθυπουργοποιήσει τον υπασπιστή του, Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλο.

1926: Ο Ιρλανδός συγγραφέας Τζορτζ Μπέρναρντ Σο αρνείται να παραλάβει το χρηματικό έπαθλο που συνοδεύει το βραβείο Νόμπελ, λέγοντας: «Δεν μπορώ να συγχωρήσω τον Άλφρεντ Νόμπελ για την ανακάλυψη της δυναμίτιδας, αλλά μόνο ένας δαιμόνιος άνθρωπος θα μπορούσε να θεσπίσει αυτό το βραβείο».

1976: Εγκαθιδρύεται Δημοκρατία στην Ισπανία, έπειτα από 37 χρόνια δικτατορίας του στρατηγού Φράνκο. Η απόφαση λαμβάνεται με ψήφους 425 υπέρ και 59 κατά από τα Κορτές, τη διορισμένη από τον Φράνκο Βουλή της Ισπανίας, και θεωρείται προσωπικός θρίαμβος του μεταβατικού πρωθυπουργού Αδόλφο Σουάρεθ.

1989: Χάνει την προεδρία της Βουλγαρίας αλλά και του Κομμουνιστικού Κόμματος ο ηγέτης με την πιο μακρόχρονη παραμονή στην εξουσία, Τοντόρ Ζίβκοφ.

1992: Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,7 Ρίχτερ με επίκεντρο το Γαλαξίδι.

2004: Ανακοινώνεται η απόφαση του Εφετείου, βάσει της οποίας η ΑΕΚ σώζεται οικονομικά υπαγόμενη επιτυχώς στο άρθρο 44. Η επιτυχία, πέρα από τους φιλάθλους και φίλους της ΑΕΚ, οφείλεται στον Ντέμη Νικολαΐδη, που στις 4/8 ανέλαβε όχι μόνο τη θέση του προέδρου αλλά και το οικονομικό ρίσκο, επιτυγχάνοντας το χρέος της ομάδας από 164 εκατ. ευρώ να μειωθεί στο ένα δέκατο, δηλαδή στα 16 εκατ., καταβλητέα μέσα στην επόμενη δεκαετία.

2017: Ο γεννημένος στη Βουλγαρία, αλλά πολιτογραφημένος Τούρκος, βετεράνος αρσιβαρίστας Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου , λίγες ημέρες μετά τη μεταμόσχευση ήπατος στην οποία είχε υποβληθεί, πεθαίνει σε ηλικία 50 ετών. Ο «Ηρακλής τσέπης» είχε κατακτήσει τρία χρυσά ολυμπιακά μετάλλια, επτά χρυσά σε παγκόσμιο πρωτάθλημα και δύο σε ευρωπαϊκό με τις δύο χώρες που εκπροσώπησε, ενώ είχε ανακηρυχθεί αρσιβαρίστας της χρονιάς το 1984, το 1985 και το 1986. Ήταν μόλις 15 ετών όταν έσπασε το πρώτο του παγκόσμιο ρεκόρ, για να ακολουθήσουν άλλα 45.

2020: Ο Γιάννης Τσεβρεντζής, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της Δόξας Δράμας και προπονητής της, πεθαίνει από κορονοϊό σε ηλικία 65 ετών έπειτα από δεκαήμερη νοσηλεία στο νοσοκομείο της Δράμας. Αγωνίστηκε με τη Δόξα στην Α’ Εθνική από το 1980 έως το 1985, ενώ εργάστηκε σε αυτήν και ως προπονητής.