Το τέλος του Μεγάλου Πολέμου

Στις 11 Νοεμβρίου 1918 οι δυνάμεις της Αντάντ και η Γερμανία υπογράφουν ανακωχή που θα σημάνει τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το τέλος του Μεγάλου Πολέμου

Τη σπίθα του πολέμου άναψε η δολοφονία του διαδόχου του θρόνου της Αυστροουγγαρίας Φραγκίσκου Φερδινάνδου και της συζύγου του, Σοφίας, από τον νεαρό Σερβοβόσνιο εθνικιστή Γκαβρίλο Πρίντσιπ στο Σαράγεβο της Βοσνίας στις 28 Ιουνίου 1914. Για τη δολοφονία οι Αυστριακοί θεώρησαν υπεύθυνη την κυβέρνηση της Σερβίας κηρύσσοντάς της πόλεμο στις 28 Ιουλίου 1914.

Την 1η Αυγούστου η Γερμανία κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας και δύο ημέρες αργότερα κατά της Γαλλίας. Στις 4 Αυγούστου η Αγγλία και στις 23 Αυγούστου η Ιαπωνία κηρύσσουν με τη σειρά τους τον πόλεμο κατά της Γερμανίας, η οποία είχε εισβάλει στο Βέλγιο στις 4 Αυγούστου.

Με το μέρος της Γερμανίας και της Αυστρίας τάχθηκαν η Οθωμανική Αυτοκρατορία και η Βουλγαρία, που αποτέλεσαν τις λεγόμενες Κεντρικές Δυνάμεις. Από την άλλη πλευρά, με τους Αγγλογάλλους και τους Ρώσους συντάχθηκαν η Σερβία, το Μαυροβούνιο, το Βέλγιο, η Ιαπωνία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Ελλάδα, η Κίνα και οι ΗΠΑ. Όλες μαζί οι δυνάμεις αυτές συγκρότησαν τον συνασπισμό, γνωστό ως Αντάντ.

Από τις αρχές, όμως, του 1918 οι Γερμανοί άρχισαν να βλέπουν ότι χάνουν τον πόλεμο, με τους συμμάχους τους να τους εγκαταλείπουν, υπογράφοντας χωριστές συνθήκες ειρήνης με τις δυνάμεις της Αντάντ. Για να αποφύγουν μεγαλύτερη αιματοχυσία, επαναστάτησαν και ζήτησαν να κλείσει ανακωχή με βάση τους 14 όρους του Αμερικανού Προέδρου Ουίλσον, που είχαν δημοσιοποιηθεί σταδιακά από τις 8 Ιανουαρίου έως τις 27 Σεπτεμβρίου 1918.

Στις 9 Νοεμβρίου εγκαθιδρύεται στη Γερμανία καθεστώς αβασίλευτης δημοκρατίας και την επομένη ο αυτοκράτορας Γουλιέλμος Β' εγκαταλείπει τη χώρα. Στις 5 το πρωί της 11ης Νοεμβρίου 1918 υπογράφεται η παράδοση της Γερμανίας και στις 11 το πρωί της ίδιας ημέρας ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος λαμβάνει ουσιαστικά τέλος. Στις 18 Ιουνίου 1919 θα υπογραφεί η συνθήκη των Βερσαλλιών, με τη συμμετοχή του Ελευθερίου Βενιζέλου, που επέβαλε επαχθείς όρους στην ηττημένη Γερμανία.

Ονομάστηκε ο Μεγάλος Πόλεμος, καθώς επρόκειτο για τον πρώτο πόλεμο παγκοσμίου εμβέλειας που γνώρισε-δημιούργησε ο ανθρώπινος πολιτισμός, όνομα που σήμερα αποτελεί τραγική ειρωνεία, καθώς λίγες δεκαετίες αργότερα η ναζιστική Γερμανία και οι δυνάμεις του Άξονα θα κηρύξουν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.


Με μια ματιά…

1826: Η Αίγινα γίνεται πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

1912: Η Εθνοσυνέλευση των Σαμίων κηρύσσει την ένωση της Σάμου με την Ελλάδα.

1961: Ανακοινώνεται η ανακάλυψη κρανίων και εργαλείων της προϊστορικής εποχής στο σπήλαιο Αλεπότρυπα της Μάνης.

2004: Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης επιβεβαιώνει τον θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ από άγνωστες αιτίες.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110