Η πρώτη εμφύτευση βηματοδότη

Στις 31 Οκτωβρίου του 1958 εμφυτεύθηκε ο πρώτος βηματοδότης καρδιάς. Η ιστορία πίσω από τον βηματοδότη είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.

Η πρώτη εμφύτευση βηματοδότη
Στο κέντρο ο Άκε Σένινγκ ο πρώτος γιατρός που πραγματοποίησε την επέμβαση εμφύτευσης βηματοδότη

Αρχικά, εντοπίζεται στον 18ο αιώνα, όταν οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα ηλεκτρικά ρεύματα μπορούν να διεγείρουν την καρδιακή δραστηριότητα, κάνοντας πειράματα στα ζώα. Προς το τέλος του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού αιώνα, οι τεχνολογικές εξελίξεις επέτρεψαν την καταγραφή των ηλεκτρικών σημάτων της καρδιάς, οδηγώντας στην ανάπτυξη της ηλεκτροκαρδιογραφίας.

Πρώιμες πειραματικές παρεμβάσεις υπήρξαν στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, όταν τα πρώτα πειραματικά μοντέλα βηματοδότη υλοποιήθηκαν, ώστε να εφαρμοστούν σε ζώα. Στις αρχές, οι βηματοδότες ήταν αρκετά μεγάλοι σε μέγεθος και δεν είχαν μεγάλη διάρκεια ζωής. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας των μπαταριών και των ηλεκτρονικών, έγιναν μικρότεροι, πιο αξιόπιστοι και με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Το 1958 ο γιατρός Ρούνε Έλμκβιστ έδωσε συνέχεια στην εξέλιξη του εγχειρήματος, αφού κατάφερε να δημιουργήσει τον πρώτο εσωτερικό βηματοδότη. Σύμμαχος στις προσπάθειες του γιατρού στάθηκε και ο επίσης Σουηδός καρδιοχειρουργός, Άκε Σένινγκ. Αμφότεροι ύστερα από αρκετές προσπάθειες κατάφεραν να γίνουν οι πρώτοι γιατροί που προχωρούν στην εμφύτευση του βηματοδότη.

Η εμφύτευση έγινε στον Σουηδό Άρνε Λάρσον στο ιατρικό ινστιτούτο «Καρολίνσκα» της Στοκχόλμης. Ο βηματοδότης ήταν μάρκας Siemens και το 1994 πωλήθηκε σε εταιρεία Αμερικανικών συμφερόντων. Όσον αφορά τον Λάρσον, ο ασθενής έφυγε από τη ζωή το 2001, σε ηλικία 86 ετών, από μια πάθηση που δεν είχε σχέση με την καρδιά του, ενώ συνολικά στη ζωή του τού είχαν τοποθετήσει 26 βηματοδότες.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ…

1908: Πραγματοποιείται η τελετή λήξης των 4ων Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο που άρχισαν στις 27 Απριλίου. Η Ελλάδα κατέκτησε τρία αργυρά μετάλλια, δύο με τον Κωνσταντίνο Τσικλητήρα στο ύψος και μήκος άνευ φοράς και ένα με τον Μιχάλη Δώριζα στον ακοντισμό.

1918: Υπογράφεται η Συνθήκη του Μούδρου μεταξύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και των συμμάχων.

1922: Αρχίζει η Δίκη των «6» (Γούναρης, Στράτος, Πρωτοπαπαδάκης, Θεοτόκης, Μπαλτατζής, Χατζηανέστης), που θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για τη μικρασιατική καταστροφή.

1940: Ο φυλακισμένος Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Νίκος Ζαχαριάδης, με επιστολή του καλεί τον ελληνικό λαό να δώσει όλες του τις δυνάμεις στον πόλεμο κατά των Ιταλών, που διευθύνει η κυβέρνηση του δικτάτορα Μεταξά. Θα αμφισβητηθεί η γνησιότητά της.

1948: Γίνεται η τελευταία εγγραφή στο ημερολόγιο του «Αβέρωφ», του πλοίου-θρύλος. «Συνήθης εν όρμω υπηρεσία. Κινήσεις συμφώνως τω πίνακι. Έκτακτον ουδέν», γράφει και περνά στην ιστορία.

1965: Η Ιερά Σύνοδος απορρίπτει το αυτόματο διαζύγιο και τη δυνατότητα τέταρτου γάμου.

1969: Σε ποινές κάθειρξης μέχρι και 25 ετών καταδικάζονται από το Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών οκτώ από τους δέκα κατηγορούμενους για βομβιστικές ενέργειες κατά του καθεστώτος. Καταδικασθέντες είναι οι Γ. Ανωμερίτης (25 χρόνια), Δ. Δώδος (25 χρόνια), Δ. Παπαϊωάννου (25 χρόνια), Α. Μυλωνάς (23 χρόνια), Βασ. Ράπανος (8 χρόνια), Αικ. Χουλιάρα (7 χρόνια), Δ. Κατσαρός (6 χρόνια) και Δημ. Δεσποινιάδης (1 χρόνο).

1984: Δολοφονείται από δύο σωματοφύλακές της η πρωθυπουργός της Ινδίας, Ίντιρα Γκάντι.

2001: Με δήλωσή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Έλληνας ερευνητής Απόστολος Γεωργόπουλος, που εργάζεται στο Χημικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου της Βιέννης, ανακοινώνει την ανακάλυψη μιας ουσίας (GEO 1) που εξουδετερώνει το βάκιλο του άνθρακα σε λίγα δευτερόλεπτα (χρησιμοποιείται ως απολυμαντικό).

2015: Ο Λευτέρης Πετρούνιας κατακτά το χρυσό μετάλλιο στον τελικό των κρίκων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Γλασκώβης με 15.800 βαθμούς κερδίζοντας παράλληλα το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο.

2017: Ξεκινούν οι κατεδαφίσεις των σπιτιών της ελληνικής μειονότητας στη Χειμάρρα της Αλβανίας από την Επιθεώρηση Χωροταξίας του δήμου, η οποία είχε στείλει ειδοποιητήρια σε 19 οικογένειες Βορειοηπειρωτών, λόγω σχεδίων για κατεδάφισή τους.