Η ιστορική «βροντή στη ζoύγκλα»
Στις 30 Οκτωβρίου 1974, στην Κινσάσα του Ζαΐρ, ένα αλαλάζον πλήθος 60.000 ατόμων υποδεχόταν με την ιαχή «Άλι, σκότωσέ τον!» τον Μοχάμεντ Άλι.
Μισό αιώνα πριν, στις 30 Οκτωβρίου 1974, στην Κινσάσα του Ζαΐρ, ένα αλαλάζον πλήθος 60.000 ατόμων στοιβαγμένο στις εξέδρες του «Σταδίου της 20ής Μάη» υποδεχόταν με την ιαχή «Άλι, σκότωσέ τον!» τον Μοχάμεντ Άλι. Αντίπαλός του ο εν ενεργεία παγκόσμιος πρωταθλητής Τζορτζ Φόρμαν.
Ο επικός αγώνας που διαφημίστηκε ως «βροντή στη ζούγκλα» αποτέλεσε επικερδή έμπνευση του περίφημου μάνατζερ Ντον Κινγκ που έπεισε τον δικτάτορα του Ζαΐρ, Σέσε Σέκο Μομπούτου, να διαθέσει το αστρονομικό ποσό των 10 εκατομμυρίων δολαρίων για να μετατρέψει τη χώρα στο κέντρο του κόσμου. Μαζί με τους πυγμάχους κατέφτασαν σπουδαίες μορφές της παγκόσμιας μουσικής σκηνής για ένα πολυήμερο φεστιβάλ που συνδέθηκε με τον αγώνα.
Ολυμπιακός: Με άφαντες τις μεταγραφές
Ο τραυματισμός του Φόρμαν στην προπόνηση ανέβαλε για λίγο τη μονομαχία, αλλά όταν διεξήχθη ο κατά επτά χρόνια μεγαλύτερος Άλι εφαρμόζοντας τη στρατηγική του πανούργου προπονητή του, Άντζελο Νταντί, που είχε χαλαρώσει τα σχοινιά του ρινγκ, έγερνε εκεί για να δεχθεί τα απανωτά αλλά αναποτελεσματικά χτυπήματα του Φόρμαν.
Και όταν ο τελευταίος κουράστηκε, λίγο πριν από την ολοκλήρωση του όγδοου γύρου, ο Άλι κατά την προσφιλή του συνήθεια «πέταξε σαν πεταλούδα, τσίμπησε σαν μέλισσα» και πέτυχε πέντε διαδοχικά χτυπήματα, τα οποία έριξαν τον Φόρμαν στο καναβάτσο για πρώτη φορά στην καριέρα του. Η κραυγή των Ζαϊρινών έγινε αργότερα σάουντρακ στη βιογραφική ταινία «Ο κoρυφαίος», όπου ο Άλι υποδύθηκε τον εαυτό του.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ…
1821: Γεννήθηκε ο μεγάλος Ρώσος συγγραφέας Φιόντορ Ντοστογιέφσκι.
1821: Καταπνίγηκε από 14.000 Τούρκους η Επανάσταση στη Χαλκιδική. Από τους 1.500, υπό τον ηρωικό Εμμανουήλ Παπά, υπερασπιστές της Κασσάνδρας σκοτώθηκαν οι περισσότεροι.
1849: Περί τις 3.000 παρέστησαν στην κηδεία του Φρεντερίκ Σοπέν στο Παρίσι. Ανάμεσα σε αυτούς που μετέφεραν το φέρετρό του και ο ζωγράφος Ευγένιος Ντελακρουά.
1888: Γεννήθηκε ο ολυμπιονίκης Κωνσταντίνος Τσικλητήρας.
1896: Γεννήθηκε ο ποιητής Κώστας Καρυωτάκης.
1908: Εμφανίζονται στους δρόμους της Αθήνας τα πρώτα ηλεκτρικά τραμ, αντικαθιστώντας σταδιακά τα ιππήλατα. Αρχικά σταματούσαν όπου ζητούσαν οι επιβάτες.
1918: Η Γερμανία κατέθεσε τα όπλα, σηματοδοτώντας το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
1919: Άφησε τα εγκόσμια ο Ερρίκος Ντυνάν, Ελβετός επιχειρηματίας και ανθρωπιστής, ιδρυτής του Ερυθρού Σταυρού. Βραβεύτηκε με Νόμπελ Ειρήνης το 1901.
1927: Σημειώθηκε αποτυχημένη δολοφονική απόπειρα κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, Παύλου Κουντουριώτη.
1930: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Κεμάλ Ατατούρκ υπέγραψαν στην Άγκυρα συνθήκη φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
1938: Ο Όρσον Ουέλς προκάλεσε πανικό μέσω ραδιοφώνου στους Αμερικανούς πείθοντάς τους ότι η Γη δέχεται επίθεση από Αρειανούς.
1944: Η Θεσσαλονίκη απελευθερώθηκε από τη ναζιστική κατοχή.
1944: Η Άννα Φρανκ και η αδερφή της μεταφέρθηκαν από το Άουσβιτς στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν-Μπέλσεν.
1959: Γεννήθηκε ο τραγουδοποιός Γιάννης Αγγελάκας, που έγινε γνωστός ως τραγουδιστής του ροκ συγκροτήματος «Τρύπες».
1960: Γεννήθηκε ο σπουδαίος Αργεντινός ποδοσφαιριστής Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα.
1967: Γεννήθηκε ο διεθνούς φήμης βιολονίστας Λεωνίδας Καβάκος.
1980: Tο Ελ Σαλβαδόρ και η Ονδούρα υπέγραψαν συνθήκη ειρήνης, τερματίζοντας την έχθρα μεταξύ τους μετά τον «Πόλεμο του Ποδοσφαίρου» (1969).
1988: Πέθανε ο δημοσιογράφος και ποιητής Τάσος Λειβαδίτης.
1996: Η Φενέρ σταμάτησε το για 40 χρόνια αήττητο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εντός έδρας σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, κερδίζοντας 1-0 για το Τσάμπιονς Λιγκ.
2002: Πέθανε η Μις Ευρώπη του 1930, Αλίκη Διπλαράκου.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ