Όταν σίγησε η κιθάρα του Λου Ριντ

Στις 27 Οκτωβρίου 2013 φεύγει από τη ζωή μία από τις σπουδαιότερες μορφές της ροκ μουσικής, ο Λου Ριντ.

Όταν σίγησε η κιθάρα του Λου Ριντ

Ο Λούις Άλεν Ριντ γεννήθηκε στις 2 Μαρτίου 1942 στο Μπρούκλιν και μεγάλωσε στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης, στους κόλπους μιας εβραϊκής οικογένειας. Από μικρή ηλικία έδειξε μεγάλη αγάπη για τη μουσική και ιδιαίτερα για τους θρύλους του ροκ εν ρολ. Πριν τελειώσει το σχολείο είχε μάθει να παίζει κιθάρα, ενώ συμμετείχε σε σχολικές ροκ μπάντες, κάνοντας μάλιστα και την πρώτη του ηχογράφηση.

Σπούδασε δημοσιογραφία και σκηνοθεσία στο Πανεπιστήμιο Σιράκιουζ των ΗΠΑ, ενώ μετά την αποφοίτησή του το 1964 έπιασε δουλειά ως συνθέτης στη δισκογραφική εταιρεία Pickwick Records. Έναν χρόνο αργότερα θα ιδρύσει με τον Ουαλό κιθαρίστα και συνθέτη Τζον Κέιλ ένα συγκρότημα το οποίο με την πάροδο του χρόνου μετεξελίχθηκε στους Velvet Underground. Κομβικό σημείο στην καριέρα του, αλλά και για την παρακαταθήκη που άφησε το θρυλικό συγκρότημα, ήταν η συνάντηση με τον εικαστικό Άντι Γουόρχολ, ο οποίος τούς πήρε μαζί του για μια παράσταση πολυμέσων και περιόδευσαν σε όλη την Αμερική και τον Καναδά, αποσπώντας εντυπωσιακές κριτικές. Σε τέσσερα χρόνια οι Velvet Underground κυκλοφόρησαν ισάριθμους δίσκους με τον Ριντ βασικό συνθέτη και στιχουργό, έχοντας ως «αγαπημένα» του θέματα την κακόφημη γειτονιά του, τα ναρκωτικά και τον θάνατο.

Από την μπάντα αποχώρησε το 1970 για να ακολουθήσει σόλο καριέρα, μετακομίζοντας παράλληλα στο Λονδίνο όπου γνωρίστηκε με τον Ντέιβιντ Μπόουι, ο οποίος ανέλαβε την παραγωγή στο πρώτο προσωπικό του άλμπουμ με τίτλο «Transformer» (1972), δίσκος που περιλαμβάνει και το πιο γνωστό τραγούδι του Ριντ, το «Walk on the wild side». Τα επόμενα χρόνια επέμενε στο καταθλιπτικό στυλ του, όμως στα μέσα της δεκαετίας του '80 αποφάσισε να κάνει μία στροφή, γράφοντας πιο ρυθμικά και αισιόδοξα τραγούδια. Το άλμπουμ του, «The Bells», συγκρίθηκε από τους κριτικούς με μερικά από τα πιο κλασικά άλμπουμ στην Ιστορία της ροκ μουσικής.

Το 1993 ξαναβρέθηκε για τελευταία φορά με τα υπόλοιπα μέλη των Velvet Underground για μία ευρωπαϊκή περιοδεία. Το 2003 κυκλοφόρησε το διπλό CD «The Raven», εμπνευσμένο από το ομώνυμο ποίημα του Έντγκαρ Άλαν Πόε και ένα ακόμη το 2007 με τίτλο «Hudson River Wind Meditation». Το 2011 συνεργάστηκε με τους Metallica στον δίσκο «Lulu», που αποτέλεσε και το κύκνειο άσμα του.

Τον Απρίλιο του 2013 υποβλήθηκε σε εγχείρηση μεταμόσχευσης ήπατος στο Κλίβελαντ. Μόλις βγήκε από το νοσοκομείο δήλωσε ότι είναι «δυνατότερος παρά ποτέ», όμως στις 27 Οκτωβρίου του ίδιου έτους ο Λου Ριντ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 71 ετών.


Με μια ματιά…

939: Πεθαίνει ο Έθελσταν, ο πρώτος βασιλιάς της Αγγλίας, και τον διαδέχεται ο ετεροθαλής αδελφός του, Εδμόνδος Α' της Αγγλίας.

1827: Η τρίτη όπερα του Βιντσέντζο Μπελίνι, «Ο Πειρατής», κάνει πρεμιέρα στη Σκάλα του Μιλάνου.

1838: Ο κυβερνήτης του Μιζούρι εκδίδει διαταγή, με την οποία διατάσσονται όλοι οι μορμόνοι να φύγουν από την πολιτεία, αλλιώς θα εξολοθρευτούν.

1904: Ανοίγει η πρώτη υπόγεια γραμμή του μετρό της Νέας Υόρκης, το οποίο γίνεται το μεγαλύτερο στις ΗΠΑ και ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.

1969: Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον βάλλεται στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών για τη σκανδαλώδη, άνευ διαγωνισμού, ανάθεση έργου προϋπολογισμού εκατομμυρίων δολαρίων στον Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία Τομ Πάπας.

1979: Ο Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες κερδίζει την ανεξαρτησία του από το Ηνωμένο Βασίλειο.

1995: Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μπετίνο Κράξι καταδικάζεται ερήμην για διαφθορά.

1999: Ένοπλοι ανοίγουν πυρ στο αρμενικό Κοινοβούλιο, σκοτώνοντας τον πρωθυπουργό της χώρας, τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου και έξι άλλα μέλη.

2017: Η Καταλονία κηρύττει την ανεξαρτησία της από την Ισπανία, η οποία, όμως, δεν αναγνωρίζεται.