Η γέννηση μίας μουσικής ιδιοφυίας!

Σαν σήμερα στις 23 Οκτωβρίου 1925 γεννήθηκε ο κορυφαίος Έλληνας συνθέτης Μάνος Χατζιδάκις.

Η γέννηση μίας μουσικής ιδιοφυίας!

Πριν από 99 χρόνια γεννήθηκε μία μουσική ιδιοφυία, ένας συνθέτης που κατάφερε να συνδέσει τη λόγια μουσική με τη λαϊκή μουσική παράδοση και αποτέλεσε τον «φάρο» για πολλούς συνθέτες που «πάτησαν» πάνω στις δημιουργίες του.
Ο Μάνος Χατζιδάκις γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 1925 στην Ξάνθη και έγραψε εκατοντάδες έργα που έχουν μείνει στην Ιστορία (συνθέσεις, κλασικά, θεατρικά, κινηματογραφικά, λαϊκά). Το καλοκαίρι του 1944 σε ηλικία 19 ετών έκανε την πρώτη του εμφάνιση ως συνθέτης στην κωμωδία «Ο Τελευταίος Ασπροκόρακας» του Αλέξη Σολομού από το Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν».

Μεταξύ άλλων παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής από τον Κάρολο Κουν, με τον κορυφαίο θεατράνθρωπο όμως να τον προτρέπει να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη μουσική. Τον θεωρούσε ιδιοφυία στη θεωρεία της μουσικής, στο πιάνο και στους στίχους. Την περίοδο της Κατοχής ασχολήθηκε εκτενώς με το ρεμπέτικο τραγούδι. Για την ακρίβεια εκείνος το ανέδειξε και συνεργάστηκε μετέπειτα με τον Μάρκο Βαμβακάρη και τη Σωτηρία Μπέλλου. Με το πέρασμα των ετών έγραψε διάσημα μουσικά έργα για θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές ταινίες.

Ο Χατζιδάκις συνδέθηκε με το αρχαίο δράμα, γράφοντας μουσικές για κορυφαία έργα όπως τη «Μήδεια», τις «Βάκχες», τις «Εκκλησιάζουσες», τις «Όρνιθες», τη «Λυσιστράτη» τη δεκαετία του ‘50. Η μουσική του «έντυσε» επίσης ιστορικές κινηματογραφικές ταινίες όπως την «Στέλλα» (1955), το «Λατέρνα, Φτώχεια και Φιλότιμο» (1955), το «Ποτέ την Κυριακή» (1960) και πολλές ακόμη ταινίες με κορυφαίους Έλληνες ηθοποιούς σε πρωταγωνιστικό ρόλο (Μερκούρη, Φούντας, Παπαμιχαήλ, Καρέζη, Μακρής, Βουγιουκλάκη, Παπαγιανόπουλος, Ηλιόπουλος, Αυλωνίτης, Αλεξανδράκης κ.λπ.).

Το 1961 κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού για «Τα παιδιά του Πειραιά» που είχε γράψει για την ταινία «Ποτέ την Κυριακή». Η φήμη του είχε εξαπλωθεί στο εξωτερικό. Έμεινε για αρκετό καιρό στη Νέα Υόρκη για να συνεργαστεί με τη Μελίνα Μερκούρη και τον Ζυλ Ντασέν και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να «μελετήσει» την ποπ και τη ροκ μουσική, γιατί ως άνθρωπος ήταν ανοικτός σε κάθε πρόκληση! Το «Χαμόγελο της Τζοκόντας» είναι ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του και από τα πιο γνωστά σε όλο τον πλανήτη μαζί με «Τα παιδιά του Πειραιά».

Πέρασε επίσης από τη διεύθυνση της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, του κρατικού ραδιοσταθμού «Τρίτο Πρόγραμμα» και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ως αναπληρωτής γενικός διευθυντής). Καθιέρωσε πολιτιστικές εκδηλώσεις και μουσικές γιορτές για πολλά έτη σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, μεταξύ άλλων και στην αγαπημένη του Κέρκυρα. Έπειτα από αρκετές δεκαετίες προσφοράς στον πολιτισμό και στις πολιτικές σκηνές του τόπου μας, απεβίωσε στις 15 Ιουνίου του 1994 από οξύ πνευμονικό οίδημα. Πάντοτε ήταν σεμνός στη ζωή του. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν είχε πάει καν στο Χόλιγουντ για να παραλάβει το βραβείο Όσκαρ. Ακόμη και για την κηδεία του, είχε ζητήσει από συγγενείς και φίλους, να μην παραβρεθούν τηλεοπτικά κανάλια και φωτογράφοι.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
1641: Ξεσπά η Ιρλανδική Επανάσταση.
1814: Πραγματοποιείται στην Αγγλία η πρώτη επέμβαση πλαστικής χειρουργικής.
1906: Πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι η πρώτη πτήση στην Ευρώπη αεροσκάφους βαρύτερου από τον αέρα. Πιλότος ήταν ο Αλμπέρτου Σάντους-Ντουμό.
1911: Γεννήθηκε ο ποδοσφαιριστής και προπονητής Αντώνης Μηγιάκης
1911: Η Κρητική Βουλή ψηφίζει την ένωση με την Ελλάδα.
1916: Γεννήθηκε ο ποδοσφαιριστής και προπονητής Κλεάνθης Βικελίδης.
1917: Η Κεντρική Επιτροπή των Μπολσεβίκων αποφάσισε ένοπλη εξέγερση στη Ρωσία.
1919: Γεννήθηκε ο αρχαιολόγος Μανόλης Ανδρόνικος
1927: Γεννήθηκε ο Πολωνός φιλόσοφος Λέζεκ Κολακόφσκι, Πολωνός φιλόσοφος
1940: Γεννήθηκε ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης.
1940: Γεννήθηκε ο θρύλος του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, ο Βραζιλιάνος Πελέ.
1941: Γερμανικά στρατεύματα κατοχής πυρπόλησαν σπίτια του χωριού Μεσόβουνο της Κοζάνης και εκτέλεσαν 157 κατοίκους που είναι ήρωες του Ελληνοϊταλικού Πολέμου.
1957: Πέθανε ο κορυφαίος Γάλλος σχεδιαστής μόδας Κριστιάν Ντιόρ.
1963: Γεννήθηκε ο Νιγηριανός ποδοσφαιριστής Ρασίντ Γιεκινί.
1973: Με παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών επέρχεται κατάπαυση του πυρός με επίσημη λήξη του πολέμου Γιομ Κιπούρ μεταξύ Ισραήλ και Συρίας.
1974: Συνελήφθησαν και εκτοπίστηκαν στην Τζιά οι πρωτεργάτες του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου, Γεώργιος Παπαδόπουλος, Στυλιανός Παττακός και Νικόλαος Μακαρέζος.

1989: Ανετράπη η κομουνιστική λαϊκή δημοκρατία της Ουγγαρίας.

1992: Γεννήθηκε ο Ισπανός ποδοσφαιριστής Άλβαρο Μοράτα.
2001: Πέθανε σε ηλικία 85 ετών ο Κεν Άστον, ο οποίος είχε επινοήσει το 1966 την κίτρινη και κόκκινη κάρτα στο ποδόσφαιρο. Οι κάρτες χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού το 1970.
2002: Τσετσένοι τρομοκράτες κατέλαβαν το θέατρο Μόσχας κρατώντας 700 ομήρους.
2018: Πέθανε ο Αυστραλός τενίστας Τοντ Ριντ.

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: Ιάκωβος, Ιακωβίνα, Ζακελίνα