Τα εγκαίνια του Ζαππείου Μεγάρου

Στις 20 Οκτωβρίου 1888, κατά τη διεξαγωγή των Δ’ Ολυμπίων, λαμβάνουν χώρα τα εγκαίνια του Ζαππείου Μεγάρου.

Τα εγκαίνια του Ζαππείου Μεγάρου

Πρόκειται για ένα επιβλητικό νεοκλασικό κτίριο της Αθήνας, ημικυκλικής κατασκευής, με προπύλαια κορινθιακού ρυθμού. Βρίσκεται στον χώρο του ομώνυμου κήπου, ο οποίος αποτελεί προέκταση του Εθνικού Κήπου.

Η ιδέα για την κατασκευή του κτιρίου οφείλεται στον εθνικό ευεργέτη Ευαγγέλη Ζάππα (1800-1865), ο οποίος με τη διαθήκη της 30ής Νοεμβρίου 1859 το προόριζε ως έδρα των Ολυμπίων Αγώνων, που θα ήταν μία αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας, πριν από την καθιέρωση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων από τον Πιέρ ντε Κουμπερτέν. Την τελευταία του επιθυμία ανέλαβε να εκπληρώσει ο ξάδελφός του και δεξί χέρι στις επιχειρήσεις του, Κωνσταντίνος Ζάππας (1812-1892).

Ο ιδρυτικός νόμος του Ζαππείου είναι ο ΤΟ’ της 30ής Νοεμβρίου 1869 που αναφέρει στο άρθρο 2: «Η ανέγερσις του καταστήματος, όπερ κληθήσεται Ζάππειον, γενήσεται κατά τας διατάξεις της διαθήκης του αειμνήστου ιδρυτή των Ολυμπίων Ευαγγέλη Ζάππα, δαπάνη του εκτελεστού αυτής Κωνσταντίνου Ζάππα». Με τον νόμο αυτόν παραχωρήθηκαν προς τον σκοπό αυτόν όλες οι αναγκαίες γαίες που περικλείονταν από τον τότε Βασιλικό Κήπο (νυν Εθνικό), τη λεωφόρο Αμαλίας, την οδό Ηρώδου του Αττικού και την παλαιά κοίτη του Ιλισού. Οι ιδιωτικές εκτάσεις απαλλοτριώθηκαν με δαπάνη του Κωνσταντίνου Ζάππα. Τα έργα ξεκίνησαν στις 20 Ιανουαρίου 1874 και ολοκληρώθηκαν το φθινόπωρο του 1888, με αρχιτέκτονα τον Δανό Θεόφιλο Χάνσεν, o οποίος στηρίχθηκε στo αρχικό σχέδιο του Φρανσουά-Λουί Μπουλανζέ, ενώ το συνολικό ποσό της κατασκευής του έφτασε τα δύο εκατομμύρια χρυσές δραχμές.

Στα εγκαίνια ο βασιλιάς της Ελλάδας τότε, Γεώργιος Α’, πήρε τον λόγο και είπε: «Βλέπουν αποπερατούμενον έργον, το οποίο θέλει συντελέσει ώστε να εισέλθη η Ελλάς εις στάδιον πλουτοφόρου εργασίας, εκ της οποίας εξαρτάται η ισχύς και το μεγαλείον της πατρίδος». Ο Κωνσταντίνος Ζάππας με τη σειρά του σηκώθηκε από τη θέση του, παρά το προχωρημένο της ηλικία του, και με συγκίνηση είπε: «Ο αρχηγέτης της οικογενείας μου, ο αγαπητός μου αοίδιμος Ευαγγέλης, απεφάσισεν εξ εμπνεύσεως κλασσικής να επαναφέρη εις την Ελλάδα τους αρχαίους χρόνους των Ολυμπιακών Αγώνων υπό τους όρους και τας συνθήκας της σύγχρονης ζωής. Περιχαρής και εύελπις παραδίδω το συντελεσθέν έργον εις το έθνος, ευχόμενος αυτώ τα κράτιστα».


Με μια ματιά…

1803: Η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών επικυρώνει την αγορά της Λουιζιάνα.

1805: Ο στρατός του στρατηγού Μακ παραδίδεται στον Ναπολέοντα Α' της Γαλλίας στο Ουλμ.

1939: Ο Πάπας Πίος ΙΒ' εκδίδει την πρώτη του σημαντική εγκύκλιο, με τίτλο «Summi Pontificatus».

1941: Κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, χιλιάδες πολίτες εκτελούνται στο Κραγκούγεβατς, στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Σερβία.

1944: Ο σοβιετικός στρατός και οι Γιουγκοσλάβοι Παρτιζάνοι απελευθερώνουν το Βελιγράδι, πρωτεύουσα της Γιουγκοσλαβίας.

1973: Ανοίγει η Όπερα του Σίδνεϊ.

1977: Έξι άτομα, μεταξύ των οποίων τρία μέλη του ροκ συγκροτήματος Lynyrd Skynyrd (Ρόνι Βαν Zαντ, Στιβ Γκέινς, Κέισι Γκέινς), σκοτώνονται σε αεροπορικό δυστύχημα 5 μίλια βορειοανατολικά του Γκίλσμπουργκ του Μισισίπι.

2011: Δολοφονείται ο έως τότε ηγέτης της Λιβύης, συνταγματάρχης Μουαμάρ Καντάφι.