Ο άνθρωπος που τον είπαν «ροκ εν ρολ»

Στις 18 Οκτωβρίου 1926 έρχεται στη ζωή ο εκ των πρωτοπόρων του ροκ εν ρολ, Τσακ Μπέρι.

Ο άνθρωπος που τον είπαν «ροκ εν ρολ»

Το πλήρες όνομά του ήταν Τσαρλς Έντουαρντ Άντερσον Μπέρι και γεννήθηκε στο Σεντ Λούις της πολιτείας του Μιζούρι των ΗΠΑ από μεσοαστική αφροαμερικανική οικογένεια. Από μικρός εκδήλωσε ενδιαφέρον για τη μουσική και στα μαθητικά του χρόνια έπαιζε σε συναυλίες του σχολείου. Λίγο πριν από την αποφοίτησή του αναμείχθηκε σε μία ένοπλη ληστεία και φυλακίστηκε, ενώ παρέμεινε στη φυλακή από το 1944 έως το 1947.

Τον ίδιο χρόνο της αποφυλάκισής του παντρεύτηκε και έπιασε δουλειά ως μηχανικός αυτοκινήτων, χωρίς να εγκαταλείψει τη μουσική. Το 1953 τον βρήκε να παίζει τζαζ και ριθμ εν μπλουζ με το τρίο Τζόνι Τζόνσον. Δύο χρόνια αργότερα ήρθε η συνάντηση που θα του αλλάξει τη ζωή, όταν γνώρισε στο Σικάγο τον Μάντι Γουότερς και τον παραγωγό Λίοναρντ Τσες, ιδιοκτήτη της δισκογραφικής εταιρείας Τσες. Τον Ιούλιο του 1955 κυκλοφόρησε το τραγούδι «Maybellene», που γνώρισε αμέσως επιτυχία, φτάνοντας στις 20 Αυγούστου στο Νο 1 των τσαρτς για τραγούδια του ριθμ εν μπλουζ.

Τον επόμενο χρόνο ακολούθησε το τραγούδι «Roll Over Beethoven« που κέρδισε αμέσως τόσο το λευκό όσο και το μαύρο ακροατήριο, καθώς μιλούσε για τις χαρές και τα προβλήματα της αμερικανικής νεολαίας. Το 1957 τα «School Day» και «Rock And Roll Music» μπήκαν στα δέκα πρώτα των τσαρτς των ριθμ εν μπλουζ, ενώ την επόμενη χρονιά ακολούθησαν τα «Sweet Little Sixteen» και «Johnny Β. Goode» με το εμβληματικό εναρκτήριο ριφ.

Στο ξεκίνημα της δεκαετίας του ‘60 θα βγάλει τραγούδια όπως τα «Route 66» (1961) και «Come On» (1961), που, παρότι δεν έγιναν μεγάλες επιτυχίες, αποδείχθηκαν εξαιρετικά επιδραστικά για τα νεοσύστατα τότε γκρουπ όπως οι Rolling Stones, οι Yardbirds, οι Animals και οι Beatles, με τον Τζον Λένον να λέει αρκετά χρόνια μετά τη μυθική ατάκα «αν ήταν να δώσεις στο ροκ εν ρολ ένα άλλο όνομα, θα μπορούσες να το πεις Τσακ Μπέρι»!

Τα επόμενα χρόνια θα έχει ελάχιστες ηχογραφήσεις, όμως το τραγούδι του, «Johnny Β. Goode», θα συμπεριληφθεί σε έναν δίσκο με τραγούδια από τη Γη ως δείγμα του ανθρώπινου πολιτισμού, το οποίο ακόμα ταξιδεύει στο διάστημα με τα διαστημόπλοια «Βόγιατζερ 1» και «Βόγιατζερ 2».

Στις 18 Οκτωβρίου 2016, ανήμερα των ενενηκοστών γενεθλίων του, ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2017 θα κυκλοφορήσει το πρώτο του στουντιακό άλμπουμ μετά το «Rock It» του 1979. Στον δίσκο συμμετέχουν τα δύο παιδιά του, ο Τσαρλς Μπέρι τζούνιορ (κιθάρα) και η Ίνγκριντ Μπέρι (φυσαρμόνικα) και είναι αφιερωμένος στην επί 68 χρόνια σύζυγό του, Τεμίτα Μπέρι. Θα πεθάνει, όμως, στις 18 Μαρτίου 2017, στο Σεντ Τσαρλς του Μιζούρι, σε ηλικία 90 ετών. Ο δίσκος με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Chuck» θα βγει σε κυκλοφορία λίγους μήνες αργότερα, τον Ιούνιο του 2017.


Με μια ματιά…

1922: Ιδρύεται το BBC.

1934: Ανεμοστρόβιλος πλήττει τον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, με 3 νεκρούς και 40 τραυματίες.

1944: Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: η Σοβιετική Ένωση αρχίζει την απελευθέρωση της Τσεχοσλοβακίας από τη ναζιστική Γερμανία.

1944: Σχηματίζεται κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου.

1944: Οι μαχητές του ΕΛΑΣ υπό τον Άρη Βελουχιώτη απελευθερώνουν τη Λαμία από τα στρατεύματα της ναζιστικής κατοχής.

1967: Το σοβιετικό σκάφος «Βενέρα 4» φτάνει στην Αφροδίτη και γίνεται το πρώτο διαστημόπλοιο που μετρά την ατμόσφαιρα άλλου πλανήτη.

1979: Η Σουηδική Ακαδημία ανακοινώνει ότι το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας θα απονεμηθεί στον Οδυσσέα Ελύτη.

1981: Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου κερδίζει τις εκλογές με το 48,06% των ψήφων και 172 έδρες, σχηματίζοντας αυτοδύναμη κυβέρνηση.

1997: Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου ανακοινώνει ότι δεν θα σταματήσει τον αποκλεισμό στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

2003: Ο Κάρλος Μέσα εκλέγεται από το Κογκρέσο της Βολιβίας στη θέση του Προέδρου με θητεία έως τον Αύγουστο του 2007.