Η αντίσταση της Μυκόνου
Στις 11 Οκτωβρίου 1822 τουρκικά στρατεύματα με τη συνδρομή Αλγερινών πειρατών επιχειρούν απόβαση στη Μύκονο.
Ήταν το δεύτερο έτος της Ελληνικής Επανάστασης κατά του τουρκικού ζυγού, με τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο να κυριαρχεί ακόμα στο Αιγαίο, παρά τις μεμονωμένες επιτυχίες των γενναίων μπουρλοτιέρηδων. Εκείνη την περίοδο, όπως μαρτυρούν επιστολές του Μιαούλη και των Yδραίων προκρίτων προς την Προσωρινή Διοίκηση της Ελλάδος, ο ελληνικός στόχος αποφάσισε στρατηγικά και λόγω έλλειψης χρημάτων για τη μισθοδοσία και τις ζωοτροφές να επιστρέψει στις βάσεις του αντί να κυνηγήσει και να στήσει ενέδρες στον εχθρό.
Ο τουρκικός στόλος, από την άλλη, μετά τις αποτυχίες σε Σπέτσες και Ναύπλιο, έπλευσε προς την Κρήτη και αγκυροβόλησε στη Σούδα. Από εκεί αναχώρησε την 8η Οκτωβρίου 1822 με προορισμό την Κωνσταντινούπολη, με σκοπό να περάσει τον χειμώνα. Την 11η Οκτωβρίου μία μοίρα του τουρκικού στόλου εμφανίστηκε μεταξύ Νάξου και Μυκόνου, με ορισμένα σκάφη της να πλησιάζουν περισσότερο τις ακτές του «νησιού των ανέμων». Οι κάτοικοι θορυβήθηκαν, με την ανησυχία τους να μεγαλώνει όταν εθεάθησαν αλγερινές σημαίες μεταξύ των πλοίων που ετοιμάζονταν για απόβαση. Οι Μυκονιάτες, όπως και οι άλλοι Κυκλαδίτες, είχαν δραματικές εμπειρίες από τις επιδρομές των Αλγερινών πειρατών, όμως δεν θα άφηναν το νησί τους να πέσει αμαχητί.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Οι καμπάνες στις εκκλησίες χτύπησαν και μετά από λίγο Αλγερινοί πειρατές αποβιβάστηκαν στη Μύκονο, με σκοπό πιθανότατα να υφαρπάξουν ζωοτροφές και λάφυρα. Οι κάτοικοι, συγκεντρωμένοι στο λιμάνι του νησιού και με επικεφαλής τη Μαντώ Μαυρογένους (αν και σύμφωνα με κάποιους ιστορικούς η παρουσία της στη μάχη αμφισβητείται), πέρασαν στην αντεπίθεση με χατζάρια και τρομπόνια. Οι γενναίοι Μυκονιάτες όρμησαν αμέσως κατά των Αλγερινών και τους απώθησαν σχετικά εύκολα προς τις λέμβους τους. Από αυτούς, 17 άφησαν την τελευταία τους πνοή στο χώμα του νησιού και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν, ενώ αρκετούς τούς έριξαν στη θάλασσα. Τα τουρκικά πλοία άρχισαν να κανονιοβολούν το λιμάνι, χωρίς όμως επιτυχία. Ο διοικητής του οθωμανικού στόλου, Καπουδάν Πασάς, έκρινε ότι δεν άξιζε τον κόπο να χάσει χρόνο για να επιχειρήσει νέα απόβαση στο νησί. Κράτησε τα πλοία του μέχρι τις 14 Οκτωβρίου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Νάξου και Μυκόνου και κατόπιν, νικημένος, έδωσε το σήμα απόπλου του στόλου προς Βορρά.
Με μια ματιά…
1852: Εγκαινιάζεται το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, το παλαιότερο της Αυστραλίας.
1899: Στη Νότια Αφρική ξεσπά ο Δεύτερος Πόλεμος των Μπόερς, μεταξύ των Βρετανών και των Μπόερς του Τράνσβααλ και του Ελεύθερου Κράτους της Οράγγης.
1912: Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει την Κοζάνη.
1918: Σεισμός μεγέθους 7,5 Ρίχτερ πλήττει το Πουέρτο Ρίκο, με απολογισμό 116 νεκρούς. Ένα καταστροφικό τσουνάμι συνέβαλε στις ζημιές και στις απώλειες ζωών.
1958: Η NASA εκτοξεύει το διαστημικό όχημα «Πάιονιρ 1» (το όχημα θα πέσει πίσω στη Γη και θα καεί).
1962: Ο Πάπας Ιωάννης ΚΓ' συγκαλεί την πρώτη Οικουμενική Σύνοδο της Καθολικής Εκκλησίας ύστερα από 92 χρόνια.
1966: Εισαγγελική δίωξη κατά πολιτικών και ιδιωτών για την υπόθεση «ΑΣΠΙΔΑ» με ανακριτή τον πρωτοδίκη Σωκράτη Σωκρατίδη. Το παραπεμπτικό βούλευμα διατυπώνει κατηγορίες εναντίον των πρώην υπουργών Ανδρέα Παπανδρέου, Μιχάλη Παπακωνσταντίνου, Παύλου Βαρδινογιάννη και Στυλιανού Χούτα, ενώ από τους ιδιώτες διώκεται, μεταξύ άλλων, ο πρώην διευθυντής του γραφείου του Ανδρέα Παπανδρέου, Γεώργιος Κατσιφάρας.
1968: Η NASA εκτοξεύει το «Απόλλο 7», την πρώτη επιτυχημένη επανδρωμένη αποστολή «Απόλλων», με τους αστροναύτες Ουόλτερ Σίρα, Ντον Αϊζέλ και Ουόλτερ Κάνιγχαμ.
1984: Ως μέλος του πληρώματος του διαστημικού λεωφορείου «Τσάλεντζερ», η αστροναύτης Κάθριν Σάλιβαν γίνεται η πρώτη Αμερικανίδα που εκτελεί δραστηριότητα εκτός σκάφους.
2004: Ολοκληρώνεται, έπειτα από οκτώ μήνες, η δίκη του «ΕΛΑ». Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδίκασε καθέναν από τους κατηγορούμενους σε κάθειρξη 1.174 ετών έναντι 972 ετών που είχε ζητήσει στην πρότασή του ο εισαγγελέας της έδρας, Ελευθέριος Πατσής.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ