Το «Ουρλιαχτό» μιας ολόκληρης γενιάς

Στις 7 Οκτωβρίου 1955 ο Άλεν Γκίνσμπεργκ απαγγέλλει για πρώτη φορά δημόσια το ποίημά του με τίτλο «Ουρλιαχτό» που θα καθορίσει το ύφος της γενιάς των μπητ και το πολιτικό κίνημα που δημιούργησε.

Το «Ουρλιαχτό» μιας ολόκληρης γενιάς
O Άλεν Γκίνσμπεργκ στο βιβλιοπωλείο του εκδοτικού οίκου «Σίτι Λάιτς» το 1959


Ο Γκίνσμπεργκ γεννήθηκε το 1926 στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσι και μεγάλωσε στο Πάτερσον. Ο πατέρας του, Λουίς Γκίνσμπεργκ, ήταν δάσκαλος και ποιητής, ενώ η μητέρα του, Ναόμι Λεβί Γκίνσμπεργκ, ήταν επίσης δασκάλα και παράλληλα μέλος του κομμουνιστικού κόμματος, γεγονός που τον έκανε να γνωρίσει από μικρή ηλικία τις ελευθεριακές ιδέες που μιλούσαν για έναν καλύτερο κόσμο.

Το 1943 θα πάει να σπουδάσει Νομική με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, απ' όπου όμως θα αποβληθεί προσωρινά και στη συνέχεια θα αφοσιωθεί αποκλειστικά στην ποίηση και τους κοινωνικούς αγώνες. Τον Ιούνιο του 1949 συνελήφθη με την κατηγορία της συμμετοχής σε κλοπές τις οποίες φερόταν να έχουν διαπράξει φίλοι του. Ως εναλλακτική απέναντι στη φυλάκισή του, εξέτισε την ποινή του στο ψυχιατρικό ινστιτούτο του πανεπιστημίου, όπου παρέμεινε για συνολικά οκτώ μήνες. Στο διάστημα αυτό συνδέθηκε φιλικά με τον συγγραφέα Καρλ Σόλομον, ο οποίος ακολουθούσε εκεί θεραπεία με ηλεκτροσόκ για την κατάθλιψη.

Το «Ουρλιαχτό», που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς στη μετέπειτα πορεία του, είναι τρόπον τινά ένα γράμμα στον νέο του φίλο που γνώρισε πίσω από τις άσπρες ρόμπες, υπό επήρεια και εν μέσω πρωτόγονων για το σήμερα θεραπειών. Τον Οκτώβριο του 1955, μετά από παρότρυνση φίλων του, θα απαγγείλει για πρώτη φορά δημόσια ένα μέρος του στην «Six Gallery» του Σαν Φρανσίσκο. Ο εκδότης Λόρενς Φερλινγκέτι, ο οποίος παρευρέθηκε στην εκδήλωση, προσφέρθηκε άμεσα να εκδώσει το έργο του, το οποίο θα δημοσιευτεί τελικά το 1956 με μία εισαγωγή του Ουίλιαμ Κάρλος Ουίλιαμς που ξεκινάει με την προτροπή: «Σηκώστε τα φουστάνια σας, κυρίες μου, περνάμε απ' την Κόλαση».

«Είδα τα καλύτερα μυαλά της γενιάς μου χαλασμένα απ’ την τρέλα, λιμασμένα υστερικά γυμνά, / να σέρνονται μέσ’ απ’ τους νέγρικους δρόμους την αυγή γυρεύοντας μια φλογισμένη δόση…», είναι οι πρώτοι στίχοι του σπαρακτικού ποιήματος, το οποίο στο ελληνικά αποδόθηκε από τον Άρη Μπερλή και χωρίζεται σε τρία μέρη.

Στη συνέχεια θα γνωρίσει τον σύντροφό του στην ποίηση και τη ζωή, Πίτερ Ορλόφσκι, με τον οποίο θα αποτελέσουν σημαντικές φυσιογνωμίες των αντιπολεμικών κινημάτων κατά του πολέμου στο Βιετνάμ, αλλά και γενικότερα των κοινωνικών αγώνων στις ΗΠΑ τις δεκαετίες που ακολούθησαν, με παγκόσμια επιρροή.

Ο Γκίνσμπεργκ θα πεθάνει νικημένος από τον καρκίνο του ήπατος στις 5 Απριλίου 1997, το «Ουρλιαχτό» του όμως θα παραμείνει ζωντανό και θα αντηχεί σε κάθε γωνιά του κόσμου όσο υπάρχουν άνθρωποι που δεν βολεύονται με αυτό που οι… άλλοι όρισαν ως «ζωή».

Με μια ματιά…

1825: Εκδίδεται το πρώτο φύλλο της «Γενικής Εφημερίδος της Ελλάδος», προδρόμου της «Εφημερίδας της Κυβερνήσεως».

1840: Ο Γουλιέλμος Β' γίνεται βασιλιάς των Κάτω Χωρών.

1949: Ιδρύεται η Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας.

1950: Η Μητέρα Τερέζα ιδρύει τους Ιεραπόστολους της Φιλανθρωπίας.

1958: Εγκρίνεται το πρόγραμμα «Μέρκιουρι», το αμερικανικό σχέδιο επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων.

2001: Αρχίζει ο «Πόλεμος κατά της Τρομοκρατίας», ως αποτέλεσμα των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα την εισβολή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.

2020: Ολοκληρώνεται η δίκη του νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή, με την ηγεσία της και πολλά μέλη της να κρίνονται ένοχα για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.