Η... πρεμιέρα του Οριάν Εξπρές

Στις 4 Οκτωβρίου 1883 κάνει το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.

Η... πρεμιέρα του Οριάν Εξπρές

Την επαναστατική ιδέα για τη δημιουργία του είχε ένας Βέλγος επιχειρηματίας, ο Ζορζ Ναχελμάκερς, ο οποίος ίδρυσε μία διεθνή εταιρεία και έλαβε την άδεια για τη χρήση όλων των κρατικών σιδηροδρομικών δικτύων κατά μήκος της εν λόγω διαδρομής, ενώ δημιούργησε μία πολυτελή αμαξοστοιχία, που στα σύνορα κάθε χώρας άλλαζε μόνο την ατμομηχανή. Πριν από το χρονικό σημείο αυτό το ταξίδι με τρένο από την Ευρώπη στην τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν μακρύ και κουραστικό, με τους επιβάτες να φτάνουν μέσα από ξεχωριστές γραμμές στα σύνορα κάθε χώρας και στη συνέχεια με τα πόδια να επιβιβάζονται σε νέες αμαξοστοιχίες.

Το Οριάν Εξπρές αρχικά ένωνε το Παρίσι με το Τζιούρτζιου της Ρουμανίας μέσω Μονάχου και Βιέννης. Από τον τερματικό σταθμό οι επιβάτες περνούσαν στην απέναντι όχθη του Δούναβη με φεριμπότ για να πάρουν άλλο τρένο από τη Βάρνα της Βουλγαρίας και να φτάσουν έτσι στην Κωνσταντινούπολη. Όμως από το 1889 τέθηκε σε λειτουργία η πρώτη σιδηροδρομική γραμμή που ένωνε απευθείας το Παρίσι με την Κωνσταντινούπολη μέσω Βουδαπέστης και Βελιγραδίου.
Το ταξίδι διαρκούσε αρκετές ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων οι επιβάτες χαλάρωναν στα βελούδινα διαμερίσματά τους, που ήταν πλήρως εξοπλισμένα με μπάνιο, γραφείο και αναπαυτικά κρεβάτια. Στο εστιατόριο μπορούσαν να απολαύσουν τον καφέ, το ποτό τους καθώς και ό,τι γεύμα επιθυμούσαν.

Στην πραγματικότητα επρόκειτο για ένα πολυτελέστατο κινητό ξενοδοχείο, με ανέσεις που κάποιος μπορούσε να βρει σε ελάχιστα ευρωπαϊκά ξενοδοχεία. Για τον λόγο αυτόν ήταν πανάκριβο και επομένως προοριζόταν για λίγους και… εκλεκτούς ταξιδιώτες. Οι μέρες της δόξας για το Οριάν Εξπρές έφτασαν στο τέλος τους στα μέσα της δεκαετίας του 1970, εξαιτίας της επικράτησης στις μετακινήσεις του αεροπλάνου. Το τελευταίο ταξίδι του θρυλικού αυτού τρένου ξεκίνησε στις 20 Μαΐου 1977.


Με μια ματιά…

23: Επαναστάτες καταλαμβάνουν και λεηλατούν την κινεζική πρωτεύουσα Τσανγκάν κατά τη διάρκεια μίας εξέγερσης αγροτών. Δύο μέρες αργότερα θα εκτελέσουν τον αυτοκράτορα Ουάνγκ Μανγκ.

610: Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Φωκά.

1302: Υπογράφεται συνθήκη ειρήνης μεταξύ της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και της Δημοκρατίας της Βενετίας.

1363: Οι κινέζικες επαναστατικές δυνάμεις των Κόκκινων Σαρικιών, με επικεφαλής τον Τσου Γιουαντσάνγκ, νικούν στη ναυμαχία της λίμνης Πογιάνγκ, σε μία από τις μεγαλύτερες ναυμαχίες της Ιστορίας.

1582: Ο Πάπας Γρηγόριος ΙΓ' εφαρμόζει το Γρηγοριανό Ημερολόγιο. Στην Ιταλία, την Πολωνία, την Πορτογαλία και την Ισπανία η επόμενη μέρα είναι η 15η Οκτωβρίου.

1853: Κριμαϊκός Πόλεμος: η Οθωμανική Αυτοκρατορία κηρύττει τον πόλεμο στη Ρωσική Αυτοκρατορία.

1919: Ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει την Ξάνθη από τους Βούλγαρους.

1927: Αρχίζει η κατασκευή του εθνικού μνημείου του όρους Ράσμορ.

1944: Ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει την Πάτρα από τη γερμανική κατοχή. Καταδρομική επιχείρηση, κατάληψη και απελευθέρωση της Σάμου.

1957: Εκτοξεύεται ο «Σπούτνικ 1», ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος που τίθεται σε τροχιά γύρω από τη Γη.

1958: Υιοθετείται το ισχύον Σύνταγμα της Γαλλίας.

1965: Ο Πάπας Παύλος ΣΤ' φτάνει στη Νέα Υόρκη και γίνεται ο πρώτος Πάπας που επισκέπτεται την Αμερική.

1966: Αναβιώνει η βυζαντινή γιορτή των Δημητριών στη Θεσσαλονίκη ως ετήσιο πολιτιστικό φεστιβάλ.

1966: Η Μπασουτολάνδη ανεξαρτητοποιείται από το Ηνωμένο Βασίλειο και μετονομάζεται σε Λεσότο.

1967: Ο Ομάρ Αλί Σαϊφουντιέν Γ' του Μπρουνέι παραιτείται υπέρ του γιου του, Χασανάλ Μπολκιάχ.

1974: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ιδρύει τη Νέα Δημοκρατία.

1985: Ιδρύεται το Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού στη Μασαχουσέτη των Ηνωμένων Πολιτειών.

1992: Boeing 747 της El Al συντρίβεται σε δύο πολυκατοικίες στο Άμστερνταμ, σκοτώνοντας 43 άτομα, εκ των οποίων 39 στο έδαφος.

1999: Από τη σύγκρουση πούλμαν που μετέφερε οπαδούς του ΠΑΟΚ και ενός φορτηγού στα Τέμπη ανατρέπεται το πούλμαν και πέφτει σε χαράδρα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 7 φίλαθλοι και άλλοι 27 να τραυματιστούν.

1999: Κάνει πρεμιέρα το τηλεπαιχνίδι «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος» στην Ελλάδα.