Η γέννηση του «Ελ Γκρέκο»

Σαν σήμερα, 1η Οκτωβρίου του 1541, βλέπει το πρώτο φως του κόσμου ο σπουδαίος ζωγράφος της Αναγέννησης, Δομίνικος Θεοτοκόπουλος.

Η γέννηση του «Ελ Γκρέκο»

Ο «Ελ Γκρέκο», όπως έγινε μετέπειτα γνωστός, γεννήθηκε στον Χάνδακα (σημερινό Ηράκλειο) της Ενετοκρατούμενης τότε Κρήτης, από εύπορους γονείς. Δεν έχουν γίνει γνωστά πολλά πράγματα για τους δασκάλους και την καλλιτεχνική μαθητεία του ως παιδί, όμως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είχε τη δυνατότητα να σπουδάσει βυζαντινή ζωγραφική στη γενέτειρά του και να εξοικειωθεί με τη δυτική τέχνη.

Το 1567 ταξίδεψε στην Ιταλία και συγκεκριμένα στη Βενετία, όπου παρέμεινε για τρία χρόνια με σκοπό να μαθητεύσει στα εργαστήρια των ζωγράφων Μπασάνο, Τιτσιάνο και Τιντορέντο. Εκεί θα συνθέσει τον πίνακα «Ο Διωγμός των εμπόρων από το Ναό».

Το 1570 εγκατέλειψε τη Βενετία και πήγε να εργαστεί στη Ρώμη, όπου διεύρυνε τον κύκλο των γνωριμιών του και απέκτησε τέτοια αυτοπεποίθηση για την τέχνη του, ώστε να υποστηρίξει ότι αν καταστρέφονταν οι τοιχογραφίες της «Καπέλα Σιξτίνα» που είχε ζωγραφίσει ο Μιχαήλ Άγγελος, θα μπορούσε αυτός να κάνει καλύτερες. Η θέση του αυτή θεωρήθηκε βλασφημία και τον ώθησε στην απόφασή του να εγκαταλείψει τη Ρώμη. Χρησιμοποιώντας τις γνωριμίες του στον κύκλο των Ισπανών ευγενών της «Αιώνιας Πόλης» εγκαταστάθηκε το 1576 στη Μαδρίτη και τον επόμενο χρόνο στο Τολέδο.

Στην ισπανική αυτή πόλη διακόσμησε με πίνακες τον ναό του Αγίου Δομηνίκου, το ανάκτορο του Εσκοριάλ και τη μητρόπολη του Τολέδου. Σπουδαίοι πίνακες του είναι η «Ανάληψη της Θεοτόκου», «Η Αγία Τριάδα», «Η Ανάσταση του Σωτήρος», «Το μαρτύριο του Χριστού», «Εσπόλιο», «Ο Λαοκόων» και «Η Πεντηκοστή».

Θα πεθάνει στις 7 Απριλίου του 1614, σε ηλικία 73 ετών και θα ταφεί στο ναό του Αγίου Δομήνικου στο Τολέδο. Για πολλά χρόνια το όνομά του έμεινε στην αφάνεια, όμως από τις αρχές του 20ου αιώνα το έργο του άρχισε να αναγνωρίζεται και σήμερα θεωρείται ένας από τους κορυφαίους εικαστικούς καλλιτέχνες όλων των εποχών, που επηρέασε ζωγράφους της μοντέρνας τέχνης, όπως ο Πάμπλο Πικάσο.

Πίνακές του κοσμούν τα μεγαλύτερα μουσεία και ιδιωτικές συλλογές και η αξία κάποιων από αυτούς είναι αμύθητη. Στη χώρα μας υπάρχουν έξι έργα του Θεοτοκόπουλου: «Ο Άγιος Λουκάς ζωγραφίζει την Παναγία» και «Η Προσκύνηση των Μάγων» (Μουσείο Μπενάκη), η «Στέψη της Θεοτόκου» και «Η Συναυλία των Αγγέλων» (Εθνική Πινακοθήκη), η «Βάπτιση του Χριστού» και η «Άποψη του Όρους και της Μονής Σινά» (Ιστορικό Μουσείο Κρήτης).


Με μια ματιά…

1898: Κυκλοφορεί η Ποδηλατική και Αθλητική Επιθεώρησις της Ανατολής, το πρώτο αθλητικό έντυπο στην Ελλάδα, έκδοση του Ποδηλατικού Συλλόγου Αθηνών.

1903: Οι Μπόστον Αμέρικανς παίζουν με τους Πίτσμπουργκ Πάιρατς στον πρώτο αγώνα του σύγχρονου αμερικανικού πρωταθλήματος μπέιζμπολ.

1910: Βόμβα καταστρέφει το κτίριο των Los Angeles Times στο κέντρο του Λος Άντζελες, σκοτώνοντας 21 άτομα.

1918: Οι Άραβες υπό τον Τόμας Έντουαρντ Λόρενς, γνωστό ως «Λόρενς της Αραβίας», καταλαμβάνουν τη Δαμασκό.

1931: Δίνεται δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες στην Ισπανία.

1938: Μετά την Συμφωνία του Μονάχου, η Σουδητία, γερμανόφωνη περιοχή της Τσεχοσλοβακίας, παραχωρείται στη Ναζιστική Γερμανία.

1949: Ο Μάο Τσε Τουνγκ ανακηρύσσει τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (εθνική εορτή), έπειτα από αγώνες 2 ετών κατά των εθνικιστών του Τσάνγκ Κάι Σεκ, ο οποίος καταφεύγει στην Ταϊβάν.

1960: Η Νιγηρία και η Κύπρος αποκτούν την ανεξαρτησία τους από το Ηνωμένο Βασίλειο.

1969: Το αεροσκάφος «Κονκόρντ» καταρρίπτει για πρώτη φορά το φράγμα του ήχου.

1977: Ενώπιον 75.646 θεατών, ο Πελέ αποχωρεί από τα γήπεδα, στο στάδιο του Νιου Τζέρσεϊ.

1981: Βόμβα στα γραφεία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης σκοτώνει 50 άτομα.

1985: Ισραηλινά αεροπλάνα βομβαρδίζουν την έδρα της ΟΑΠ στην Τυνησία, με 60 νεκρούς

1988: Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ εκλέγεται Γ.Γ. του ΚΚΣΕ και συνεπώς, ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης.

1994: Αρχίζει να εκπέμπει το πρώτο ελληνικό συνδρομητικό τηλεοπτικό κανάλι, το FILMNET.

2000: Τα ιστορικά υπερωκεάνια της Βρετανίας «Πριγκίπισσα Μαργαρίτα (καθελκύστηκε το 1968) και «Πριγκίπισσα Άννα» (1969) πραγματοποιούν το τελευταίο τους ταξίδι στη Μάγχη.

2003: Οι ΗΠΑ επανεντάσσονται στην UNESCO (είχαν αποχωρήσει το 1984).

2006: Με ομόφωνη απόφαση του σερβικού κοινοβουλίου υιοθετείται το νέο Σύνταγμα της χώρας στο οποίο αναφέρεται ότι το Κόσοβο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Σερβίας.

2007: Στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία διά νόμου αυξάνεται από τα 16 στα 18 χρόνια το όριο ηλικίας για αγορά τσιγάρων.