Το ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα»

Μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες στην Ελλάδα με 81 νεκρούς καταγράφτηκε σαν σήμερα στις 26 Σεπτεμβρίου του 2000. Ο λόγος για το ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα».

Το ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα»

Το επιβατηγό – οχηματαγωγό της εταιρείας Minoan Flying Dolphins εκτελούσε την ακτοπλοϊκή γραμμή Πειραιάς – Πάρος – Νάξος – Ικαρία – Σάμος – Πάτμος με τελικό προορισμό τους Λειψούς. Είχε ναυπηγηθεί στο Σεντ Ναζέρ της Γαλλίας το 1966 και στις 31 Δεκεμβρίου του 2001 θα αποσυρόταν, έχοντας συμπληρώσει 35 χρόνια στις θάλασσες.

Εκείνο το μοιραίο βράδυ το «Εξπρές Σάμινα» αποχώρησε από το λιμάνι του Πειραιά, ώσπου καθώς προσεγγίζει το λιμάνι της Παροικιάς και με ανέμους 8 μποφόρ, προσέκρουσε με ταχύτητα 18 κόμβων στις βραχονησίδες Πόρτες δύο μίλια ανοιχτά της Πάρου. Το αποτέλεσμα ήταν να υποστεί ένα μεγάλο ρήγμα στη δεξιά του πλευρά, μήκους περίπου τριών μέτρων, και να αρχίσει να βυθίζεται, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης βοήθειας. Τους επιβαίνοντες κυρίεψε πανικός, ενώ η βύθιση του καραβιού (μετά από 25 λεπτά) κόστισε τη ζωή σε 81 ανθρώπους, με τον αριθμό των διασωθέντων να φτάνει τους 457.

Το πόρισμα του Ανώτατου Συμβουλίου Ναυτικών Ατυχημάτων επέρριπτε βαριές κατηγορίες στον πλοίαρχο Βασίλειο Γιαννακή, τον υποπλοίαρχο Αναστάσιο Ψυχογιό, τον ύπαρχο Γεώργιο Τριανταφύλλου και τον Α’ μηχανικό Γεράσιμο Σκιαδαρέση, ενώ στο πόρισμα υπογραμμιζόταν μεταξύ άλλων ότι το πλοίο δεν θα βούλιαζε, εάν οι στεγανές θύρες του μηχανοστασίου δεν ήταν ανοιχτές και η διάσωση θα ήταν επιτυχέστερη αν οι επιβάτες είχαν ενημερωθεί έγκαιρα, ώσπου τον Ιούνιο του 2007 εκδόθηκε και η απόφαση του δικαστηρίου. Οι Γιαννακής και Ψυχογιός οδηγήθηκαν στη φυλακή και οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι με αναστολή ή εξαγορά των ποινών τους.

Με μια ματιά…

1874: Πρώτο τουρνουά σκοποβολής στις ΗΠΑ, στο Κρήντμουρ της Νέας Υόρκης

1956: Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κερδίζει την Άντερλεχτ με 10-0 για την προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου, δημιουργώντας ρεκόρ για εντός έδρας σκορ αλλά και ρεκόρ για ευρωπαϊκό αγώνα.

1967: Η νεοσύστατη Ιατρική Επιτροπή της ΔΟΕ κάνει την πρώτη της συνεδρίαση στα γραφεία της ΔΟΕ στη Λωζάνη. Η ΔΟΕ είναι ο πρώτος αθλητικός οργανισμός (μαζί με την Διεθνή Ένωση Ποδηλασίας) που προχώρησε σε σύσταση ιατρικής επιτροπής

1977: Ένα λεπτό και 25 δεύτερα μετά την έναρξη διακόπτεται λόγω επεισοδίων ο τελικός του πρωταθλήματος υδατοσφαίρισης και ενώ ο Ολυμπιακός προηγείται του Εθνικού με 1-0. Ο διαιτητής Λάκης Τσαντάς αποβάλει από την πισίνα τον 17χρονο Γούνα του Εθνικού και τους Σπύρο Καπράλο και Μ. Σιταρένιο του Ολυμπιακού. Ο έφορος του Ολυμπιακού, Δούμας, θα αποσύρει την ομάδα και ο αγώνας θα κατακυρωθεί υπέρ του Εθνικού που αυτόματα θα ανακηρυχθεί πρωταθλητής Ελλάδος.

1982: Η Σοφία Σακοράφα καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ στον ακοντισμό (72.40 της Τίνα Λίλακ από την Φινλανδία) με 74.20 στα Χανιά. Η Σοφία θα κρατήσει το ρεκόρ για 9 περίπου μήνες, αφού η Λίλακ θα το «πάρει πίσω» στις 13/6/83 στο Τάμπερε με 74.76.

1988: Ο Καναδός σπρίντερ Μπεν Τζόνσον βρίσκεται ντοπαρισμένος, με αποτέλεσμα να του αφαιρεθεί το χρυσό μετάλλιο που κέρδισε στην συγκλονιστική κούρσα των 100μ (9.79) με αντίπαλο τον Καρλ Λιούις. Ο Αμερικανός παίρνει έτσι την πρώτη θέση με 9.92

1992: Ξεκινάει το πρώτο Επαγγελματικό Πρωτάθλημα Μπάσκετ Α1 κατηγορίας που διοργανώνεται από την ΕΣΑΚ. Ο πρώτος αγώνας που καλύπτεται τηλεοπτικά είναι το Παγκράτι-Παναθηναϊκός (64-71), ενώ η πρώτη έκπληξη είναι η ήττα του Ολυμπιακού από τη Δάφνη με 105-103 στην παράταση.

1998: Εκατόν σαράντα ολυμπιονίκες από όλο τον κόσμο έρχονται στην Ελλάδα και βραβεύονται στην Τρίπολη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την απελευθέρωση της Τριπολιτσάς το 1821

2004: Ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 100μ ύπτιο S13 με επίδοση 1:03.98 και ο Κωνσταντίνος Φίκας το αργυρό στα 50μ ελεύθερο S8 με 27.54 στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας

2006: Πεθαίνει σε ηλικία 94 ετών ο Αμερικανός γκόλφερ Μπάϊρον Νέλσον, που μέσα στο 1945 κέρδισε 11 συνεχόμενα τουρνουά και 18 συνολικά αγώνες.